Koning Charles III, 'de eeuwige opvolger': zijn verhaal in foto's
Zodra de ene monarch sterft, wordt de andere aangewezen. De vlaggen hangen weliswaar halfstok wegens het overlijden van Koningin Elizabeth II op 8 september, maar op zaterdag de 10e zijn ze even omhoog gegaan om de officiële proclamatie van haar zoon als Koning Charles III te markeren.
Het is een moment waarop de 73-jarige royal heel lang heeft gewacht. Na zijn proclamatie zijn de vlaggen overigens weer halfstok gegaan om verder te rouwen om zijn geliefde moeder.
Koning Charles III, lang bekend als Prins Charles, is weleens omschreven als de eeuwige erfgenaam voor de Britse troon. Wat volgt is zijn levensverhaal, geïllustreerd met foto's die je waarschijnlijk nog niet kent.
De eerste zoon van de Britse koningin, Charles Philip Arthur George, werd op 14 november 1948 in Londen geboren.
Charles was 'The Rebel Prince' volgens journalist Tom Bower en zijn ongeautoriseerde biografie met dezelfde titel. De schrijver ziet Charles als "manisch, jaloers en verslaafd aan luxe."
Hij werd opgevoed vanaf jonge leeftijd om een Britse koning te worden. Charles ging naar de Gordonstoun School in Schotland en studeerde later aan Trinity College van Cambridge University. Het is opvallend dat de oudste zoon van Elizabeth II de eerste Welsh-sprekende prins is die in Engeland is geboren.
Als oudste van de vier kinderen van de koningin en de hertog van Edinburgh (Philip Mountbatten), is Charles de geschiedenis ingegaan als de langstzittende erfgenaam in de geschiedenis van de Britse monarchie. Vóór hem was deze eer in handen van zijn betovergrootvader Edward VII, die pas op 59-jarige leeftijd op de troon kwam.
Alle koninklijke kroniekschrijvers zeggen dat hij een hoogopgeleide man is. Hij is opstandig maar heeft een duidelijk idee van hoe de Britse monarchie ingericht zou moeten worden. Ondanks zijn goede voorbereiding is hij als prins echter nooit zo populair geweest. Andere prinsen, prinsessen én de koningin gingen hem altijd voor.
Tom Bower zegt dat Charles de pers op de voet volgt. "Hij is geobsedeerd door wat het publiek over hem zegt of denkt. Als hij iets leest dat niet goed voor hem is, gaat hij uit zijn dak."
Het populariteitscijfer van Charles is soms zo laag geweest dat sommigen zelfs riepen dat hij zich maar beter terug kon trekken en de beurt naar zijn oudste zoon William moest laten gaan. Charles wilde er echter nooit iets van weten. Hij heeft meermaals duidelijk gemaakt dat hij koste wat kost koning zou worden.
Om zowel het privé- als het openbare leven van Charles te begrijpen, moeten we het hebben over twee vrouwen: Diana Spencer en Camilla Parker Bowles. Met de eerste was hij getrouwd van 1981 tot 1996 en met de tweede sinds 2005. Het zijn de twee liefdes in Charles' leven waar het meest over is gesproken.
Charles ontmoette Camilla Rosemary Shand voordat hij Diana ontmoette. De twee werden smoorverliefd op elkaar. Hun relatie kon echter niet verder gaan omdat koningin Elizabeth ertegen was.
Na een aantal jaren van discussies en meningsverschillen trouwde Charles met Diana Spencer, terwijl Camilla trouwde met de voormalige Britse marineofficier Andrew Parker Bowles.
(Op de foto: Camilla en Diana voordat de laatste met Charles trouwde)
Na een korte verloving trouwden prins Charles en Lady Diana Spencer op 29 juli 1981 in St. Paul's Cathedral in Londen. Het huwelijk van de prins met de 20-jarige was een wereldwijde gebeurtenis. Diana, dochter van graaf Spencer, viel zo goed in de smaak bij het publiek dat ze haar 'the people's princess' noemden: de prinses van het volk.
Vanaf het moment van haar aankomst aan het Britse hof haalde Diana van Wales alle aandacht weg bij Charles. Haar vrolijkheid en onschuld ontwapenden het Britse volk, waardoor ze enorm populair werd.
Deze enorme populariteit van Diana, samen met de reputatie van Charles als rokkenjager en feestganger, zette de prins in de ogen van het publiek al snel op een achterstand op Diana. De volgende stap in de soap rondom zijn huwelijk was het moment waarop de pers de vermeende problemen in hun huwelijk begon te zien.
Uit de verbintenis van Charles en Diana werden twee kinderen geboren. De eerste, William, werd de hertog van Cambridge en de tweede in lijn voor de Britse troon. (Na de dood van Koningin Elizabeth in 2022 werd hij hertog van Cornwall.)
William was altijd heel dicht bij zijn moeder: van zijn vroegste jeugd tot het einde van haar leven.
Na William kwam Harry. De tweede zoon van Charles en Diana werd op 21 juni 1982 geboren. Met zijn vrouw Meghan Markle heeft hij zich een paar jaar geleden publiekelijk van de koninklijke familie gedistantieerd.
Charles lijkt geen goede relatie te hebben met zijn twee zonen. Tom Bower zegt dat zijn band met William verslechterde toen diens vrouw Kate Middleton arriveerde. "Charles geloofde dat het publiek hem en Camilla zou negeren ten gunste van het nieuwe paar."
De verschillen tussen Charles en William hebben te maken met de verschillende relaties die hij en zijn zoon hadden met Diana. Dat heeft Charles zelf aangegeven.
"William en Harry hadden te maken met een continue lawine van openbare onthullingen over de overspelige relaties van hun ouders," zegt Tom Bower, en daardoor zouden ze een gespannen relatie met hun vader hebben ontwikkeld.
Op 31 augustus 1997 stierf prinses Diana bij een auto-ongeluk in Parijs. Haar huwelijk met Charles was in 1996 stukgelopen. Omdat ze immens populair was, leidde haar overlijden tot een verdere daling van de populariteit van Charles bij het Britse volk.
"Iedereen gaat mij de schuld geven van Diana's dood, nietwaar? Iedereen is helemaal gek geworden," zou Charles hebben gezegd volgens de biografie van Tom Bower.
Hij had een aantal moeilijke jaren, maar daarna begon Charles weer te glimlachen in het openbaar. Hij werkte hard om zijn imago te herstellen en was steeds vaker bij publieke evenementen aanwezig.
Of het nu met de leden van de Spice Girls was of bij een filmpremière in Londen, voor Buckingham Palace was er maar één duidelijke ambitie: het imago van Charles moest verbeteren.
Na de dood van Diana hervatte Charles zijn romantische relatie met Camilla. Ze was inmiddels zelf ook gescheiden en had eveneens twee kinderen. De toekomstige hertogin (en koningin-gemalin) had dan ook totaal niet de verwachting dat het Britse volk haar met open armen zou ontvangen.
Camilla verwachtte ook geen goedkeuring van de Britse koninklijke familie. "Eerst weigerde Elizabeth II botweg" om de relatie goed te keuren, zegt Tom Bower. Maar uiteindelijk kregen Camilla en Charles toestemming om te trouwen.
Koningin Elizabeth II accepteerde uiteindelijk toch de relatie van haar zoon met Camilla en het paar trouwde op 9 april 2005 in het stadhuis van Windsor.
In de afgelopen jaren, en na de komst van nieuwkomers in de Britse koninklijke familie, zette Charles zijn rol voort als de eeuwige aspirant naar de Britse troon. Om een succesvolle monarch te worden, vulde hij zijn agenda met publieke taken en evenementen.
Nadat ze 90 was geworden, verminderde koningin Elizabeth II haar aanwezigheid op openbare evenementen. Charles nam haar werk over en werd veruit het meest zichtbare lid van het Britse koningshuis.
Zijn publieke zichtbaarheid, samen met een grotere rol in het besluitvormingsproces van het Koninklijk Huis, wezen erop dat hij toch echt op een dag als Charles III de troon zou bestijgen.
Het tijdschrift Hello! meldde bijvoorbeeld dat Charles degene was die zijn moeder ervan overtuigde om zijn in opspraak geraakte broer Andrew alle koninklijke taken te ontnemen.
Daarnaast was het Charles die bemiddelde bij het vertrek van zijn zoon Harry en Meghan Markle uit het Britse koningshuis in 2020.
Met het overlijden van zijn moeder is het moment voor Koning Charles nu gekomen. Toch zullen velen terughoudend zijn om hem te omhelzen zoals ze met zijn moeder deden. Koningin Elizabeth II is een heel moeilijk voorbeeld om na te volgen.