Elisabeth, 20 jaar! Het leven van de Belgische kroonprinses in foto's

De toekomstige koningin van België
De Hertogin van Brabant
Erfgenaam van de troon
De eerste koningin in België
Onderwijs in het Nederlands
Atlantic College in Wales
'De school van koningen'
Een meertalige prinses
De Koninklijke Militaire School
Een sportieve koninklijke familie
Een nieuwe studie
Haar hart blijft natuurlijk in België
Een moderniserende monarchie
De koning spreekt zich uit tegen racisme
Betrokken bij de gezondheidscrisis
Sociale media en festivals
De prinses is goed zichtbaar
Op missie in Kenia
Spreken in het openbaar
Wanneer wordt ze koningin?
De toekomst van Europese monarchieën
De toekomstige koningin van België

Ze is twintig en zal op een dag de koningin van België zijn. Wie is Elisabeth? Dit is het verhaal van een avontuurlijke prinses.

De Hertogin van Brabant

Elisabeth, Prinses van België, Hertogin van Brabant, werd geboren op 25 oktober 2001 in Anderlecht. Ze is het eerste kind van koning Filip en koningin Mathilde. Ze heeft twee broers, Gabriël en Emmanuel, en een zus, Eléonore.

Erfgenaam van de troon

Als oudste dochter kreeg Elisabeth de titel van Hertogin van Brabant. Daarbij is ze de eerste troonopvolger van haar vader. Filip werd koning der Belgen na de troonsafstand van zijn vader Albert II in 2013.

De eerste koningin in België

Elisabeth zal de eerste vrouw zijn die de troon bestijgt. Sinds zijn onafhankelijkheid heeft België alleen maar koningen gehad.

Onderwijs in het Nederlands

In een land dat is verdeeld tussen Walen en Vlamingen, was het opmerkelijk dat Elisabeth naar een Nederlandstalige school ging. Ze was het eerste lid van een Franstalige koninklijke familie die dat deed. Haar schooltijd aan het Sint-Jan Berchmanscollege in Brussel was een teken van openheid en verzoening in een land zeer gefragmenteerd is.

Atlantic College in Wales

Als bewijs van haar interesse in talen en internationale betrekkingen ging Elisabeth voor haar laatste twee middelbare schooljaren naar het Atlantic College in Wales. Daar behaalde ze in 2020 een internationaal baccalaureaat.

'De school van koningen'

Deze exclusieve kostschool wordt ook wel 'de school der koningen' genoemd. De Nederlandse koning Willem-Alexander ging in de jaren tachtig naar het Atlantic College en ook de prinsessen Leonor van Spanje (foto) en Alexia van Nederland begonnen er deze zomer aan hun baccalaureaat.

Een meertalige prinses

Dankzij haar afkomst en haar studies spreekt Elisabeth Frans, Nederlands en Engels. Ze studeert ook Duits.

De Koninklijke Militaire School

In de zomer van 2020 trad ze toe tot de Koninklijke Militaire School van België. Ze was de eerste vrouw in de koninklijke familie die een dergelijke 'mannen'-opleiding koos. Het was dé kans voor Elisabeth om in een studie- en werkomgeving zonder enige voorkeursbehandeling te verkeren! Bovendien is het een nuttige opleiding voor de zogeheten toekomstige commandant van de Belgische strijdkrachten.

Een sportieve koninklijke familie

Lichamelijke activiteit is overigens een familietraditie. De koningen Albert I en Leopold III beoefenden atletiek en koning Filip is parachutist en commando geweest. In de traditie van haar voorouders houdt prinses Elisabeth van sporten; met name skiën, zeilen en duiken. Haar sterke gezondheid zorgde ervoor dat ze de zware opleiding van de militaire school zonder problemen kon voltooien.

Een nieuwe studie

In het begin van het schooljaar van 2021 keerde Elisabeth terug naar Engeland om haar studie te hervatten. Deze keer is ze naar het Lincoln College in het prestigieuze Oxford gegaan. De prinses studeert geschiedenis en politieke wetenschappen, disciplines die haar moeten voorbereiden op haar toekomstige taken.

Haar hart blijft natuurlijk in België

Hoewel Elisabeth nu wederom in het Verenigd Koninkrijk woont, maakte het Belgische paleis duidelijk dat haar hart absoluut in België ligt: "De prinses zal regelmatig terugkeren naar België en betrokken blijven bij het Belgische openbare leven," schreef het koningshuis op Instagram. "Elisabeth blijft dan ook aanwezig in het land waar haar lot haar roept."

Een moderniserende monarchie

Het jaar 2020 werd gekenmerkt door een modernisering van de Belgische monarchie onder leiding van koning Filip. De soeverein erkende publiekelijk de wreedheden tijdens de Belgische kolonisatie van Congo. In een brief aan de Congolese president schreef hij dat er "gewelddaden en wreedheden zijn begaan, die nog steeds op ons collectieve geheugen drukken," en dat de koloniale periode "zorgde voor lijden en vernedering."

 

De koning spreekt zich uit tegen racisme

In een opmerkelijke verwijzing naar hedendaags racisme schreef de Belgische koning: "Ik wil mijn diepste spijt betuigen voor deze wonden uit het verleden, waarvan de pijn vandaag opnieuw wordt aangewakkerd door de discriminatie die nog steeds te veel aanwezig is in onze samenlevingen. Ik zal doorgaan met het bestrijden van alle vormen van racisme."

Betrokken bij de gezondheidscrisis

Filip viel ook op tijdens de coronaviruspandemie omdat hij de slachtoffers op een persoonlijke manier en samen met zijn familie een hart onder de riem probeerde te steken. Tijdens de quarantaine pakte prinses Elisabeth ook vaak de telefoon op om geïsoleerde ouderen te ondersteunen. De betrokkenheid van de koning en prinses werden in zowel Wallonië als Vlaanderen door de pers geprezen, omdat het koningshuis van oudsher altijd vrij geïsoleerd is geweest van de gewone mensen.

Sociale media en festivals

De Belgische kroon is eveneens moderner geworden door de manier waarop ze met het volk communiceert. De aanwezigheid van de koning op Instagram of het Tomorrowland festival zijn voorbeelden van nieuwe stappen om dichter bij het leven van alledaagse mensen te komen. Volgens RTBF was 2020 "het beste jaar" voor de koning tot nu toe.

De prinses is goed zichtbaar

De kroonprinses vierde haar achttiende verjaardag met een officiële ceremonie waarbij haar de onderscheiding van het Groot Lint van de Leopoldsorde werd overhandigd. Ze verklaarde toen voor het eerst publiekelijk dat ze bereid was om Koningin der Belgen te worden. Sinds haar achttiende is de prinses steeds vaker in het openbaar en in de media verschenen.

Op missie in Kenia

In 2019 vergezelde ze haar moeder, koningin Mathilde, op bezoek bij een Unicef-missie in Kenia. Uitstapjes als deze zorgen ervoor dat de prinses haar kennis van internationale betrekkingen verder uitbreidt.

Spreken in het openbaar

Daarnaast is Elisabeth van jongs af aan al bezig haar spreekvaardigheden te ontwikkelen. Ze zei op zevenjarige leeftijd in 2009 al een paar woorden voor het poolstation dat haar naam draagt. Twee jaar later, in 2011, hield ze haar eerste echte toespraak tijdens de inhuldiging van het 'Prinses Elisabeth Kinderziekenhuis', de pediatrische vleugel van het UZ Gent.

Wanneer wordt ze koningin?

Koning Filip is nog niet zo lang koning, dus voorlopig hoeven we niet op een abdicatie te rekenen. Gezien de jonge leeftijd van Elisabeth en het feit dat Filip op dit moment pas zeven jaar regeert, wordt de opvolging niet op korte termijn verwacht.

De toekomst van Europese monarchieën

De Europese monarchieën, waarvan de Britse het bekendst is maar ook België en Nederland internationale aandacht trekken, hebben het de laatste decennia steeds moeilijker gehad om op acceptatie te rekenen in hun moderne, egalitaire samenlevingen. Zal Elisabeth in staat zijn de fakkel over te nemen en de legitimiteit van de monarchie uit te dragen? Aan haar opleiding en persoonlijkheid zal het in elk geval niet liggen.