Tips om je planten mooi en gezond te houden in de winter
Tijdens de winter hebben de planten in je huis een andere routine nodig. Je moet dan ook anders met ze omgaan dan in de rest van het jaar.
Maar maak je geen zorgen! Dit betekent niet dat je er veel meer tijd mee kwijt bent dan normaal. Integendeel, je planten willen juist met rust gelaten worden.
Hoe dan ook zijn er wel wat dingen die je moet veranderen. Lees verder om te zien hoe je je planten kunt helpen de winter te overleven.
Doordat er minder zonuren zijn en de nacht vroeger valt, krijgen onze huizen in de winter veel minder licht binnen dan in andere periodes van het jaar. Om te voorkomen dat je planten in deze tijd zonder energie komen te zitten, plaats je ze dichter bij een lichtbron, zoals een raam. Op die manier zullen ze de maximale hoeveelheid daglicht oppikken.
Mocht je in een huis wonen met weinig zonlicht, dan zal het wat moeilijker zijn voor de planten om licht op te vangen. In dit geval zou je ze een paar uur per dag onder kunstlicht kunnen zetten. Plaats ze voor een spiegel of witte muur om de intensiteit te verhogen.
In de winter hebben je planten minder voeding nodig. Het is dus niet nodig om ze elke dag water te geven. Voel aan de onderkant van de plant om te weten of hij water nodig heeft. Is de bodem nog vochtig of koud, dan hoef je hem geen water te geven. Over het algemeen hoef je het maar één keer per week te doen, hoewel verschillende planten verschillende behoeften hebben.
Geef je planten in de winter een kleine hoeveelheid water. Te veel water kan wortelrot veroorzaken. De bladeren worden bruin als de plant teveel water krijgt.
Net als wij houden de planten er niet van als ze op de tocht staan. Dat is het hele jaar al zo, maar in de winter zijn ze extra kwetsbaar. Zorg dat je planten op een plek staan waar de koude winterwind ze niet te veel zal raken.
Om de plant niet te verzwakken, is het aan te raden om hem niet al te koud water te geven. We douchen zelf ook niet graag met koud water! Planten hebben de voorkeur voor water op kamertemperatuur (tussen 5°C en 15°C) en, indien mogelijk, zonder kalk.
Planten zijn levende wezens die vocht nodig hebben om te overleven. Veel plantensoorten verdragen de hitte van kachels niet omdat ze ervan uitdrogen. Dus hoe dichter ze bij een warmtebron zijn, hoe groter de kans dat ze sterven. Daarom moeten ze zo ver mogelijk van kunstmatige warmtebronnen worden geplaatst.
Stof kan zich snel ophopen op de bladeren van kamerplanten, waardoor ze sneller verouderen. Je kunt ze een handje helpen door ze om de tien dagen met een borstel af te stoffen. Daarnaast kun je een paar druppels olijfolie op een vochtige doek doen en elk blad voorzichtig afvegen, om de plant er nog glanzender uit te laten zien.
Over het algemeen wordt aangenomen dat kamerplanten overdag een temperatuur tussen 18°C en 20°C nodig hebben. 's Nachts moeten ze echter op een lagere temperatuur worden bewaard. De ideale temperatuur ligt tussen 15°C en 18°C. Hoe dan ook is het belangrijk om je huis te warm te maken en zo een thermische schok voor de planten te voorkomen.
Wist je dat je planten beter gedijen in potten van klei? Dat komt omdat het een poreus materiaal is dat helpt om vocht vast te houden, waardoor de wortels veel gezonder blijven. Als het kan, probeer dan zo veel mogelijk planten in een aardewerk pot te zetten in plaats van plastic.
Hoewel het geen bloeiende soorten zijn, worden kamerplanten meestal aan het eind van de winter een beetje gesnoeid. Om je planten goed te snoeien, zoek je eerst naar bruine, droge of slappe stengels. Knip met een scherpe snoeischaar de stengels net onder de beschadigde plekken af. Hierdoor blijven de stelen in goede conditie, waardoor de kans op optimale groei groter wordt. Pas op dat je geen groene stengels en bladeren afsnijdt.
Voor planten die wel bloeien, kun je de uitgedroogde bloemen aan het begin van de winter afknippen. Deze bloemen kunnen vergeeld, gebruind of verdroogd zijn door de hoge temperaturen van de zomer. Zorg ervoor dat je uitgebloeide en afstervende bloemen aan de basis met een snoeischaar afknipt zodat er nieuwe, sterkere en mooiere bloemen voor in de plaats kunnen groeien.
De lucht in huis is vaak aan de droge kant in de winter. Dat is onprettig voor kamerplanten omdat die juist van vocht houden. Het is geen goede oplossing om ze dan maar extra water te geven. De beste methode om een droge omgeving aangenamer te maken voor de planten, is om de bladeren meerdere keren per week met een plantenspuit te besproeien.
Het is beter om je kamerplanten niet in te verpotten tijdens de wintermaanden. Tussen november en februari zitten de planten in een rustfase. Wacht daarom tot het eind van de winter of begin van het voorjaar om de planten in andere potten over te zetten. Daardoor zal hun groei worden gestimuleerd.
Het is niet nodig om je planten in de winter te bemesten. Zoals eerder vermeld is de voedingsbehoefte van planten in de winter veel kleiner. Omdat ze zich in de winterslaapfase bevinden, hoeven ze niet te worden bemest. Sterker nog, een overmaat aan voeding kan hun wortels verbranden.
Elk type heeft specifieke eisen. Daarom is het goed om de labels van je planten te lezen of informatie op te zoeken over de beste verzorging. Sommige planten gedijen beter bij weinig licht, dus het is belangrijk om rekening te houden met de kenmerken van elke plant.
Nu je alle tips hebt gelezen om je planten tijdens de winter gezond te houden, kun je ervoor zorgen dat ze na het koude seizoen weer volop in bloei komen te staan.