Verborgen schatten: Ontdek de oudste monumenten van Nederland

Stonehenge was ook bij ons!
Eeuwenoude monumenten in Nederland
Hunnebedden
Dorestad
De Domtoren in Utrecht
De Sint Servaasbrug in Maastricht
De Walburgiskerk in Zutphen
Kasteel Radboud in Medemblik
De Stevenskerk in Nijmegen
De Grote Kerk in Breda
Kasteel De Haar in Haarzuilens
Het Muiderslot in Muiden
De Sint Janskathedraal in ’s-Hertogenbosch
Abdij Rolduc in Kerkrade
De Martinitoren in Groningen
De Grote of Sint-Bavokerk in Haarlem
De Burcht van Leiden
Stonehenge was ook bij ons!

Wereldberoemde piramides of Romeinse theaters zijn er misschien in Nederland niet te vinden, maar een bescheiden Stonehenge (zonder de stenen), die hebben we wél. Een recente vondst in Tiel, een heiligdom van 4000 jaar oud, herinnert ons eraan dat er veel geschiedenis onder onze voeten ligt.

Foto: bewerkte drone-opname, Gemeente Tiel via Mijngelderland.nl

Eeuwenoude monumenten in Nederland

Hoewel het niet zo beroemd is als het Colosseum (foto) of de piramiden, is er nog heel wat oude architectuur in ons land te bewonderen. Dit artikel beschrijft de oudste monumenten van Nederland die een rijk verleden en een overvloed aan historische kennis bevatten.

Hunnebedden

De hunnebedden dateren uit de nieuwe steentijd (3000-2500 v.Chr.) en zijn prehistorische grafkamers. Volgens Dernthe.nl zijn ze gemaakt van grote zwerfstenen en te vinden in Drenthe en Groningen. Deze indrukwekkende megalithische bouwwerken zijn de oudste monumenten van Nederland.

Dorestad

Dorestad was een belangrijke handelsplaats in de vroege middeleeuwen, tussen de 7e en 9e eeuw. Volgens canonvannederland.nl was het een bloeiend handelscentrum dat verbonden was met verschillende Europese handelsroutes. Hoewel er nu weinig overblijfselen zijn, getuigen archeologische vondsten over de vroegere glorie van deze oude stad.

De Domtoren in Utrecht

De bouw van de Domtoren begon in 1254 en werd voltooid in 1382. Volgens de officiële website van de Domtoren is dit gebouw met een hoogte van ruim 112 meter de hoogste kerktoren van Nederland. Het is een iconisch symbool van Utrecht en een belangrijk historisch monument.

Foto: Braico / Pixabay

De Sint Servaasbrug in Maastricht

Deze brug over de Maas is een van de oudste bruggen van Nederland. Volgens Holland.com begon de bouw ervan in de 13e eeuw en het is een belangrijk architectonisch en historisch monument in Maastricht.

Foto: Pourya Gohari / Unsplash

De Walburgiskerk in Zutphen

Volgens de officiële website van de Walburgiskerk dateert het gebouw uit de 11e eeuw en is het een van de oudste kerken van Nederland. Het imposante gebouw heeft een rijke geschiedenis en is een voorbeeld van Romaanse architectuur.

Foto: Jaimy Leemburg / Unsplash

Kasteel Radboud in Medemblik

Dit kasteel werd in de 13e eeuw gebouwd en is een van de weinige overgebleven middeleeuwse kastelen in Nederland. Volgens de website van kasteel Radboud diende het gebouw als verdedigingswerk en heeft het een prominente rol gespeeld in de geschiedenis van Medemblik.

De Stevenskerk in Nijmegen

Met de bouw die begon in de 13e eeuw en doorliep tot de 16e eeuw, is de Stevenskerk een van de grootste en oudste kerken in Nederland. Volgens de website van de Stevenskerk is het een prachtig voorbeeld van gotische architectuur en een belangrijk religieus monument.

Foto: Wikimedia, Pixabay

De Grote Kerk in Breda

De bouw van de Grote Kerk begon in de 14e eeuw en duurde tot de 16e eeuw volgens de website van de Grote Kerk. Het is een imposante gotische kerk en een belangrijk cultureel en historisch monument in Breda.

Foto: Jan-Willem van Braak / Unsplash

Kasteel De Haar in Haarzuilens

Volgens de website van Kasteel De Haar dateert het oorspronkelijke kasteel uit de 14e eeuw, maar werd het in de 19e eeuw herbouwd tot het weelderige kasteel dat we vandaag de dag kennen. Het is een van de grootste en meest luxueuze kastelen van Nederland.

Foto: Sven W / Unsplash

Het Muiderslot in Muiden

Dit middeleeuwse kasteel werd volgens Historiek.net gebouwd rond 1285 en diende als verdedigingswerk en als residentie voor graaf Floris V. Het is een goed bewaard gebleven voorbeeld van een middeleeuws kasteel en een populaire toeristische attractie.

Foto: Angelo Casto / Unsplash

De Sint Janskathedraal in ’s-Hertogenbosch

Met de bouw die begon in de 14e eeuw, is de Sint Janskathedraal een van de oudste en meest imposante kerken van Nederland. Volgens Sint-Jan.nl heeft het een prachtige gotische architectuur en een rijke historie.

Foto: Joran Quinten / Unsplash

Abdij Rolduc in Kerkrade

Deze benedictijnenabdij is opgericht in 1104 en is daarmee een van de oudste nog bestaande kloostergebouwen in Nederland. Volgens visitlimburg.nl heeft het complex een bijzondere architectuur en is nu onder andere in gebruik als conferentieoord.

Foto: Hanneke V / Pixabay

De Martinitoren in Groningen

De bouw van de Martinitoren begon volgens isgeschiedenis.nl in de 15e eeuw en werd voltooid in de 16e eeuw. Met een hoogte van 97 meter is het de hoogste toren van Groningen en een kenmerkend symbool van de stad.

Foto: Mark Boss / Unsplash

De Grote of Sint-Bavokerk in Haarlem

Volgens kerkpagina.nl begon de bouw van deze imposante kerk in de 14e eeuw en duurde het tot de 16e eeuw. Het is een van de belangrijkste gotische kerken in Nederland en herbergt een beroemd Müller-orgel.

Foto: Hamid Bagheri / Unsplash

De Burcht van Leiden

Deze verdedigingstoren werd gebouwd in de 11e eeuw volgens Leiden-tourisme.nl. Daarmee is het een van de oudste nog bestaande bouwwerken van Nederland. Het biedt een prachtig uitzicht over de stad Leiden en heeft een rijke geschiedenis.

Foto: Ruben Hanssen / Unsplash