Dit is het draaiboek voor als Koning Charles sterft en begraven wordt
Koning Charles III besteeg de troon op 73-jarige leeftijd. Hij nam de troon over van zijn moeder Elisabeth die op 96-jarige leeftijd overleed.
Simon Morgan, Royal Protection Officer, bevestigde destijds dat de begrafenisplannen voor de nieuwe vorst al waren begonnen. De koningin was nog niet eens begraven en er was al een protocol voor na de dood van haar zoon: Operatie Menai Bridge.
"Helaas begint vanaf morgenochtend de planning voor Operatie Menai Bridge in alle ernst", vertelde Simon Morgan aan 'Today' in september 2022.
"De koning zei bij zijn aanvaarding dat hij deze rol op zich zal nemen zolang het leven het hem toelaat. Hij is 73 jaar oud, dus we moeten er allemaal rekening mee houden en nu alweer plannen gaan maken voor de toekomst," voegde de veiligheidsfunctionaris daaraan toe.
Na iets meer dan een jaar te hebben geregeerd, kondigde Koning Charles het verwoestende nieuws aan dat hij aan kanker leed. De specifieke vorm van kanker is niet openbaar gemaakt, maar we weten wel dat de koning sinds februari onder behandeling is, zoals is bevestigd door Buckingham Palace.
Hoewel de koning zijn publieke taken weer oppakt na een tijd uit de publieke belangstelling te zijn geweest om een behandeling te ondergaan, meldt Tom Sykes van 'The Daily Beast' dat het niet al te best gaat met Zijne Majesteit. "Als je de afgelopen weken met vrienden van de koning spreekt over zijn gezondheid, is de meest voorkomende reactie 'Het gaat niet goed,'" zegt hij.
Sykes is niet de enige verslaggever met een sombere kijk op de gezondheid van de koning. Een insider binnen de koninklijke familie vertelde In Touch: "Koning Charles is veel zieker dan het paleis laat doorschemeren en is gewoon niet in staat om zijn gebroken familie te leiden, de zakelijke belangen van de kroon te behartigen en de dagelijkse taken van de monarchie uit te voeren."
En toch gingen de koning en koningin op 30 april op stap om een kankerbehandelingscentrum te bezoeken, waar ze medische specialisten en patiënten ontmoetten. In een koninklijke verklaring stond: "Dit bezoek is het eerste van een aantal externe verplichtingen die Zijne Majesteit de komende weken zal doen."
Ondanks de positieve vooruitzichten van de koninklijke familie zelf, moeten er toch begrafenisplannen worden gemaakt. Auteur Christopher Andersen vertelde de Daily Beat dat het niet abnormaal is om de begrafenisplannen van Zijne Majesteit te herzien. "Het is niet alleen de koning die zijn eigen begrafenisplannen moet herzien. Dat moet elk ouder lid van de koninklijke familie."
"De heerschappij van Koning Charles zal per definitie kort zijn, maar het is op dit moment voor iedereen een raadsel hoe kort precies", zegt Anderson. "In de tussentijd moet de beproefde praktijk van het herzien van begrafenisplannen niet worden gebruikt om daar conclusies aan te verbinden."
Operatie Menai Bridge is de codenaam die aan Charles III is gegeven als verwijzing naar zijn begrafenis. Deze naam ontstond toen hij de Prins van Wales was en het heeft een sterke verwijzing naar deze positie die hij 64 jaar lang bekleedde. Wat betekent het precies?
Menai Bridge is een zeer belangrijk bouwwerk, niet alleen in het Verenigd Koninkrijk, maar in de hele wereld. Het is de eerste ijzeren hangbrug ter wereld. Hij werd in 1826 gebouwd door Thomas Telford in Anglesey in Wales.
Operatie Menai Bridge lijkt momenteel op Operatie London Bridge, het 10-daagse plan van wijlen koningin Elizabeth II, de moeder van Charles.
Eerst wordt het overlijden van de Koning door zijn privésecretaris meegedeeld aan verschillende personen, waaronder zijn familie, de Eerste Minister, de kabinetssecretaris, hoge ministers en ambtenaren en het Privy Council Office van de koning.
Daarna zal het koninklijk huis een officiële mededeling doen om het publiek te informeren, gevolgd door communicatieprotocollen voor ambtenaren.
De kabinetssecretaris zal ministers en hooggeplaatste ambtenaren een e-mail sturen en de vlaggen in Whitehall worden halfstok gehesen.
De premier zal de eerste officiële verklaring afleggen, het Ministerie van Defensie zal saluutschoten organiseren en er zal een nationale minuut stilte in acht worden genomen.
De nieuwe koning, William, zal de premier ontmoeten en de natie toespreken in een uitzending. Er zullen plannen worden gemaakt voor functionarissen om hun respect te betuigen terwijl de kist van de koning in staatsie ligt van de troonzaal van Buckingham Palace naar Westminster Hall voor zijn begrafenis in de koninklijke grafkelder in Windsor Castle.
Dit alles vergt natuurlijk veel planning en de lat ligt door eerdere begrafenissen tevens erg hoog. Cosmopolitan vergeleek de plannen met de begrafenis van Charles' moeder. "De begrafenis van de koningin verliep op rolletjes en legde de lat hoog. Het is niet zomaar iets emotioneels, het is een serieuze taak, een taak die zeer serieus wordt genomen, en het is begrijpelijk dat niemand van plan is om voor daarin te falen."
Dus William wordt koning en Catherine wordt dan koningin-gemalin. De echte vraag is wat de koningin-gemalin Camilla wordt, want in deze familie mag ze niet de 'moeder van de koning' worden genoemd. Maar voor nu hopen we op een betere gezondheid van Charles en, zoals de Britten al sinds 1422 zeggen: 'Long Live the King'.