2024, het jaar van de 'kwestie-Laurentien' en gemorrel over Constantijn

Gefrustreerd
Steek onder de gordel
Haar betrokkenheid bij de toeslagenaffaire
Grensoverschrijdend gedrag
Prins Constantijn neemt het op voor zijn vrouw
Ze stopt als voorzitter
Ze heeft nooit grenzen overschreden
Ouders waren enthousiast
Anonieme meldingen
'Rust en geluk'
Gedupeerden worden het meest geraakt
Prins Constantijn heeft zo zijn twijfels
Balans
Een waarschuwing van de prins
Gefrustreerd

Laurentien zou graag meer willen doen met haar koninklijke status, zoals Máxima dat doet. Volgens ingewijden kijkt ze met jaloezie naar Máxima’s ruimte binnen haar rol als koningin. Dit frustreert Laurentien, die zich beperkt voelt in haar mogelijkheden.

Foto: Martijn Beekman / RVD

Steek onder de gordel

Tijdens de jaarlijkse zomersessie gaf Máxima een subtiele steek naar Laurentien. Op de vraag wat ze vond van Eloise's succes als influencer, gaf Máxima aan dat ze Eloise niet volgt op social media, terwijl ze zelf juist wel actief is op die platforms.

Haar betrokkenheid bij de toeslagenaffaire

Laurentien’s betrokkenheid bij de toeslagenaffaire via haar stichting (Gelijk)waardig Herstel veroorzaakte onvrede, omdat leden van het Koninklijk Huis zich traditioneel niet met politieke kwesties mogen bemoeien. Dit leidde tot frictie binnen de koninklijke kringen.

Foto: Jeroen van der Meyde / RVD

Grensoverschrijdend gedrag

In het AD verschenen meldingen van grensoverschrijdend gedrag door Laurentien, waarbij ze zou hebben geïntimideerd en geen tegenspraak zou dulden. Deze beschuldigingen kwamen van ambtenaren binnen het ministerie van Financiën, met wie Laurentien samenwerkte in het toeslagenschandaal.

Foto: Alix Greenman / Unsplash

Prins Constantijn neemt het op voor zijn vrouw

Vervolgens nam Prins Constantijn het publiekelijk op voor zijn vrouw. Hij benadrukte dat de beschuldigingen tegen Laurentien nergens op gebaseerd zijn en niet overeenkomen met hoe zij is. Constantijn benadrukte ook dat Laurentien bewust niet op de beschuldigingen heeft gereageerd om escalatie te voorkomen.

Ze stopt als voorzitter

Prinses Laurentien besloot na de ophef te stoppen als voorzitter van de stichting (Gelijk)waardig Herstel. Ze gaf aan dat ze niet wil dat de focus op haar ligt, maar op het doel van de stichting: het helpen van gedupeerde toeslagenouders.

Foto: Jeroen van der Meyde / RVD

Ze heeft nooit grenzen overschreden

In een exclusief interview met RTL Nieuws liet Laurentien haar emoties de vrije loop. Ze gaf aan geraakt te zijn door de aantijgingen en brak meerdere keren tijdens het gesprek. Ze benadrukte dat ze zich altijd bewust is geweest van haar rol en nooit grenzen heeft overschreden.

Foto: Rens Plaschek / RVD

Ouders waren enthousiast

Laurentiens stichting zette zich in voor een eerlijke afwikkeling van de toeslagenaffaire, ondanks kritiek vanuit het ministerie van Financiën. Ouders waren enthousiast over haar aanpak, maar ambtenaren hadden twijfels over de toepasbaarheid op grote schaal en de kosten van de methode.

Foto: Max Koot Studio, Rob Ris / RVD

Anonieme meldingen

Het ministerie van Financiën ontving meerdere anonieme meldingen van grensoverschrijdend gedrag door Laurentien tijdens de afwikkeling van de toeslagenaffaire. Laurentien ontkende de beschuldigingen en benadrukte dat er altijd meerdere mensen bij de vergaderingen aanwezig waren.

'Rust en geluk'

Laurentien gaf aan dat haar vertrek deels komt doordat ze ook rust en geluk wil. Ze wil haar werk blijven doen, maar zonder de ophef en aandacht die nu om haar heen hangt. Hoewel ze stopt als voorzitter, blijft ze op de achtergrond actief bij de stichting.

Foto: Jeroen van der Meyde / RVD

Gedupeerden worden het meest geraakt

Het vertrek van Laurentien als voorzitter raakt de gedupeerden van de toeslagenaffaire, omdat het hun vertrouwen in een goede afwikkeling ondermijnt. Hoewel Laurentien stopt met haar publieke rol, blijft ze achter de schermen betrokken bij het herstel van de toeslagenaffaire.

Foto: Shashank Verma / Unsplash

Prins Constantijn heeft zo zijn twijfels

Prins Constantijn stelde vraagtekens bij de suggestie van Pieter Omtzigt dat leden van het Koninklijk Huis zich alleen bezig moeten houden met ceremoniële taken. Constantijn gaf aan dat hij geen ceremoniële verplichtingen heeft en dat hij zich wil blijven inzetten voor innovatie en ondernemerschap.

Balans

Omtzigt benadrukte in een interview dat het moeilijk is voor de minister-president om politieke verantwoordelijkheid te dragen als leden van het Koninklijk Huis betrokken raken bij maatschappelijke of politieke kwesties meldt MSN. Constantijn benadrukte dat hij zijn positie goed begrijpt en in balans houdt.

Foto: Jeroen van der Meyde / RVD

Een waarschuwing van de prins

Constantijn, actief binnen Techleap, sprak over het belang van ASML voor de Nederlandse techsector. Hij waarschuwde dat als ASML elders investeert, dit een negatief signaal zou geven aan andere buitenlandse investeerders. Hij steunt de inspanningen van het kabinet om ASML in Nederland te houden.

Foto: Jeroen van der Meyde / RVD

Volg ons op MSN om elke dag de beste artikelen te ontvangen