Zij gaat Sylvia Kristel opvolgen in de remake van 'Emmanuelle'
De jaren 70 waren een liberaal tijdperk in de filmwereld. Zo kon het gebeuren dat één bepaalde film de maatstaf voor een nieuw genre werd. De film heette 'Emmanuelle,' kwam uit in 1974 en was een voorbeeld van softcore (code S).
De film, geregisseerd door Just Jaeckin, kreeg al snel een cultstatus. De hoofdpersoon, Sylvia Kristel, werd een icoon.
Bijna een halve eeuw later heeft Silvia Kristel (overleden in 2012 met de leeftijd van 60 jaar) een opvolger gekregen. Er komt een remake van 'Emmanuele' en Léa Seydoux gaat de titelrol spelen.
Zoals The Hollywood Reporter bevestigt, zal de Parijse actrice opnieuw de hoofdrol spelen in een film voor een volwassen publiek. In 2013 verscheen ze in het pikante 'La Vie de Adèle' over de ontdekkingstocht van een tienermeisje.
Geregisseerd door Abdellatif Kechiche en met een hoofdrol voor Adèle Exarchopoulos, won 'La Vie d'Adèle' de Gouden Palm op het Filmfestival van Cannes in 2013. Op datzelfde festival werd in 2022 de remake van 'Emmanuelle' aangekondigd.
Voor 'Emmanuelle' zal Audrey Diwan (r) de regie in handen hebben. Het is haar derde speelfilm als regisseur, na 'Losing It' ('Mais Vous Êtes Fous') in 2019 en 'Happening' in 2021.
'Happening' won de Gouden Leeuw op het Festival van Venetië in 2021. De film vertelt het verhaal van een jonge vrouw die in de jaren '60 in Parijs een abortus wil - een plaats en tijd waarin dat illegaal was.
Het valt nog te bezien of de nieuwe 'Emmanuelle' dicht bij het oorspronkelijke script blijft of dat er nieuwe wegen worden verkend.
De film uit 1974 was gebaseerd op de gelijknamige roman van Emmanuelle Arsan uit 1959. Ze volgden de avonturen van een jonge vrouw die alle wegen naar lichamelijk genot verkende.
Sommige van de expliciete scènes zorgden ervoor dat de originele film X-rated (18+) werd gelabeld, maar dat droeg alleen maar bij tot meer internationaal succes. 'Emmanuelle' had wereldwijd meer dan 300 miljoen kijkers.
Emmanuelle's verhaal doorbrak veel taboes met betrekking tot relaties en seksualiteit.
Het driedelige verhaal - met Sylvia Kristel als ster - werd zo beroemd dat de actrice het niet meer aandurfde naar de wc te gaan in het vliegtuig - hoe lang de reis ook was. Ze probeerde nieuwsgierige blikken of argwaan over wat ze in de wc deed zo veel mogelijk te vermijden.
'Emmanuelle' kreeg vele vervolgen, zowel in films en series. Het personage van Emmanuelle was soms op de achtergrond en ze werd niet meer gespeeld door de beroemde Sylvia Kristel.
De andere actrices, zoals Laura Gemser, werden eveneens enorm populair dankzij hun vertolkingen van Emmanuelle. In 'Black Emanuelle', 'Emanuelle's Holidays' en 'Emanuelle in Bangkok', Gemsers films, had de hoofdpersoon maar één 'm'. Toch bleef het uitgangspunt van de verhalen hetzelfde.
De remake van deze klassieker is uitgevoerd door Wild Bunch International en CAA Media Finance, bedrijven die ook verantwoordelijk zijn voor films als 'Titane' (2021), 'Vicky Cristina Barcelona' (2008) en 'The Wrestler' (2009).
In de foto, Penélope Cruz die de film 'Vicky Cristina Barcelona' promoot in 2008.
Zal Léa Seydoux dezelfde populariteit bereiken als Sylvia Kristel in de jaren 70? Als het iemand zou moeten lukken, dan is het haar wel.