Marlene Dietrich: indrukkwekkende foto's van haar leven
De stem, het charisma, de benen, het broekpak. Marlene Dietrich is een icoon en een van de weinige Duitse artiesten van de 20e eeuw die internationale faam had. Ze is nummer 9 op de exclusieve lijst van de 25 grootste vrouwelijke filmlegendes van het American Film Institute.
Marlene Dietrich werd ruim 1,2 eeuw geleden geboren, op 27 december 1901, in Berlijn. Bekijk het fotoverhaal van haar turbulente leven.
Toen ze elf was, besloot Marie Magdalene Dietrich dat haar naam Marlene zou zijn. Na school begon ze een opleiding tot concertvioliste. Een tendinitis maakte een einde aan die droom. Maar Marlene wilde heel graag het podium op en besloot actrice te worden.
In 1923 trouwde ze met manager Rudolf Sieber. Ze gingen in de jaren dertig uit elkaar, maar ze zijn nooit gescheiden.
In 1924 werd hun dochter Maria geboren. Ze hadden een moeilijke relatie, die de dochter na de dood van haar moeder beschreef in het boek 'Meine Mutter Marlene' .
Haar internationale doorbraak kwam met de film 'Die blaue Engel', waarin regisseur Josef von Sternberg de toen nog onbekende Marlene de vrouwelijke hoofdrol gaf. Het nummer ''Ich bin von Kopf bis Fuss aus Liebe eingestellt' dat ze in de film zingt, werd een wereldhit.
Sternberg en Dietrich reisden naar Hollywood, waar Marlene haar carrière als diva begon. Ze viel 10 kilo af en besteedde veel aandacht aan haar garderobe, make-up en de ideale belichting om te filmen.
Voor 'Marokko' was ze samen met Gary Cooper de eerste Duitse actrice die een Oscar-nominatie ontving. Het was de enige in haar carrière. Maar haar indrukwekkende en ongewone uitstraling op het scherm en in het echte leven maakte haar tot een mythe.
De actrice en zangeres maakte geen geheim van haar talrijke affaires met mannen en vrouwen. Cary Cooper, James Stewart, Erich Maria Remarque, Jean Gabin (getrouwd en naar verluidt haar grote liefde), John Wayne, Edith Piaf en Mercedes de Acosta zijn enkele van de namen op de lange lijst.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog maakte Dietrich herhaaldelijk haar afkeer van de nazi's duidelijk en bezocht ze de Amerikaanse soldaten aan het front.
Vanaf 1953 stond ze bijna uitsluitend als zangeres op het podium. Onvergetelijk was haar vertolking van 'Lili Marleen'.
In 1975 viel Dietrich tijdens een concert in Sydney in de orkestbak - vermoedelijk omdat ze dronken was. Het resultaat: een gecompliceerde breuk in haar been waarvan ze nooit meer helemaal zou herstellen.
Omdat ze niet kon lopen, worstelde Dietrich met haar leeftijd en haar eigen achteruitgang. Er wordt gezegd dat ze niet meer in de spiegel wilde kijken. Ook bleef ze steeds meer in haar appartement in Parijs. Volgens haar dochter Maria Rivas waren pillen en alcohol de gebruikelijke metgezellen van Marlene. In 1979 nam ze de beslissing om haar bed niet meer uit te komen. Marlene Dietrich stierf 13 jaar later en leeft nu voort als een icoon.