Terugblik op de Floriade: 60 jaar Hollandse trots in groene innovatie

Na 2022 komt er geen nieuwe Floriade meer
Grote verliezen
Waarom hadden we de Floriade?
Nieuwste ontwikkelingen
Tijdelijk evenement is heel duur
Corona zorgde voor tegenvallende cijfers
Terugblik op de Floriade sinds 1960
Rotterdam 1960
Tulpenbol
Amsterdam 1972
Amsterdam Zuidoost 1982
1992 Zoetermeer
2002 Haarlemmermeer
2012 Venlo
Kritiek
2022 Almere
Miljoenenverlies
Nog meer bezwaren
Gebrek aan interesse uit andere landen
Geen goede plek
Almere
Coronatijd
Maatregelen
2032?
Voordelen van de Floriade
Zien we de Floriade ooit weer terug?
Na 2022 komt er geen nieuwe Floriade meer

De Nederlandse Tuinbouwraad (NTR) heeft na de laatste Floriade laten weten dat er geen nieuwe editie van de wereldtuinbouwtentoonstelling  zal plaatsvinden. Volgens de traditie, opgebouwd in 60 jaar, zou dat evenement in 2032 moeten zijn, maar de Floriade is vanaf nu verleden tijd.

Grote verliezen

Volgens de NTR is de huidige vorm van de Floriade niet meer relevant en heeft het evenement geleid tot aanzienlijke verliezen. De laatste editie in Almere eindigde met een verlies van tientallen miljoenen euro's en kreeg te maken met tegenvallende bezoekersaantallen.

Foto: Daria Nepriakhina / Unsplash

Waarom hadden we de Floriade?

De Floriade was een wereldtuinbouwtentoonstelling die sinds 1960 om de tien jaar in Nederland werd georganiseerd. Op de website van het stadsarchief van Rotterdam staat beschreven dat het evenement was bedoeld om de Nederlandse tuinbouw te promoten en internationaal in de schijnwerpers te zetten.

Nieuwste ontwikkelingen

Volgens hetgeheugenvannederland.nl werden tijdens de Floriade altijd de nieuwste ontwikkelingen en innovaties op het gebied van tuinbouw en groen gepresenteerd aan het publiek.

Tijdelijk evenement is heel duur

De tuinbouwraad zegt nu dat het organiseren van een dergelijk tijdelijk evenement steeds complexer, duurder en risicovoller is geworden. Dit maakt het volgens nu.nl ook minder aantrekkelijk voor gemeentes of regio's om de tentoonstelling te organiseren.

Corona zorgde voor tegenvallende cijfers

Volgens nu.nl wijst De Floriade BV, het bedrijf achter de Floriade, naar de coronacrisis als belangrijke oorzaak van de lage bezoekersaantallen.

Foto: Vladimir Fedotov / Unsplash

Terugblik op de Floriade sinds 1960

Laten we teruggaan in de tijd en kijken naar hoe de Floriade is ontstaan en uiteindelijk uitgroeide tot een internationaal fenomeen.

Foto: Julien Chatelain / Unsplash

Rotterdam 1960

Op de website van het stadsarchief van Rotterdam is te lezen dat de allereerste Floriade plaatsvond in Rotterdam in 1960. Het evenement werd geopend door prinses Beatrix. De tentoonstelling trok ruim vier miljoen bezoekers en was daarmee een groot succes.

Tulpenbol

De reden achter de organisatie van de Floriade was tweeledig: ten eerste werd het honderdjarig jubileum van de Algemene Vereniging voor Bloembollencultuur gevierd en ten tweede was het een viering van de introductie van de tulpenbol in de Lage Landen.

Foto: Wim van 't Einde / Unsplash

Amsterdam 1972

De tweede editie van de Floriade vond plaats in Amsterdam in 1972. Het evenement stond in het teken van het thema 'De mens en zijn leefmilieu'. Inmiddels was het evenement uitgegroeid tot een internationaal evenement, met deelnemers uit meer dan dertig landen. Hier zie je prinses Grace van Monaco, die een nieuwe leliesoort doopte.

Amsterdam Zuidoost 1982

De derde editie in 1982 vond wederom plaats in Amsterdam. Toen de Floriade afgelopen was, werden alle toevoegingen verwijderd. Hierdoor bleef het Gaasperpark over.

Foto: Alex Muromtsev / Unsplash

1992 Zoetermeer

In 1992 vond de Floriade plaats in Zoetermeer. Deze keer ging het om het thema 'Growing Green Cities'. Het was de eerste keer dat de tentoonstelling niet in een grote stad werd georganiseerd, maar in een kleinere gemeente.

2002 Haarlemmermeer

De vijfde editie van de Floriade vond plaats in 2002 in de gemeente Haarlemmermeer en had als thema 'Feel the art of nature'. Volgens nu.nl trok het evenement ruim 2,3 miljoen bezoekers.

2012 Venlo

In 2012 vond de zesde editie van de Floriade plaats in Venlo onder het thema 'Living Nature'. Het evenement was volledig gericht op duurzaamheid en innovatie en trok ruim 2 miljoen bezoekers.

Kritiek

Ondanks het succes van de Floriade in Venlo werd er volgens de Nederlandse krant Trouw achteraf veel kritiek geuit op de hoge kosten en de langdurige leegstand van de paviljoens na afloop van het evenement.

2022 Almere

In 2022 vond de zevende en voorlopig laatste editie van de Floriade plaats in Almere onder het thema 'Growing Green Cities'. Volgens Het Parool kwam de Floriade in Almere vooral negatief in het nieuws vanwege oplopende tekorten en tegenvallende bezoekersaantallen.

Foto: JW / Unsplash

Miljoenenverlies

De tentoonstelling leed volgens het Parool naar verluidt een verlies van zo'n 180 miljoen euro.

Foto: Daria Nepriakhina / Unsplash

Nog meer bezwaren

Naar aanleiding van de Floriade 2022 is er veel kritiek geweest op de manier waarop het evenement was georganiseerd. Er waren bijvoorbeeld berichten over ondoorzichtige financiële constructies en het inhuren van dure consultants.

Gebrek aan interesse uit andere landen

Ook werd er geklaagd over de hoge kosten voor de deelnemende landen, die soms in de miljoenen liepen. Dit zorgde voor een gebrek aan interesse van veel landen om deel te nemen aan het evenement.

Foto: Melanie Dretvic / Unsplash

Geen goede plek

Nu.nl tekende ook kritische geluiden op over de locatie van de Floriade. Almere is niet de meest voor de hand liggende plek om een wereldtuinbouwtentoonstelling te houden, zeiden de critici.

Foto: Daria Nepriakhina / Unsplash

Almere

De stad heeft weinig historie en bezienswaardigheden, en is vooral bekend als 'slaapstad' van Amsterdam. Ook de infrastructuur van Almere was niet optimaal voor het evenement, wat heeft bijgedragen aan de tegenvallende bezoekersaantallen.

Foto: Daria Nepriakhina / Unsplash

Coronatijd

Tenslotte heeft het feit dat de Floriade werd gehouden in coronatijd een grote rol gespeeld. Het was de druppel die de emmer deed overlopen voor de Floriade.

Maatregelen

Volgens nu.nl werden tijdens het evenement allerlei maatregelen getroffen om de veiligheid van bezoekers te waarborgen. Voor sommigen maakte dit het evenement onaantrekkelijk, terwijl anderen het veiliger vonden om helemaal niet te gaan.

Foto: Jason Jarrach / Unsplash

2032?

Volgens nu.nl heeft de Nederlandse Tuinbouwraad daarom naar aanleiding van de kritiek en de financiële problemen besloten om daarom geen nieuwe editie van de Floriade te organiseren in 2032.

Foto: Emil Kalibradov / Unsplash

Voordelen van de Floriade

Al met al was de Floriade 2022 dus geen groot succes. Toch heeft het evenement volgens de NOS wel bijgedragen aan de naamsbekendheid en de ontwikkeling van Almere. Zo zijn er veel nieuwe gebouwen en infrastructuur aangelegd voor de Floriade, die nu gebruikt kunnen worden voor andere doeleinden.

Zien we de Floriade ooit weer terug?

Of de Floriade ooit nog terugkomt, en zo ja in welke vorm en op welke locatie, blijft voorlopig dus nog onbekend. In tien jaar kan er veel gebeuren.

Foto: Howard Roark / Unsplash