Shein: het Chinese modebedrijf dat de wereld aan het veroveren is
Hoewel Shein alleen via het internet verkoopt, opent het bedrijf regelmatig pop-up stores waar enthousiaste massa's op af komen. Dit snelle modemerk uit China verovert de hele planeet, en verleidt de consument met spotgoedkope prijzen.
Shein is opgericht in 2008 en heeft volgens The Wall Street Journal zijn waarde in 2022 weten te verhogen tot €100 miljard.
De app van Shein is de belangrijkste app op het gebied van mode in de IG Mobile-ranglijst van 2022 in Forbes. Volgens deze ranglijst heeft Shein een marktaandeel van 50,3%. Nummer twee is Vinted met 37,9%, en op drie staat H&M met 14,9%.
Bij Vogue Business hebben ze meer dan één artikel aan dit merk gewijd, waarbij de nadruk wordt gelegd op de €16.000 miljard die in 2021 aan omzet werd gegenereerd, wat ze beschrijven als "een spectaculaire prestatie die de gevestigde spelers voor een lange tijd zal overschaduwen."
Deze reus ontstond in de Chinese stad Nanjing (op de foto) en bouwde meteen een groot productiecentrum in Guangzhou. Het bedrijf noemt hun systeem 'realtime retailing.'
Het succes van Shein is gebaseerd op zeer lage prijzen en de snelheid waarmee het trends volgt via algoritmen die onder meer TikTok, Instagram en Amazon nauwlettend afspeuren.
De pers in Spanje, de bakermat van Zara, is er duidelijk over dat Shein een bedreiging vormt voor de ongeëvenaarde Spaanse modegigant. Dagblad El País stelde in een artikel dat Shein "het territorium van Zara binnendringt." Ook legde de krant uit waarom Shein zo'n geduchte concurrent is: technische efficiëntie.
Afbeelding: Highlight ID / Unsplash
Mark Greeven, hoogleraar Innovatie aan de IMB Business School in Lausanne, vertelde aan El País: "Het algoritme van Shein is in staat om trends in tientallen markten in real time te voorspellen. Dagelijks verschijnen er van duizenden kledingstukken prototypes op zijn platform en door het gedrag van de gebruikers te volgen, kan het de vraag voorspellen en het aantal artikelen dat werkelijk in de voorraad nodig zal zijn."
Dankzij de verzamelde gegevens kan Shein meer ontwerpen uitbrengen en produceren om te voldoen aan de vraag van een jong publiek.
Shein heeft zelfs bekendheden en influencers op sociale media die hun kleding promoten. Van Katy Perry tot Rita Ora, meerdere grote sterren promoten dit goedkope modemerk.
Er is weinig bekend over de kern van het bedrijf Shein, laat staan over hoe het precies werkt of over zijn geschiedenis. Sommige artikelen beweren dat het ontstaan is uit een online winkel voor trouwjurken.
Het merk heeft enorm veel succes bij het jongere publiek en sommige trendwatchers hebben het zelfs al een 'toplabel' genoemd. Harper's Bazaar schreef over de collectie MOTF van het merk en gaf het als titel:"Zo geeft Shein een nieuwe invulling aan betaalbare luxe met een regionale twist." Intussen gaan de Shein-feestjes maar door - zoals hier op de foto in Mexico.
Natuurlijk is er ook veel ophef over Shein. Om te beginnen is er het vermeende kopiëren van andermans ontwerpen door het bedrijf. Het Britse tijdschrift Dazed, gespecialiseerd in mode en trends, spreekt van "diefstal op klaarlichte dag" en doet verslag van rechtszaken wegens plagiaat door bedrijven als Levi's, Dr. Martens en Ralph Lauren tegen Shein.
Het inspireren (of herinterpreteren) van ontwerpen van grote bedrijven is tegenwoordig heel gewoon bij laaggeprijsde mode. Dazed vertelt echter dat ook kleine, onafhankelijke ontwerpers Shein ervan beschuldigd hebben hun ontwerpen te kopiëren.
Verder is er kritiek op de gevolgen van 'fast fashion' voor het milieu - niet alleen in het geval van Shein maar ook in de mode-industrie als geheel. Ook worden er vragen gesteld over de manier waarop leveranciers van grote 'fast fashion'-bedrijven hun werknemers behandelen. Voor zo'n lage prijs kan het salaris van een kleermaker gewoonweg niet hoog zijn.
Een groot probleem in de mode-industrie is dat er bijna altijd gewerkt wordt met een geglobaliseerde toelevering die de controle van arbeidsomstandigheden in de fabrieken moeilijk maakt. Uit een onderzoek van de BBC blijkt dat in sommige fabrieken die aan Shein leveren tot 75 uur per week gewerkt wordt.
Al deze ophef is niet uniek voor Shein. Andere merken hebben dit ook meegemaakt en hebben (althans, zo beweren ze) misstanden op het gebied van arbeid en milieu rechtgezet. Shein zelf heeft bij zijn meest recente financieringsronde beloofd om te investeren in technologie die vervuilde lucht afvangt en zo de schade voor de omgeving van fabrieken beperkt.
In 2021 vroeg het tijdschrift Forbes zich af of Shein klaar zou zijn om de sprong te maken van louter e-commerce naar het openen van permanente fysieke winkels. Want dan zouden ze echt kunnen concurreren met Zara, H&M, Primark en andere grote merken.
Openingen van tijdelijke vestigingen in Antwerpen, Madrid en andere steden geven ons een idee van hoe een Shein-winkel eruit zou zien. Het is echter ingewikkeld om van een e-store naar een winkelketen over te stappen. En misschien zal het succesvolle algoritme van Shein in fysieke winkels niet zo goed werken als online.
In de komende tijd zullen we zien hoe Shein de toekomst tegemoet treedt. De oprichter, Chris Xu, is in de Verenigde Staten geboren en combineert de Amerikaanse zakenmentaliteit met Chinese planmatigheid. Hij zal ongetwijfeld blijven verrassen met het fenomeen Shein in landen over de hele wereld.