Op zoek naar een kamer? Met deze tips charmeer je je toekomstige huisgenoten!
Als het studiejaar begint of afloopt, zijn veel studenten op zoek naar een kamer. Experts vertellen aan NU en 123studiekeuze hoe je jezelf het beste kunt presenteren tijdens hospiteeravonden.
Op kamers gaan biedt verschillende mogelijkheden, variërend van het huren van een kamer in een studentenhuis tot wonen bij een hospita, of zelfstandig in een studio of appartement. 123studiekeuze meldt dat sommige woningen exclusief voor studenten zijn. Het is dan vereis om ingeschreven te zijn bij een hogeschool of universiteit.
Foto: Brooke Cagle / Unsplash
Wanneer er een kamer beschikbaar is in een studentenhuis en nieuwe huisgenoten worden gezocht wordt er een nieuwe huisgenoot gekozen. Dit wordt meestal gedaan via een hospiteeravond, kijkavond of instemmingsavond.
Foto: Tim Gouw / Unsplash
Houd er rekening mee dat er geen standaardformule is voor een hospiteeravond, aangezien ieder studentenhuis zijn eigen aanpak hanteert. Het kan variëren van het beantwoorden van vragen met andere kandidaten in de kamer tot het spelen van spelletjes of borrelen met de huidige huisgenoten.
Foto: ThisisEngineering RAEng / Unsplash
Het is belangrijk om je voor te bereiden door vragen over jezelf, zoals je achtergrond, studie en hobby's, te beantwoorden en te bedenken wat jou onderscheidt van andere kandidaten.
Foto: Christin Hume / Unsplash
Voordat je wordt uitgenodigd voor een hospiteeravond, is het cruciaal om een beknopte en krachtige e-mail op te stellen. Het delen van foto's is ook belangrijk, maar zorg ervoor dat het foto's van jezelf zijn en niet van groepen.
Foto: Cytonn Photography / Unsplash
Izabella Voortman, voorzitter van de Amsterdamse Studentenvakbond (ASVA), verteld aan NU het belang van authenticiteit, maar raadt aan om eventuele minder positieve eigenschappen wat te verzachten.
Foto: Brett Jordan / Unsplash
Het tonen van je hobby's via foto's is effectiever dan alleen vermelden dat je van bepaalde activiteiten houdt.
Foto: Sarah Brown / Unsplash
Op de hospiteeravond zelf kun je jezelf onderscheiden door in plaats van gewoon bier of wijn, iets bijzonders mee te nemen.
Foto: Jess Bailey / Unsplash
Te veel praten of juist helemaal niets zeggen zijn extremen die je moet vermijden. Het is slim om te praten over wat je leuk lijkt om te doen als je eenmaal in het huis woont.
Foto: Christina, wocintechchat-com / Unsplash
Als je samen met andere kandidaten op een avond aanwezig bent, is het ook belangrijk om contact met hen te leggen. Hoewel ze concurrenten zijn, toont dit je sociale vaardigheden, wat doorgaans gewaardeerd wordt in een studentenhuis.
Foto: Sigmund / Unsplash
Wees voorbereid op vragen over je negatieve eigenschappen en noem iets sociaal acceptabels. Probeer niet alleen maar in de smaak te vallen, maar wees duidelijk over je eigen interesses en persoonlijkheid.
Foto: Nik / Unsplash
Verder is het slim om met elke bewoner te praten tijdens de hospiteeravond, maar richt je vooral op de mensen die uiteindelijk de beslissing nemen.
Foto: Priscilla Du Preez / Unsplash
Het is belangrijk om niet te dronken te worden en vermijd ook om alleen maar over je studie te praten of standaardvragen te stellen.
Foto: Jacob Bentzinger / Unsplash
Zoek naar minder voor de hand liggende gespreksonderwerpen in de kamer. Je kan inspiratie halen uit de in de boekenkast of andere voorwerpen die in de ruimte staan.
Foto: Tom Hermans / Unsplash
Als je niet wordt gekozen, kun je vriendelijk vragen waarom en deze feedback gebruiken voor toekomstige hospiteeravonden. Veel succes bij het vinden van geschikte woonruimte!
Foto: the blowup / Unsplash