Dingen die we in 2000 deden en die nu nergens meer op slaan
Misschien is het niet iedereen opgevallen, ook al is het een kwestie van tellen, maar er zijn sinds 2000 al ruim twee decennia verstreken. In de huidige maatschappij is dat een lange tijd.
Het is een dusdanig lange tijd dat er in de afgelopen twintig jaar veel dingen zijn die we dagelijks deden en die nu volledig uit de tijd zijn. Zullen we eens een paar herinneringen ophalen?
Foto: Marina Hanna / Unsplash
Streamen was niet meer dan een toekomstbeeld. Als je thuis een nieuwe film wilde bekijken, moest je naar de videotheek om hem te huren. Bijvoorbeeld hier bij een videotheek genaamd Blockbuster.
Er zijn al meerdere generaties die niet weten wat een vaste lijn is, of ooit een klassiek PTT-toestel hebben gezien, laat staan met draaischijf. Ze hebben ook niet de angst ervaren om naar het huis van je partner te bellen zonder te weten wie de telefoon zou opnemen. Dat waren andere tijden.
Foto: Adria Berrocal Forcada / Unsplash
Als er in het huis een telefoonlijn was, maar er woonden vijf mensen, dan ging je naar de telefooncel om te bellen. Soms duurde het zelfs een uur voordat iemand klaar was. Dit is uit het leven gegrepen.
Foto: Yujeong Jeon / Unsplash
De post heeft zijn beste tijd gehad. De directe berichten hebben de brieven vervangen, hoewel sommige nostalgische mensen er nog steeds gebruik van maken, vooral voor de kerstdagen.
Foto: Álvaro Serrano / Unsplash
Lang voordat 'The Squid Game' een grote hit was op Netflix, was 'Snake' een grote hit op Nokia. Het was een even eenvoudig als verslavend spel dat miljoenen mensen over de hele wereld in zijn ban hield.
Bij sommige cd’s moeten we niet ingaan op de herkomst, maar in het jaar 2000 had iedereen wel een doos of dozen vol cd's die ze, realistisch gezien, nog in geen drie levens allemaal zouden beluisteren. Maar we hadden ze toch. Voor het geval dat.
Foto: Cottonbro Studio / Pexels
Er zijn vast gadgets geweest die nog onhandiger waren dan de Discman, maar niemand herinnert zich die nog. Het was een enorm apparaat dat meer batterijen verbruikte dan een raket van NASA, maar dat veel mensen bij zich droegen om op straat naar hun muziek te luisteren. In de jaren 2000 stond de Discman synoniem voor cool.
Je hoeft alleen maar het publiek van de jaren 2000 te vergelijken met dat van nu. Als het de video was die de radiosterren doodde, dan is het de streaming die de algemene televisie doodde. Dit is nog steeds gaande.
Foto: Possessed Photography / Unsplash
Als je uitging, wist je dat je kleren naar sigaretten zouden ruiken. Je mocht roken in bars, restaurants, discotheken... Ja, we waren al wel een stapje verder dan de jaren 80, toen dokters nog in hun operatiekamers mochten roken.
Foto: Possessed Photography / Unsplash
Rond de eeuwwisseling waren er nog geen mobiele telefoons met camera's en digitale camera's waren nog niet van de grond gekomen, dus voor foto's moest je de film eerst helemaal hebben en ze vervolgens laten ontwikkelen. Dat kostte overigens een aardige duit.
Foto: Suzy Hazelwood / Pexels
Geen navigators, geen Google Maps, niets van dat alles. Om op een onbekende plek te komen, waren er twee opties: een wegenkaart bij je hebben en, eenmaal in het gebied, het aan de plaatselijke bevolking vragen.
Foto: Jean Frederic Fortier / Unsplash
Herinner je je die analoge wekkers waarbij je de wekker op een tijd instelde en niet eens duidelijk kon zien op welke tijd precies? Die wekkers die je wakker maakten door zoveel lawaai te maken dat je wakker schrok of die je een hartaanval bezorgden? Nou, daar hebben we als maatschappij gewonnen.
Foto: Chuttersnap / Unsplash
Er waren wel telefoonboekjes waar je nummers in kon noteren, maar die bleven thuis en voor het geval dat, waren er altijd nummers die je uit je hoofd moest leren: ouders, partner, werk... De vraag is, ken jij een telefoonnummer uit je huidige telefoonboek?
Foto: Guille Álvarez / Unsplash
Computers verschenen steeds vaker in huishoudens en tot de onmisbare accessoires behoorde de balmuis, die niet alleen een muis was, maar ook een uitzonderlijke verzamelaar van stof en pluizen.
Foto: Rohan / Unsplash
Niet iedereen had internet, dus de manier om snel op de hoogte te blijven van het nieuws was via Teletekst, de meest geavanceerde en kleurrijke nieuwszoekmachine van die tijd.
Foto: RTVE
Wanneer je een telefoonnummer wilde opzoeken, dan waren daar geen zoekmachines voor, maar was er een enorm boek dat 'Gouden Gids' heette en dat je alle antwoorden gaf of het telefoonnummer van de plek die je moest bellen om ze te vinden.