'Hoge dreiging': zorgen over veiligheid in Malmö tijdens Eurovisie Songfestival
Bijna een jaar na de overwinning van de Zweedse deelnemer Loreen op het Eurovisie Songfestival vindt in de stad Malmö de editie van 2024 plaats. De halve finales zijn op 7 en 9 mei en de finale is op 11 mei.
Volg Showbizz Daily om op de hoogte te blijven van het Songfestival en andere evenementen
Er worden ruim 100.000 bezoekers verwacht tijdens dit grootschalige evenement in de Zweedse haven, die normaal gesproken 360.000 inwoners telt.
Bovendien is het vanwege de huidige internationale spanningen niet alleen een feeststemming maar heerst er ook bezorgdheid over de veiligheid op het evenement.
In augustus 2023 verhoogde Zweden het alarmniveau voor terroristen naar vier op een schaal van vijf, nadat islamitische groeperingen daar hadden opgeroepen tot aanslagen. De bedreigingen waren een reactie op de ontheiliging van de Koran op Zweeds grondgebied.
"Het niveau van de dreiging is hoog", bevestigde Petra Stenkula (foto), politiechef in Malmö, tijdens een persconferentie op 17 april 2024. En de internationale geopolitieke context heeft er ook iets mee te maken.
Tegen de achtergrond van de oorlog in Gaza zorgt de Israëlische deelname aan het Eurovisie Songfestival voor grote spanningen. De roep om boycots, evenals pro-Israëlische en pro-Palestijnse demonstraties, is in Malmö toegenomen.
Malmö, de derde stad van Zweden, na Stockholm en Göteborg, staat bekend om zijn culturele diversiteit. Een groot deel van de Zweedse bevolking van Palestijnse afkomst woont daar.
De Washington Post meldt dat veel activisten en artiesten een beroep hebben gedaan op de European Broadcasting Union (EBU), organisator van het Eurovisie Songfestival, om Israël uit te sluiten van de competitie.
Maar het idee werd snel verworpen door de organisatoren. "Het Eurovisie Songfestival is een niet-politiek muziekevenement en een competitie tussen publieke omroepen die lid zijn van de EBU. Het is geen wedstrijd tussen regeringen", zegt Noel Curran, directeur-generaal van het Eurovisie Songfestival.
Ter herinnering: Rusland is sinds de invasie van Oekraïne in februari 2022 uitgesloten van het songfestival. In dat geval besloot de EBU dus wel een standpunt in te nemen tegen het optreden van een nationale regering.
Volgens Le Monde zei de politiechef van Malmö tijdens de persconferentie dat er voor een tiental demonstraties autorisatieverzoeken waren ingediend.
Het Franse dagblad meldt ook dat de Zweedse autoriteiten een autorisatieverzoek hebben ontvangen voor een nieuwe verbranding van de Koran in het centrum van Malmö op 3 mei. Zal dit verzoek worden ingewilligd?
Uit het voorlopige antwoord van de lokale autoriteiten blijkt dat het verzoek waarschijnlijk zal worden ingewilligd. Zweden heeft geen wet die het verbranden of ontheiligen van religieuze teksten verbiedt. Zoals politiewoordvoerder Petra Stenkula zei: "Het recht op vrije meningsuiting is sterk in Zweden."
Volgens de Daily Mirror is de verbranding een plan van Jade Sandberg, "een extreemrechtse christelijke extremist die campagne voert om de islam uit Zweden te verbannen", en Salwan Najem, een vluchteling uit Irak die afstand deed van de islam en er nu als Zweeds staatsburger tegen protesteert.
Ondanks de toekenning in het verleden is het nog niet zeker of het verzoek deze keer wordt ingewilligd. Deze week is een bijzondere tijd in Malmö. Zoals de politiewoordvoerder zegt: "We moeten eerst de binnengekomen aanvraag beoordelen, daarna moeten we kijken of er toestemming voor komt."
In de context van deze gevarieerde protesten zegt Per-Erik Ebbeståhl, veiligheidsdirecteur van de stad, dat "de veiligheid zichtbaar zal zijn" tijdens het hele Eurovisie Songfestival. De veiligheidscontroles voor degenen die de verschillende locaties van het evenement betreden, zullen sterk worden versterkt. Bovendien zullen tassen grotendeels verboden worden.
Petra Stenkula van haar kant kondigde aan dat bepaalde agenten zullen worden uitgerust met zware wapens die je normaal gesproken niet in de straten van Malmö, of Zweden, ziet.
"We bevinden ons in een situatie waarin we voorzorgsmaatregelen moeten nemen en de hulpmiddelen bij de hand moeten hebben die we nodig kunnen hebben in geval van een ernstig incident", legt de politiewoordvoerder uit.
Nu de Zweedse politie al in het hele land is ingezet vanwege het hoge terrorismealarm, zijn versterkingen uit Noorwegen en Denemarken bedoeld om de veiligheid van deelnemers en bezoekers in Malmö te garanderen tijdens het Eurovisie Songfestival.
In de tweede halve finale van het songfestival, op 9 mei, zal Joost Klein voor Nederland zijn lied 'Europapa' ten gehore brengen.
Voor België zingt Mustii 'Before the Party's Over.' Zowel België als Nederland hebben volgens de bookmakers goede kansen om de finale te halen.
Zoals de politiewoordvoerder van Malmö zei: "We hebben een robuust systeem gebouwd met verschillende verantwoordelijkheidsgebieden om een veilig evenement te garanderen." Uit haar verklaring en de anderen lijkt het dat Malmö de komende week op alles voorbereid is.
Volg Showbizz Daily om op de hoogte te blijven van het Songfestival en andere evenementen