Wist je dat dit allemaal bij Game of Thrones achter de schermen gebeurde?
Wie zegt dat 'Game of Thrones' gewoon een succes was, doet de serie geen eer aan. Het was een van de duurste, meest illegaal gedownloade en prijzenwinnende series die ooit op onze schermen is verschenen. En nu kijken we massaal naar de zeer succesvolle prequel: 'House of the Dragon'.
Beeld: HBO
Afgezien van het ongelooflijke talent dat je op het scherm ziet, komen de meest verbazingwekkende feiten over deze show misschien wel van achter de schermen. Ze gaan over de verbluffende moeite die de productieploeg heeft gedaan om deze show zo succesvol te maken.
Twee units werkten elk seizoen van juli tot december. Ze kregen de naam 'Wolf' en 'Dragon' en filmden gelijktijdig in verschillende landen. In het zesde seizoen werd daar een derde unit aan toegevoegd, de 'White Walker'.
In de loop van de acht seizoenen werd er in 10 verschillende landen gefilmd. Er werden voor de acht seizoenen 19.722 reisdocumenten afgegeven.
David Benioff en D.B. Weiss hebben verklaard dat ze tijdens de productie van de serie het hele jaar non-stop werkten. Voor elk seizoen schreven ze een outline, en daarna schreven ze de eigenlijke scripts terwijl ze regisseerden.
Het opnemen van de show duurt een heel jaar en het filmmateriaal is net als dat van een tien uur durende film. Seizoen 5 alleen al werd opgenomen in vijf landen, op 151 sets, gedurende 240 dagen, met 166 castleden, meer dan 1000 crewleden en meer dan 5000 figuranten.
De show werd zo populair dat de scriptschrijvers een manier moesten vinden om 'spoilers' te vermijden. Het idee dat de verhaallijn zou uitlekken werd door hen zodanig erg gevonden dat ze de cast alleen toestonden het script te lezen vanaf beveiligde iPads. Ian Glen, die Jorah Mormont speelt, heeft BBC Radio 5 over deze strategie verteld.
George R.R. Martin heeft aardig wat voorstellen gekregen om zijn (nog onvoltooide) boekenserie 'Het lied van ijs en vuur' te verfilmen. Toch wees hij ze allemaal af. Volgens hem was het werk niet geschikt voor een film.
De boeken van de schrijver waren erg lang van stuk. Zo lang zelfs dat ze bijna onmogelijk te verfilmen waren. Naar verluidt deed de schrijver dat met opzet. Daarbij weigerde George R.R. Martin delen of plotideeën uit de boeken aan de serie aan te passen.
Op het moment dat de showrunners Benioff en D.B. Weiss bij George R.R. Martin aangaven dat ze van zijn werk een serie wilden maken, stelde hij hen één vraag. Wie is de moeder van John Snow?
Blijkbaar stelde hun antwoord de auteur tevreden, en de rechten op zijn boek werden verkocht. Daarna werd de serie in productie genomen.
De eerste pilot die HBO produceerde werd niet goed ontvangen. Sterker nog, hij werd bijna helemaal opnieuw opgenomen. In de pilot was bijvoorbeeld te zien dat Jamie en Cersei Lannister geen broer en zus waren (of het was althans niet duidelijk).
Nog andere verschillen in de pilot waren dat de huwelijksnacht tussen Daenerys en Khal Drogo niet geforceerd was en dat het eigenlijk in onderling overleg werd geconsumeerd. De White Walkers hadden hun eigen taal en spraken met elkaar.
Verschillende scènes werden ook geschrapt, zoals die waarin je Jon Arryn ziet sterven, een flashback van de gekke koning, en zelfs het gevecht tussen Bran en Tommen.
In de beroemde niet-uitgezonden pilot vertolkte Tamzin Merchant de rol van Daenerys Targaryen. Hoewel George R.R. Martin van haar vertolking zei dat die 'prachtig' was, vond ze alle hete scènes maar niks en vertrok ze.
Gillian Anderson sloeg ook een personage in deze serie af. Ze had op dat moment twee jonge kinderen en voelde er niet veel voor. Volgens de geruchten ging het om het personage Cersei Lannister.
Interessant is dat Elizabeth Olsen ook auditie deed om Daenerys Targaryen te zijn. Haar auditie verliep echter niet zoals gepland, en ze kreeg niet eens een callback. Later zou ze in een interview met The Hollywood Reporter zeggen dat het "erg jammer was".
In die niet-uitgezonden pilot maakte George R.R. Martin zelf een cameo als edelman uit Pentos op de bruiloft van Khal Drogo en Daenerys Targaryen. Het is zonde dat de pilot werd geschrapt.
Als we het dan toch over Daenerys en Drogo hebben, kan niemand de gruwelijke scène vergeten waarin ze het hart van een hengst opat. In werkelijkheid was dat 'hart' een soort snoep, gelei, gestolde jam met veel 'saus', zei Emilia Clarke later, en het smaakte naar chloor en rauwe pasta. Het aanzien ervan was hoe dan ook niet erg aantrekkelijk, en de smaak was net zo slecht. Dat ze er (voor verschillende takes) ongeveer 28 moest eten, maakt het begrijpelijk dat de actrice niet al te hard hoefde te acteren tijdens de braakscène.
Naar verluidt raakte Emilia Clarke (Daenerys Targaryen) in diezelfde scène zo doordrenkt met nepbloed dat ze tijdens een pauze vast kwam te zitten aan een toiletbril. Ze had moeite om los te komen en op tijd terug te komen op de set.
Het kostte Gavin Jones meer dan twee maanden om de beroemde IJzeren Troon te maken. Dit kon echter, met iets wat zo cruciaal was voor het verhaal, niet worden overhaast. Hoewel hij niet zo omvangrijk is als in de boeken beschreven, weet Pinkje de fans in één aflevering gerust te stellen, wanneer hij uitlegt dat de beschrijving van de troon inderdaad een mythe is.
Volgens bepaalde bronnen is de aflevering 'Battle of the B******s' sterk beïnvloed door de Amerikaanse Burgeroorlog.
Kit Harington brak zijn enkel in 2012 toen hij zichzelf uit zijn Londense appartement werd buitensloot en viel terwijl hij probeerde in te breken. Hij moest dubbelgangers gebruiken voor zijn scènes en voelde zich daar blijkbaar zo schuldig over dat hij zich bij de producenten verontschuldigde door aardig wat drank voor hen te kopen.
In het eerste seizoen werden veel scènes uit Essos en King's Landing in Malta opgenomen. Voor de volgende seizoenen keerden ze daar echter niet terug, omdat ze onherstelbare schade aan een waardevol fossiel hadden toegebracht.
Vanaf het begin van seizoen vier gebruikten de SFX-teams 11.077 kg siliconen (voor protheses) en 500 kg Coffee Mate (voor pyrotechnische middelen). De meest tijdrovende prothesetoepassingen waren die voor de Kinderen van het Woud, die zeven uur in beslag namen.
Seizoen 8 van HBO's 'Game of Thrones' was het dodelijkste seizoen aller tijden, met in totaal zo'n 3523 doden, tegen slechts 59 in het eerste seizoen. In het laatste seizoen van de serie viel het grootste aantal doden in de Slag om Winterfell. Die was goed voor beduidend meer doden dan de eerste zeven seizoenen samen. Als je echter de serie als geheel bekijkt, zijn er slechts een schamele vier afleveringen waarin helemaal geen doden vallen.
Follow Showbizz Daily to stay informed and enjoy more content!