Mette-Marit, een alleenstaande moeder die prinses van Noorwegen werd
Prinses Mette-Marit van Noorwegen is een interessante verschijning in de kringen van de Europese royalty's. Ze heeft een ongebruikelijke achtergrond en trekt altijd veel media-aandacht.
Afbeelding: Koninklijk Hof van Noorwegen
In haar jeugd maakte ze de scheiding van haar ouders mee. Tijdens haar studie werd ze een alleenstaande moeder. Juist op dat moment, toen ze in haar eentje haar jonge zoon opvoedde, ontmoette ze een man die Haakon heette. Hij was de kroonprins van Noorwegen.
Mette-Marit werd geboren in Kritiansand, Zuid-Noorwegen, in een niet adellijk gezin. Haar vader Sven O. Høiby werkte als journalist voor de plaatselijke krant en haar moeder Marit Tjessem bij een bank.
Afbeelding: Koninklijk Hof van Noorwegen, hand-out
Ze werd geboren in 1973 en bracht haar jeugd door met ballet en zingen bij het Benedictuskoor. Ook ging Mette-Marit bij de padvinders en bezocht elke zondag de plaatselijke kerk.
Afbeelding: norwegianroyalfamily, Instagram
Toen Mette-Marit 11 was, scheidden haar ouders. Haar vader had geen goede invloed. Het gerucht ging dat hij drankproblemen had, en daardoor besloot ze bij haar moeder te gaan wonen.
Mette-Marit is altijd een sportief meisje geweest. In haar jeugd bracht ze veel weekends door aan de kust en in het Setesdal waar ze leerde zeilen. Ze speelde ook volleybal en werd zelfs coach. En zoals je hier ziet, kan ze ook goed skiën.
In 1989, op 16-jarige leeftijd, reisde ze als uitwisselingsstudente naar Australië. In haar boek 'Homeland and Other Stories' herinnert Mette-Marit zich het volgende: "Tot ik naar Australië reisde, was ik de plichtsgetrouwste jonge vrouw ter wereld geweest... Maar toen zei ik tegen mezelf: 'Stop. Ik kan niet meer. Ik kan niet voldoen aan de verwachtingen die anderen van me hebben.'"
Toen ze terugkwam uit Australië maakte Mette-Marit een tijd door waarin ze woede en boosheid voelde tegenover haar familie en de maatschappij. Daarom schoor ze op de middelbare school haar hoofd kaal.
Mette-Marit studeerde Filosofie, Scheikunde, en Informatietechnologie aan de Universiteit van Agder. Ze studeerde af in 1997.
Afbeelding: Koninklijk Hof van Noorwegen
Prins Haakon was niet haar eerste liefde. Mette-Marit deed in 1996 mee aan de realityshow 'Lysthuset' waarin ze op zoek was naar een partner. Niet lang daarna zou ze iemand vinden.
Afbeelding: opname uit 'Lysthuset', 1996
Op 13 januari 1997 beviel Mette-Marit van een zoon, Marius Borg Høiby. De vader was Morten Borg, een ex-gevangene. Vanity Fair zou later onthullen dat Borg in 1991 in de gevangenis had gezeten wegens handel in cocaïne.
Mette-Marit was een alleenstaande moeder halverwege de twintig toen ze de kroonprins van Noorwegen ontmoette.
Ze ontmoette prins Haakon in 1999 op het Quart Festival in Kristianland. Enige tijd later kregen ze verkering.
Afbeelding: Instagram
Prins Haakon had altijd de gebaande paden gevolgd met de gebruikelijke vriendinnen. Nu bracht hij een alleenstaande moeder en feestbeest mee naar huis om zijn ouders te ontmoeten.
In 2000 verhuisden prins Haakon en Mette-Marit naar een appartement in Oslo. In die tijd had Mette-Marit een zomerbaantje in een kledingwinkel.
Mette-Marit bleef studeren. Ze specialiseerde zich in Ethiek aan de Universiteit van Oslo en studeerde daar van 2000 tot 2002.
Afbeelding: Koninklijk Hof van Noorwegen
Na een jaar lang samengewoond te hebben, verloofde het paar zich. Mette-Marit was een ongewone verloofde voor een prins, en Haakon dreigde zelfs afstand te doen van de troon als men hem niet met haar liet trouwen.
Op 28-jarige leeftijd trouwde Mette-Marit met prins Haakon. Het huwelijk werd op 25 augustus 2001 voltrokken in de kathedraal van Oslo. Die dag werd Mette-Marit de prinses van Noorwegen.
Hoewel Mette-Marit met een prins trouwde, heeft haar eerste zoon Marius geen rechten in de lijn van troonopvolging in Noorwegen. Toch is de jongeman een van de meest geliefde leden van de Noorse koninklijke familie.
In 2003 ging Mette-Marit naar Londen om aan de School of Oriental and African Studies te studeren. Haar aandachtsgebieden waren 'De wereldwijde vluchtelingencrisis' en 'Ontwikkelingstheorieën'. Ze bracht ook drie maanden door bij de Noorse dienst voor ontwikkelingssamenwerking om het beleid van die dienst ten aanzien van het hiv-virus te bestuderen.
In 2006 werd Mette-Marit internationaal ambassadeur voor de VN en de strijd tegen aids. Ze begeleidt de Noorse delegaties naar de International AIDS Conference.
Met prins Haakon kreeg Mette-Marit nog twee kinderen.
Op 21 januari 2004 werd Ingrid Alexandra geboren. Als eerste dochter van het echtpaar is ze, na kroonprins Haakon, de tweede in lijn voor de opvolging van de Noorse troon.
Afbeelding: Koninklijk Hof van Noorwegen
Ingrid Alexandra was de eerste prinses die naar een openbare school ging. Haar ouders wilden dat ze een jeugd had zoals elk ander kind.
Afbeelding: Koninklijk Hof van Noorwegen
Op 3 december 2005 werd prins Sverre Magnus geboren. Hij is derde in de lijn van de troonopvolging. Net als zijn zus kreeg Magnus zijn basisonderwijs op een openbare school. Daarna ging hij naar een particuliere Montessorischool in Oslo.
In tegenstelling tot zijn zus Ingrid, die de titel van Koninklijke Hoogheid draagt, draagt Sverre Magnus de titel van Hoogheid.
Afbeelding: Koninklijk Hof van Noorwegen
Ingrid Alexandra, de dochter van Mette-Marit, zal naar verwachting de tweede koningin in de geschiedenis van Noorwegen worden.
Afbeelding: Koninklijk Hof van Noorwegen
Samen zijn ze een heel gelukkig gezin.
Hoewel Mette-Marits eerste zoon, Marius, vaak niet op de officiële koninklijke familieportretten voorkomt, betekent dat niet dat hij geen deel uitmaakt van de familie. Hier zien we ze op vakantie, op een van de privéfoto's die het Noorse Koninklijk Hof heeft vrijgegeven.
Afbeelding: Koninklijk Hof van Noorwegen
Mette-Marit heeft altijd een moeilijke relatie gehad met haar vader, Sven O. Høiby. In 2005 hertrouwde hij met Renate Barsgard, een stripper die half zo oud was als hij. Deze en andere levenskeuzes die door sommigen als 'ongepast' worden beschreven, schaadden de relatie tussen Mette-Marit en haar vader.
Een jaar na zijn huwelijk werd bij Høiby longkanker geconstateerd. Mette-Marit en Haakon bezochten hem af en toe in het ziekenhuis in Oslo, tot hij in 2007 op 70-jarige leeftijd overleed.
In 2008 startte Mette-Marit haar studie aan de businessschool Handelshøyskolen BI. Zij ontving de Petter-Dass-prijs en werd later uitgeroepen tot Global Leading Thinker omdat ze een van de creatiefste mensen in het bedrijfsleven is.
Ze werkte ook als vrijwilligster bij het koken en serveren van voedsel aan de armen. Mette-Marit werd door het World Economic Forum uitgeroepen tot Global Youth Leader.
Op haar reizen door het land promoot de prinses Noorwegen en zijn industrie. Hier bezochten zij en kroonprins Haakon de petrochemische fabriek van Ineos in het graafschap Telemark in passende kledij.
Ook haar vroegere studies in de vrije kunsten komen de prinses goed van pas. In 2017 werd Mette-Marit ambassadeur voor de Noorse literatuur in het internationale podium.
De schitterende prinses van Noorwegen zorgt altijd voor adembenemende verschijningen tijdens gala's en openbare evenementen.
Ze vertegenwoordigt Noorwegen met traditionele, bloemrijke hoofddeksels die haar prachtig staan.
Soms verliezen zij en prins Haakon tijdens het bijwonen van officiële gebeurtenissen hun formele kalmte.
Ze draagt graag sportieve outfits en toont duidelijk haar liefde voor het land. Hier geniet ze met haar man van de wereldkampioenschappen skiën 2011 in Oslo. Een beetje zon in de koude Noorse winter: zalig.
Maar niet alles is glitter en glamour geweest voor de prinses. In maart 2018 kreeg Mette-Marit last van duizeligheid en moest ze een operatie ondergaan.
Afbeelding: Koninklijk Hof van Noorwegen
In oktober van dat jaar werd bij haar longfibrose geconstateerd, waardoor ze maar beperkt aan officiële evenementen kon deelnemen.
Tijdens de coronapandemie maakte het Koninklijk Huis zich gezien haar reeds bestaande toestand zorgen over Mette-Marits gezondheid.
Mette-Marit heeft de Noorse koninklijke familie diverser en levendiger gemaakt. Door haar ervaringen als kind en alleenstaande moeder is ze toegankelijk voor gewone mensen en een verfrissende aanwezigheid in het paleis.