Typisch Nederlandse architectuur: foto's en verhalen van iconische gebouwen

Nederland voorop in de architectuur
Rijksmuseum - Amsterdam
Domtoren - Utrecht
Erasmusbrug - Rotterdam
Tuschinski - Amsterdam
Paleis op de Dam - Amsterdam
Centraal Station - Amsterdam
De Oostpoort - Delft
Van Gogh Museum - Amsterdam
Gemeentemuseum - Den Haag
De Kubuswoningen - Rotterdam
Vredespaleis - Den Haag
Markthal - Rotterdam
Scheepvaarthuis - Amsterdam
Rietveld Schröderhuis - Utrecht
Inspiratie voor de toekomst
Nederland voorop in de architectuur

Welkom in de wereld van Nederlandse architectuur. Een wereld van vakmanschap, creativiteit en vernuft. Van historische monumenten tot moderne iconen. Nederland heeft een rijke traditie op het gebied van architectuur die de tand des tijds heeft doorstaan. In de volgende dia's nemen we je mee op een reis door de tijd.

Rijksmuseum - Amsterdam

Het Rijksmuseum, ontworpen door architect Pierre Cuypers, opende zijn deuren in 1885. Het gebouw is een mix van gotiek en renaissance. Het is een waar architectonisch meesterwerk.

Domtoren - Utrecht

De Domtoren, in gotische stijl, is grotendeels gebouwd volgens het plan van bouwmeester Jan van Henegouwen en werd in 1382 voltooid. Met een hoogte van 112 meter en 32 centimeter is het de hoogste kerktoren van Nederland. Er is ongeveer 35 jaar besteed aan de bouw en de kerk bestaat uit verschillende delen, waaronder de grote doorgang, lantaarn en spits. De toren heeft een windvaan met Sint-Maarten er bovenop.

Erasmusbrug - Rotterdam

De Erasmusbrug in Rotterdam, ontworpen door architect Ben van Berkel, verbindt de nieuwe wijk Kop van Zuid met het centrum van de stad. Op 4 september 1996 vond de officiële opening plaats van de Erasmusbrug. Met een lengte van 808 meter en een asymmetrische stalen pylon van 139 meter hoog is de brug een opvallend symbool geworden, schrijft architectuur.org.

Tuschinski - Amsterdam

Theater Tuschinski in Amsterdam, geopend op 28 oktober 1921, is een van de mooiste bioscooptheaters ter wereld. Met zijn weelderige entree en prachtige Jugendstil, Art Deco en Amsterdamse School-elementen, is het een betoverende locatie die jaarlijks vele bezoekers trekt.

Foto: Liam McGarry / Unsplash

 

Paleis op de Dam - Amsterdam

Het Paleis op de Dam in Amsterdam, oorspronkelijk een stadhuis, is een iconisch zeventiende-eeuws monument. Ontworpen door architect Jacob van Campen, weerspiegelt het de macht en rijkdom van Amsterdam. Het is het grootste en meest prestigieuze bouwwerk uit die tijd en een voorbeeld van de Hollandse classicistische architectuur.

Foto: Frans Ruiter / Unsplash

Centraal Station - Amsterdam

Pierre Cuypers ontwierp naast het Rijksmuseum ook het bijzondere Centraal Station. Het station staat bekend om zijn opvallende architectuur, waarbij Cuypers zijn inspiratie haalde uit de gotische bouwstijl. Zijn ontwerp combineert artistieke elementen met technisch vernuft. Hierdoor is het station zowel esthetisch als functioneel indrukwekkend, aldus historiek.net.

De Oostpoort - Delft

In 1400 vond in Delft de bouw plaats van een stadsmuur met acht poorten. Deze poorten dienden als de enige toegangen tot de stad en boden een sterke verdediging tegen indringers, vermeldt Delft.nl. De Oostpoort, bestaande uit een landpoort en een waterpoort, verbindt het laatste stukje stadsmuur van Delft en is een prachtig voorbeeld van middeleeuwse architectuur.

Foto: Ton Koorevaar  / Pixabay

Van Gogh Museum - Amsterdam

Het Van Gogh Museum heeft een gevarieerde architectuurgeschiedenis. Het hoofdgebouw, ontworpen door Gerrit Rietveld, opende in 1973. De tentoonstellingsvleugel, ontworpen door Kisho Kurokawa, voltooide in 1999. Rietveld hield van rechte lijnen en strakke vormen in zijn ontwerpen, terwijl Kurokawa juist speelde met verschillende vormen en de natuur omarmde. Een voorbeeld hiervan is dat Rietveld vaak vierkante of rechthoekige gebouwen ontwierp, terwijl Kurokawa gebouwen maakte die er organisch uitzagen en zich aanpasten aan de omgeving.

Foto: emoro / Pixabay

Gemeentemuseum - Den Haag

Het kunstmuseum heeft een prachtig art-decogebouw dat is ontworpen door architect H.P. Berlage. Het opvallende gebouw, met markante gele bakstenen, biedt ruimte, stralend licht en modern kleurgebruik. H.P. Berlage maakte graag gebouwen die praktisch en handig waren. Dat zie je terug in dit museum.

Foto: Arie Fric / Pixabay

De Kubuswoningen - Rotterdam

In Rotterdam werd tussen 1982 en 1984 het opmerkelijke Blaakse Bos gebouwd, bestaande uit Kubuswoningen ontworpen door architect Piet Blom. De gekantelde kubusvormige woningen trekken direct de aandacht. Deze paalwoningen, ook wel bekend als boomwoningen, zijn geïnspireerd op het werk van de Zwitsers-Franse architect Le Corbusier. De woningen bevinden zich bij de Oude Haven.

Foto: PixelAnarchy / Pixabay

Vredespaleis - Den Haag

Het Vredespaleis, ontworpen door de Franse architect Louis Cordonnier, is een imposant gebouw. Het combineert elementen uit vroegere eeuwen met de architectonische invloeden van Nederland. Deze samensmelting resulteerde in een schitterend meesterwerk dat zowel statig als harmonieus is. De betrokkenheid van Nederlandse architecten, zoals Johan van der Steur, heeft bijgedragen aan het verfijnde ontwerp.

Markthal - Rotterdam

In het hart van Rotterdam verrijst de Markthal, de eerste overdekte marktvloer van Nederland. De hal is versierd met het grootste kunstwerk van Nederland genaamd de 'Horn of Plenty'. De Markthal is een culturele mijlpaal waar traditie en moderniteit samenkomen.

Scheepvaarthuis - Amsterdam

Het Scheepvaarthuis in Amsterdam, ontworpen door architect Joan van der Meij in samenwerking met de gebroeders van Gendt, is een markant voorbeeld van de Amsterdamse School bouwstijl. Als Rijksmonument uit 1974, komt de zeevaart naar voren in ieder detail. Dit is te danken aan de bijdragen van gerenommeerde architecten, beeldhouwers en glas-in-loodkunstenaars.

Rietveld Schröderhuis - Utrecht

Het Rietveld Schröderhuis in Utrecht, gebouwd in 1924 door architect Gerrit Rietveld en Truus Schröder, werd in 2000 opgenomen in het Werelderfgoed van UNESCO. Het huis, nu een museum, is een belangrijk voorbeeld van De Stijl-architectuur. Truus Schröder had een grote invloed op het ontwerp, dat afweek van traditionele indelingen, aldus cultuurarchief.nl.

Foto: Andreas H. / Pixabay

Inspiratie voor de toekomst

De gebouwen en architectuur van Nederland weerspiegelen de geschiedenis en identiteit van het land. Van statige grachtenpanden tot moderne ontwerpen, ieder gebouw vertelt zijn eigen verhaal. Ze zijn een bron van inspiratie voor de toekomstige generaties.

Op de foto zie je het moderne gebouw van het EYE film museum. Het werd in 2012 geopend op de IJpromenade, ten noorden van de IJ achter het Amsterdamse Centraal Station. Foto: Frans Ruiter / Unsplash.