Sterren die in Bitcoin en andere cryptocurrencies hebben geïnvesteerd

Elon Musk kocht veel Bitcoin
Musk verloor miljarden op één dag
Boef beschuldigt
Alles wat u moet weten over cryptocurrencies
Cryptocurrencies: een goede investering?
Bitcoin-prijs op een recordhoogte in 2021
Bitcoin: de totale waarde
Cryptocurrencies: een alternatief voor bankgeld
Bitcoin: een utopie
Bitcoin: minen
Snoop Dogg
Mel B: betalen met Bitcoin
Bill Gates in 2014: Bitcoin is
Mike Tyson en zijn cryptowallet
Beveiliging
Bitcoin: van 1.000 naar 20.000 in één jaar
Hugh Laurie kocht Bitcoins
Gwyneth Paltrow
Paris Hilton investeerde in cryptocurrencies
FOMO: angst om bitcoin te missen
HODL: Hold on for Dear Life
Crypto-zwendel en schandalen
Litecoin, Ethereum en Bitcoin
Hong Kong, Zuid-Korea en Japan zijn belangrijke cryptolanden
Madonna is een fan van Ripple
Tether
Crypto's zijn populair in landen met inflatie
Venezuela en de Petro
Gokken met Bitcoin
Mark Zuckerberg: zijn cryptomunt
Facebook faalt
Ashton Kutcher en cryptocurrencies
Messi en Mayweather
De cryptocurrency van Johnny Depp
Cryptocurrencies zijn nog steeds een utopie
Elon Musk kocht veel Bitcoin

Bitcoin heeft een reeks van hoogte- en dieptepunten gekend. Opmerkelijk was het moment in januari 2021 toen Elon Musk en zijn bedrijf Tesla aankondigden dat ze ongeveer $1,5 miljard aan bitcoins hadden aangeschaft. Deze aankondiging vergrootte het vertrouwen in de digitale valuta en leidde tot een recordhoogte van de prijs. Op een gegeven moment was 1 Bitcoin meer dan $56.000 per munt waard.

Musk verloor miljarden op één dag

Sinds 2021 is de munt echter in waarde gedaald. In 2023 was het nog maar de helft van zijn hoogste prijs waard. Er was zelfs een dag in 2021 dat de prijs van Bitcoin enorm daalde. Elon Musk verloor binnen één dag ongeveer $ 15 miljard, meldde Bloomberg.

Boef beschuldigt

In 2021 werd cryptomunt Xpose snel populair bij Nederlandse jongeren, maar de roem was kortstondig. Velen leden financiële verliezen toen de munt instortte. Influencers, inclusief rapper Boef, werden beschuldigd van promotie, maar Boef ontkende betrokkenheid en beweerde slechts zijn bitcoinwallet te hebben getoond op Instagram.

Foto: boef / Instagram

Alles wat u moet weten over cryptocurrencies

Voor veel mensen blijven cryptocurrencies een mysterie. Wat betekent de fluctuerende prijs van Bitcoin eigenlijk? En wat kun je met een Bitcoin of andere cryptocurrency? Hier is een galerij met alle antwoorden.

Volg ons op MSN om elke dag de beste artikelen te ontvangen

Cryptocurrencies: een goede investering?

Cryptocurrencies zijn virtueel. De prijs is erg volatiel. Ondanks de aarzeling van velen om erin te investeren, hebben beroemdheden zoals Johnny Depp, Madonna en Bill Gates blijk gegeven van vertrouwen in deze digitale muntjes. Hier zijn enkele feiten over de handel in crypto en beroemdheden die ze bezitten.

Bitcoin-prijs op een recordhoogte in 2021

Bitcoin, de grote kampioen onder de verschillende cryptocurrencies, had tot nu toe zijn hoogste punt ooit in 2021. In november van dat jaar kostte 1 Bitcoin ongeveer 56,200 dollar per munt. In de eerste helft van 2023 was de prijs echter gehalveerd.

Bitcoin: de totale waarde

Bitcoin, de eerste en grootste cryptocurrency, zag het licht in januari 2009. Sindsdien is er een beperkt aantal Bitcoins gemined om de valuta zeldzaam en waardevol te houden. Veertien jaar na de uitvinding is de totale waarde van alle Bitcoins ter wereld ongeveer $567 miljard. Dat klopt: iets dat tien jaar geleden nog niet bestond, is nu $567 miljard waard.

Cryptocurrencies: een alternatief voor bankgeld

In tegenstelling tot traditionele valuta, zoals de dollar of yen, zijn cryptocurrencies geen echte bankbiljetten of munten. In plaats daarvan zijn het codes die zijn opgeslagen in de cloud of computers. Bitcoins zijn uitgevonden op het hoogtepunt van de financiële crisis van 2008-2009. De makers wilden een soort geld introduceren dat los stond van het traditionele banksysteem - een sector die in de jaren 2000 onbetrouwbaar was gebleken.

Bitcoin: een utopie

De mysterieuze Santoshi Nakamoto, een pseudoniem voor de maker(s) van Bitcoin, die nog nooit door iemand is ontmoet, droomde van een wereld waarin mensen met alternatief geld konden betalen. Mensen zouden onderling transacties kunnen doen, zonder tussenkomst van een bank of overheid. Crypto's waren een utopie.

Bitcoin: minen

Hoe is zoiets mogelijk? Bitcoins en andere cryptocurrencies worden gemaakt in een proces dat 'mining' wordt genoemd. Dit proces zorgt ervoor dat elke munt bestaat uit een unieke combinatie van codes. Hun uniekheid geeft cryptocurrencies hun waarde. Ze kunnen niet worden gekopieerd of getraceerd. U kunt hiermee anoniem en overal ter wereld betalen zonder van valuta te wisselen.

Snoop Dogg

Direct na de lancering van Bitcoin was er maar weinig belangstelling voor het aanschaffen van de toen nog onbekende digitale valuta. Rapper Snoop Dogg was echter wel geïnteresseerd. In 2013 kondigde hij aan dat mensen zijn aankomende album konden kopen met 0,3 Bitcoin. Hoewel er geen concrete informatie beschikbaar is over het exacte aantal albums dat Snoop Dogg heeft verkocht, schat Business Insider dat hij, gezien de huidige prijs van Bitcoin, "potentieel meer dan $1.000 per album had kunnen verdienen".

Mel B: betalen met Bitcoin

Mel B, ook wel bekend als 'Scary Spice' uit de popgroep The Spice Girls, nodigde fans uit om haar kerstsingle uit 2014 in Bitcoins te betalen. Tegen Kryptoney zei ze: "Ik vind het geweldig hoe nieuwe technologie ons leven gemakkelijker maakt, en voor mij is dat opwindend. Bitcoin verenigt mijn fans over de hele wereld door één valuta te gebruiken."

Bill Gates in 2014: Bitcoin is "opwindend"

Microsoft-oprichter Bill Gates, een van de rijkste mensen ter wereld, weet veel van geld en computers. Hij vertelde Bloomberg in 2014 dat Bitcoin "opwindend" was, omdat "je niet fysiek op dezelfde plek hoeft te zijn" om een betaling te doen.

Mike Tyson en zijn cryptowallet

Cryptocurrencies worden opgeslagen in een online portemonnee met als doel ze te beschermen tegen hackers en overheidsinstanties. In 2015 promootte voormalig bokser Mike Tyson Bitcoin en stelde zijn iconische gezichtstatoeage beschikbaar als logo voor een bedrijf dat Bitcoin wallets produceert.

Beveiliging

De beveiliging van cryptocurrency wallets is zeer robuust. Het is zelfs zo uitdagend om de wachtwoorden te kraken dat sommige vroege kopers van Bitcoin die hun wachtwoord zijn vergeten, nu bezittingen hebben die ze niet kunnen benaderen. Tegen de tijd dat de waarde van de munt boven tienduizend dollar steeg, waren deze pioniers niet in staat om hun portemonnee te openen en hun bezittingen te verzilveren.

Bitcoin: van 1.000 naar 20.000 in één jaar

Begin 2017 kostte één Bitcoin ongeveer $1.000. Tegen Kerstmis van dat jaar was het $ 19.783 waard. Cryptocurrencies werden een enorme hype.

Hugh Laurie kocht Bitcoins

Eén van de gelukkige, vroege investeerders van Bitcoin was de Britse acteur Hugh Laurie, bekend van zijn rol in de serie 'House'. Hij kocht in 2015 Bitcoins op advies van een vriend. Op dat moment was één Bitcoin €5000 waard. Twee jaar later was de munt bijna verviervoudigd in waarde.

Gwyneth Paltrow

In 2017 stapten steeds meer beroemdheden in de wereld van crypto. Gwyneth Paltrow werd het boegbeeld van een bedrijf dat Bitcoin wallets maakt en gaf ook via Twitter advies aan haar volgers over investeren in cryptocurrencies.

Paris Hilton investeerde in cryptocurrencies

De welgestelde Paris Hilton was ook geïnteresseerd in cryptocurrencies. In 2017 kocht ze een nieuwe cryptocurrency genaamd LydianCoin. In 2019 was deze munt slechts $0,003 per stuk waard, en de totale waarde van alle LydianCoins ter wereld bedroeg aanzienlijk $8,31.

FOMO: angst om bitcoin te missen

In december 2017, tijdens het hoogtepunt van Bitcoin, hadden veel handelaren spijt dat ze niet eerder hadden gekocht en betraden ze de markt uit angst om iets te missen (Fear of Missing Out, FOMO). Helaas voor hen is de waarde van de munt niet gestegen; het daalde juist. Mensen die in 2017 instapten, hadden bijna $20.000 uitgegeven aan een Bitcoin die een jaar later minder dan $4.000 waard was.

HODL: Hold on for Dear Life

Als deze investeerders hun Bitcoins echter niet hadden verkocht, zouden ze in 2021 aanzienlijke winsten hebben geboekt - en zelfs vandaag zouden ze meer geld hebben dan op het moment van aankoop. Niettemin is het een zenuwslopende ervaring om te zien hoe de waarden op en neer schommelen: daarom moedigen ze elkaar aan door te zeggen: "Hold on for Dear Life" (HODL).

Crypto-zwendel en schandalen

Voor geruime tijd had Bitcoin moeite om de grens van $20.000 te doorbreken, mede door talrijke schandalen in de wereld van cryptocurrencies sinds 2017. Hackers en oplichters hebben miljoenen dollars ontvreemd van argeloze investeerders.

Litecoin, Ethereum en Bitcoin

Hoewel Bitcoin goed is voor 48% van de cryptomarkt, zijn er talloze andere munten. Twee prominente cryptocurrencies zijn Ethereum en Litecoin. Ethereum startte in 2023 rond $1.100, klom naar ongeveer $1.900 en zakte vervolgens weer naar $1.600. Ondertussen klom Litecoin van $66 naar $103 voordat het terugviel naar $79.

Hong Kong, Zuid-Korea en Japan zijn belangrijke cryptolanden

Cryptocurrencies hebben wereldwijd een aanzienlijke boost gekregen door Aziatische exchanges. Deze zijn voornamelijk gevestigd in Hong Kong. Veel investeerders die coins kopen zijn woonachtig in Zuid-Korea en Japan.

Madonna is een fan van Ripple

De munt XRP, voorheen bekend als Ripple, behoort ook tot de top 5 van cryptocurrencies. Ondanks de lage prijs van slechts $0,61, zijn er grote hoeveelheden van deze munt in omloop, waardoor de totale waarde op $36 miljard komt. Zowel Snoop Dogg als Madonna zijn grote fans van Ripple. Volgens Business Insider ontving de Queen of Pop enkele "royale" donaties van Ripple voor haar stichting Raising Malawi.

Tether

Tether is een zogenaamde stablecoin, wat betekent dat het verbonden is met de Amerikaanse dollar en altijd rond de $1 blijft. Echte cryptofans zijn niet enthousiast over Tether, omdat de munt afhankelijk is van een traditionele munteenheid en niet past in de utopie van bankvrij geld.

Crypto's zijn populair in landen met inflatie

Cryptocurrencies genieten vooral populariteit in landen waar de waarde van traditionele valuta sterk schommelt. Enkele voorbeelden zijn Turkije, met zijn volatiele Turkse lira, en Argentinië, waar de waarde van de Argentijnse peso sterk fluctueert.

Venezuela en de Petro

In het afgelopen decennium heeft Venezuela te maken gehad met de meest extreme vorm van hyperinflatie. De waarde van de Venezolaanse Bolivar is sterk gedaald. In reactie hierop heeft president Nicolás Maduro besloten om een stabiele cryptomunt te lanceren: de Petro, vernoemd naar het voornaamste exportproduct van het land, olie.

Gokken met Bitcoin

De markt voor cryptocurrencies oefent aantrekkingskracht uit op talloze jonge investeerders die hopen snel winst te maken dankzij snelle waardestijgingen. Ze hebben de mogelijkheid om short te gaan op munten, ze op dezelfde dag aan te kopen en verkopen om te profiteren van prijsschommelingen, of om juist long te gaan. Dit houdt in dat ze de munten aanschaffen en wachten tot de waarde stijgt, zelfs als dat jaren duurt.

Mark Zuckerberg: zijn cryptomunt

Er zijn andere interessante munten, bijvoorbeeld die van Facebook. Ja, ook Mark Zuckerberg doet mee aan de crypto-hype. Hij lanceerde een cryptocurrency, Libra, waarmee mensen van over de hele wereld betalingen aan elkaar zouden kunnen doen via social media.

Facebook faalt

Vanaf het begin was de Libra-munt van Facebook omgeven door controverse. Centrale banken en regeringen uitten bezwaren uit vrees voor de veiligheid van betalingen via Facebook en de mogelijke overmatige invloed op de mondiale financiële sector. Uiteindelijk wijzigde Meta de naam van de munt naar Diem, maar de cryptomunt kende geen succes en is nu niet langer in gebruik.

Ashton Kutcher en cryptocurrencies

Ashton Kutcher heeft geïnvesteerd in een cryptocurrency genaamd UnikoinGold. Deze munt is gemaakt door een goksite voor e-sports om spelers in staat te stellen te betalen met een internationaal inwisselbare munt.

Messi en Mayweather

Sporters met aanzienlijke financiële middelen tonen ook interesse in de wereld van cryptocurrencies. Bokser Floyd Mayweather heeft geïnvesteerd in diverse nieuwe digitale valuta, terwijl Leo Messi de ambassadeur is van een bedrijf dat gespecialiseerde smartphones voor cryptocurrencies maakt.

De cryptocurrency van Johnny Depp

Johnny Depp heeft geïnvesteerd in een bedrijf dat tokens verstrekt aan mensen die gebruikmaken van diverse diensten, zoals het bekijken van online films, het spelen van games, het schrijven van recensies en het delen van content.

Cryptocurrencies zijn nog steeds een utopie

Tot op heden is het gebruik van cryptocurrencies beperkt gebleven. Ondanks dat sommige erg waardevol zijn en andere niet succesvol, is geen enkele munt erin geslaagd om de traditionele dollars, yens en euro's volledig te vervangen. Tot nu toe.

Volg ons op MSN om elke dag de beste artikelen te ontvangen