Muzieksterren die een hekel hadden aan hun grootste hits
Wist je dat wijlen Tina Turner dit nummer zelf nooit mooi vond? Haar manager, Roger Davies, moedigde haar aan om het toch op te nemen. What's Love Got to Do With It' zou wekenlang bovenaan de hitlijsten staan en haar helpen om in 1984 terug te keren als solo-artiest nadat ze Ike jaren eerder had verlaten.
In een catalogus van tientallen of zelfs honderden nummers is het logisch dat een artiest ze niet allemaal even goed vindt. Maar ze geven het zelden publiekelijk toe. En het is nog zeldzamer als het nummer in kwestie een hit is.
Laten we eens kijken naar de zangers die een aantal van hun beroemdste nummers zelf niet goed vinden.
De Queen of Pop kreeg uiteindelijk een hekel aan wat misschien wel haar beroemdste nummer is. In 1984 was het een hit en in 2008 bekende Madonna aan People dat ze niet zeker wist of ze het nog een keer wilde zingen.
Een van de meest iconische nummers van U2 is een nummer waar Bono een hekel aan heeft. De reden? Hij bekende aan WENN dat hij de tekst "nogal stom" vindt.
Ondanks dat het een van hun meest succesvolle nummers is, heeft Slash zich altijd gedistantieerd van 'Sweet Child O' Mine'. Hij beschouwde het als een 'ballad', erg ver verwijderd van het originele geluid van de band. Helaas voor hem is het tegelijkertijd wel een van de meest herkenbare nummers van de groep.
Cher's terugkeer naar disco was een van de beste revivals in de muziekgeschiedenis. Haar nummer 'Believe' werd meteen een anthem, maar het was echt niet allemaal rozengeur en maneschijn. Cher had niet alleen een hekel aan de autotune die op haar stem werd toegepast, maar ze vond ook het hele geluid van het nummer niet goed en in feite verwerpt ze vrijwel haar hele repertoire uit die tijd.
Queen-gitarist Brian May was het niet eens met de tekst van het nummer omdat het de hedonistische levensstijl van Freddie Mercury verheerlijkte, die "gevaarlijk" leek, vertelde hij aan Smooth Radio. Bovendien onthulde Brian May na de dood van de zanger dat het erg moeilijk was om een nummer te spelen dat zo energiek en leuk was als 'Don't Stop Me Now'.
Een genie als John Lennon had er geen probleem mee om te zeggen wat hij dacht, en dit was het geval met 'Let It Be'. Het was een zeer symbolisch nummer voor zijn drie bandleden en het leek voor hem erg ver verwijderd van het gebruikelijke Beatles-geluid. "Ik weet niet wat ze dachten toen ze het schreven."
Lorde brak in 2013 door in de muziekscene met een krachtig nummer getiteld 'Royals' dat haar meteen tot een ster maakte. Het probleem is dat het nummer voor Lorde een "ramp" was.
"De melodieën zijn niet goed of fris", zo vertelde ze aan Fuse TV. De situatie verslechterde toen de artieste covers van haar nummer begon te zien, gemaakt door andere zangers, die ze superieur vond aan haar origineel.
Dat Liam Gallagher, een hater van beroep, een hekel heeft aan een van zijn eigen nummers zou op zich geen nieuws zijn. Maar als dat nummer 'Wonderwall' (1995) is, het volkslied van een generatie en voor velen het belangrijkste nummer in de geschiedenis van de Britse pop, dan verandert dat de zaak toch wel. Tijdens het uitbrengen van 'Dig Out Your Soul' in 2008 zei de zanger er het volgende over: "I can't F stand that F song."
Dit is natuurlijk een belangrijk nummer als we kijken naar de sociale en altruïstische betekenis ervan, en het bracht de grootste sterren van de wereldmuziek samen in 1985. Toch noemde Bob Geldof het "een van de slechtste liedjes ooit" in een interview met de Daily Mail.
Sinds 1969 is deze single een icoon in de rockmuziek. De bedenker ervan, Pete Townshend, heeft het echter "het meest onhandige stukje schrijven dat ik ooit heb gedaan" genoemd. Toch kan hij er niet omheen. Ze openden er zelfs hun Super Bowl-show mee in 2010.
In 2005 veroverde een toen nog onbekende James Blunt de wereld met een hartverscheurende ballade. Het succes was zo groot dat het steeds opnieuw werd gedraaid op radio's over de hele wereld, tot het punt dat miljoenen mensen er moe van werden. De zanger zelf haatte zijn grote succes omdat hij werd bestempeld als een "romantische" liedjesschrijver, wat hij naar eigen zeggen niet is.
Deze hit uit 1986 is een van die nummers die elk feest kunnen opfleuren. Toch hebben de makers er blijkbaar een hekel aan. De groep maakte dit nummer als een parodie op de zogenaamde "bro-cultuur" en de mensen die daar deel van uitmaken. Maar uiteindelijk werd het een hymne voor precies die mensen die ze wilden bespotten. Het nummer stond hen zo tegen dat ze op een compilatiealbum een noot toevoegden waarin ze het omschreven als "troep".
Voor velen is 'Creep' een van de beste nummers ooit. Voor medebedenker Thom Yorke was het "frustrerend om alleen op dat nummer beoordeeld te worden, terwijl we vonden dat we verder moesten gaan", zoals hij aan Rolling Stone vertelde. De band speelde het zelfs lange tijd niet meer live.
En toevallig had ook de legendarische groep TLC een hekel aan hun nummer 'Creep'. In dit geval waren ze niet blij met de betekenis van de tekst, die ging over het concept van 'oog om oog' in de context van ontrouw, oftewel: ook vreemdgaan als wraak. Ze besloten dit nummer liever achter zich te laten.
En dan is er nog de single die Katy Perry in 2008 meteen tot een superberoemdheid maakte: 'I Kissed a Girl'. In het daaropvolgende decennium zijn de tijden veranderd en de zangeres erkent dat de tekst van het nummer niet helpt om stereotypen over seksualiteit te overwinnen.
Samen met 'Losing My Religion' werd het belangrijkste nummer van REM, 'Shiny Happy People', zonder meer afgewezen door de zanger ervan, Michael Stipe. "Het is een lichtzinnig popliedje geschreven voor kinderen... Als er één liedje de ruimte in zou worden gestuurd om R.E.M. voor de rest van de tijd te vertegenwoordigen, zou ik niet willen dat dat 'Shiny Happy People' zou zijn," bekende hij in 2016 aan de BBC.
Britney Spears haat haar beroemde hit 'Sometimes'. Dit werd onthuld door een verraderlijke microfoon die nog aanstond tijdens haar beroemde Onyx Hotel Tour. Spears zei stilletjes: "Ik heb dat nummer nooit leuk gevonden". Het was niet haar bedoeling dat iedereen het zou horen.
In 2005 was Kanye West nog niet zo'n prominente rapper als nu, maar 'Gold Digger' verhief hem tot het sterrendom. Het leverde hem ook een paar Grammy's op. Desondanks gaf hij in 2013 aan BBC Radio toe: "Ik heb dat nummer nooit echt leuk gevonden, maar ik heb altijd geweten dat ik er voor betaald zou worden." Nog zo'n eerlijke artiest.
Niet iedereen weet het, maar de 'This is Us'-ster was als tiener zangeres en haar wereldwijde hit was 'Candy' in 1999. Niet alleen wees de artieste de tekst van het nummer af in een interview met Howard Stern, waarin ze beweerde dat ze "de tekst nooit begreep", maar in 2006 ging ze zelfs zover dat ze haar eerste twee albums helemaal afkeurde. "Als ik het geld had, zou ik iedereen die mijn eerste twee albums had gekocht hun geld teruggeven," zei ze. Dat is nog eens eerlijk.
Pharrell deelde een hit met Robin Thicke, in een nummer waarvan de video ook een nauwelijks geklede Emily Ratajkowski naar het sterrendom lanceerde. De controverse liet niet lang op zich wachten en veel vrouwen bekritiseerden Pharrell voor de boodschap in de tekst van het nummer. Sindsdien is hij veel voorzichtiger met wat hij zegt.
Het was 2009 en Miley Cyrus wilde eindelijk het Disney Girl-imago achter zich laten. Deze single opende de deuren naar de wereld voor haar, maar ze vond het eigenlijk maar niks. Twee jaar later, op een feestje in een club in Chicago, vroeg ze de dj om een van haar nummers te draaien, behalve dan 'Party in the USA'.
Het succes dat Lady Gaga deelde met Beyoncé veroverde de wereld in 2010. Helaas beleefde Gaga zelf emotioneel niet een van haar beste momenten en associeerde ze 'Telephone' na verloop van tijd natuurlijk met die slechte tijd. Daarom wil ze niets te maken hebben met die hit.
Een van de vele hits van Bruno Mars zagen we in 2011 en bovendien met een zeer stijlvolle video. Maar het nummer overtuigde hem niet helemaal, zoals hij op de Australische radio bekende. "Het bleek rotzooi te zijn. Ik spendeerde zes uur aan een nummer dat nergens heen ging."
Een merkwaardig geval is dat van Iggy Azalea. Ze heeft opgebiecht dat ze veel van haar liedjes haat (zonder er één in het bijzonder te noemen). Ze heeft echter geen andere keuze dan ze te blijven zingen voor haar fans. Professionaliteit voorop.
Op een bepaald moment in het nummer spreekt The Boss het woord "deuce" uit, wat erg lijkt op een scheldwoord (douche in het Engels). Uiteraard begonnen fans van de late jaren 70 het ook echt op deze manier te zingen, en dit beviel de zanger niet.
"Ik was zo jong. Ik wilde gewoon een hit", bekende Selena Gomez in 2016 aan Popcrush. Drie jaar eerder kwam die hit er met 'Come & Get It', haar eerste single die de Billboard Top 10 bereikte.
Het probleem? "Het is niet mijn liedje. Voor mij klinkt het als een nummer dat door Rihanna werd afgekeurd." En dat was het ook.
Deze hit van Sam Smith ging meteen naar de nummer 1-positie in de hitlijsten, maar de zanger vond het zelf maar niks. Hij wilde iets melodieuzers en eleganters, maar de producer pushte hem om een meer dansbaar nummer op te nemen.
Gelukkig voor de Canadese zanger heeft hij genoeg hits, dus hij kan het zich veroorloven om er ook eentje te haten. In een interview met de Bert Show verklaarde hij dat hij 'Beauty and a Beat' uit 2016 nooit goed heeft gevonden.
Tegenwoordig heeft Ariana Grande het hele proces van haar muziekproductie in eigen hand. Dat was niet zo in 2011, toen haar eerste single uitkwam. "Het was gericht op kinderen en voelde niet authentiek en nep", bekende ze in 2014 aan het tijdschrift Rolling Stone. Ze herinnerde zich zelfs dat de opname van het nummer "het slechtste moment van mijn leven was".