Komt Ali B ooit nog terug naar Nederland?
Natacha Harlequin heeft haar rol als advocaat van Ali B beëindigd. In een persbericht meldt ze dat haar eerdere ondersteuning van Bart Swier niet langer nodig is voor het hoger beroep en dat ze geen verdere betrokkenheid heeft bij de zaak. Waar Ali B zich bevindt, blijft onduidelijk; hij is nog niet in Nederland, aldus RTL-Boulevard verslaggever Aran Bade.
Rapper en tv-persoonlijkheid Ali B is veroordeeld tot 2 jaar gevangenis voor een verkr4chting in 2018 en een poging tot verkr4chting in 2016. De straf was iets lager dan de eis van het Openbaar Ministerie - 3 jaar - maar het is nog steeds een duidelijk signaal dat de rechtbank het misbruik van vrouwen door de BN'er serieus neemt.
Advocaat Bart Swiers gaf aan dat de rapper niet aanwezig was omdat "hij deze uitspraak met zijn gezin wilde verwerken." Ali B houdt vol dat hij onschuldig is en gaat in hoger beroep.
Foto: PowNed / YouTube
Ali B (echte naam Ali Bouali) stond vanaf woensdag 12 juni terecht in Haarlem. De 42-jarige artiest werd beschuldigd van twee aanrandingen en twee verkr4chtingen na meldingen en aangiftes door drie verschillende vrouwen.
Bij aanvang van het proces benadrukte Ali B zijn onschuld: "Ik heb nooit een signaal gekregen, ook achteraf niet, dat er iets is gebeurd tegen de zin van iemand," verklaarde hij emotioneel.
Een van de beschuldigingen tegen Ali B betreft de verkr4chting van zangeres Ellen ten Damme, bekend van haar veelzijdige carrière in de Nederlandse entertainmentindustrie. Ze kwam naar voren met een aantijging over misbruik in 2014 tijdens een uitzending van het programma BOOS begin 2022.
De twee andere slachtoffers waren vrouwen die aan het begin stonden van een muziekcarrière en zo in contact kwamen met Ali B. Volgens De Telegraaf deed Jill Helena aangifte van een aanranding die in 2018 zou hebben plaatsgevonden. Naomi M. heeft aangifte gedaan van zowel aanranding als verkr4chting door Ali B, eveneens in 2018.
De zaak kreeg landelijke aandacht na een uitzending van het programma BOOS begin 2022. Dit programma bracht meldingen van se*sueel grensoverschrijdend gedrag bij The Voice of Holland aan het licht, waar Ali B een prominente rol vervulde.
Op de eerste zittingsdag werd een incident op een schrijverskamp in Heiloo in 2018 besproken. Naomi M. vertelde via haar advocate dat ze aangerand en verkr4cht was door Ali B.
In zijn verdediging verklaarde Ali B dat ze "mentaal kwetsbaar" was en dat hij mediation had aangeboden, niet om vervolging te ontlopen, maar om haar welzijn te beschermen.
Hij benadrukte opnieuw dat hij nooit een signaal had gekregen dat er iets tegen haar wil was gebeurd. Ali B barstte in tranen uit toen hij vertelde hoe de onthullingen van BOOS een nachtmerrie voor hem en zijn gezin hadden veroorzaakt: "Ik was bang dat ik mijn gezin zou kwijtraken."
Ook de aangifte van Ellen ten Damme werd besproken. Zij beschuldigt Ali B ervan haar te hebben verkr4cht in 2014 tijdens de opnames voor het tv-programma 'Ali B en de Muziekkaravaan' in Marokko. Via haar advocaat verklaarde ze: "Het gedrag waarvan ik en andere vrouwen slachtoffer werden, moet stoppen."
Aan het einde van de eerste dag van de rechtszaak werd de aangifte van Jill Helena behandeld. Zij beweerde door Ali B te zijn aangerand tijdens een ontmoeting in 2018. Ali B verklaarde dat zij een "stiekeme affaire" en een "liefdevolle band" hadden sinds haar deelname aan The Voice in 2013.
Hij beweerde dat de dynamiek tussen hen altijd hetzelfde was gebleven en dat hij het wel had gemerkt als er iets mis was. Helena verklaarde echter dat ze tijdens een ontmoeting in een geparkeerde auto herhaaldelijk had aangegeven geen se*suele handelingen met hem te willen uitvoeren, aldus het AD.
Foto: Ali B / Instagram
Ze ging verder met haar verklaring: "Nee is nee Ali, ook voor jou. Als ik door mijn aangifte ook maar één meisje gered heb van jou, dan is dit het waard geweest," besluit ze.
Uiteindelijk heeft de rechtbank Ali B schuldig bevonden voor de eerste twee zaken - Naomi M. en Ellen ten Damme - maar niet voor het grensoverschrijdende gedrag jegens Jill Helena.
Foto: Law Qimono / Pixabay
Saskia Belleman, hier te zien tijdens een interview met PowNed, heeft de rechtzaak op de voet gevolgd. Ze vertelde op RTL: "Er is een patroon zichtbaar geworden, omdat er meerdere vrouwen zijn die melding hebben gedaan."
Foto: PowNed / YouTube
"Het gaat natuurlijk niet alleen om de drie vrouwen hier op de ten laste legging, maar om zeven vrouwen die aangifte of melding deden van se*sueel grensoverschrijdend gedrag."
Volgens de officieren van justitie had Ali B zijn slachtoffers "zo plotseling en onverhoeds overvallen met zijn opdringerige en dwingende se*suele driften, dat zij daartegen geen weerstand konden bieden."
Foto: Tingey Injury Law Firm / Unsplash
Ze benadrukten dat Ali B geen respect had getoond voor de lichamelijke integriteit van de slachtoffers en alleen bezig was geweest met zijn eigen se*suele verlangens. Daarom eisten ze 3 jaar cel voor de rapper wegens vier zedendelicten. Uiteindelijk is het 2 jaar cel geworden voor 2 delicten.
Foto: Emiliano Bar / Unsplash
In zijn slotwoord tijdens de rechtzaak - dus niet tijdens de uitspraak, want daar was hij niet bij - sprak Ali B zichtbaar geëmotioneerd. Hij noemde de afgelopen jaren 'een emotionele rollercoaster." Tot de rechters zei hij: "U bent mijn laatste hoop op rechtvaardigheid en objectiviteit. Hopelijk wordt u niet meegesleept door emoties."
Foto: YouTube / PowNed
Over de band met Jill Helena en Ellen ten Damme zei hij: "Ik ga bidden voor die vrouwen, mijn deur staat altijd voor ze open." Hij uitte verder zijn wens voor 'waarheidsvinding', maar gaf aan geen vertrouwen meer te hebben in de politie en het OM omdat zij 'allerlei dingen om een gebalanceerd beeld te schetsen' zouden weglaten.
Foto: Ali B / Instagram
De advocaat van Ali B pleitte voor vrijspraak en gaat nu ook in hoger beroep tegen het vonnis. Hij trekt de geloofwaardigheid van de verklaringen van de drie vrouwen in twijfel en zegt dat er onvoldoende bewijs is. Ook benadrukt hij dat de vrouwen kunnen zijn beïnvloed door de uitzending van BOOS.
Foto: PowNed / YouTube
De redactie van BOOS zei daarop: "De vermeende slachtoffers in de Boos-uitzending hebben zelf besloten om aangifte te doen. Onze productie volgde de aangiftes, niet andersom. Nergens blijkt dat BOOS de vermeende slachtoffers heeft aangestuurd op het doen van aangifte."
Foto: Sam McGhee / Unsplash