Waar in Oceanië vind je de mooiste UNESCO Werelderfgoed-plaatsen?

Oceanië
Historische havenstad Levuka
Koninklijke tentoonstellingsgebouw en tuinen van Carlton
Sydney Opera House
Nationaal park Uluru-Kata Tjuta
Shark Bay in West-Australië
Nationaal park Tongariro
Beschermd gebied Phoenix eilanden
Macquarie eiland
Sub-Antarctische eilanden van Nieuw-Zeeland
Te Wahipounamu
Tasmaanse wildernis
Budj Bim
Groot Barrièrerif
Queensland
Purnululu
Oceanië

Vandaag nemen we je mee naar de mooiste plekken in Oceanië die op de UNESCO werelderfgoedlijst staan. Ga er maar eens lekker voor zitten!

Historische havenstad Levuka

Levuka, ooit de eerste koloniale hoofdstad van Fiji, pronkt met zijn bescheiden laagbouw en een schilderachtige omgeving tussen kokos- en mangobomen. Het is een levendig voorbeeld van een harmonieuze coëxistentie tussen de inheemse cultuur en koloniale invloeden.

Foto: Arie Oldman / Unsplash

Koninklijke tentoonstellingsgebouw en tuinen van Carlton

Het Koninklijke tentoonstellingsgebouw en de tuinen van Carlton zijn ontworpen door Joseph Reed. Ze zijn gebouwd ter ere van de internationale tentoonstellingen in Melbourne in 1880 en 1888, en weerspiegelen een eclectische mix van bouwstijlen.

Foto: Jane Slack-Smith / Unsplash

Sydney Opera House

Het Sydney Opera House, dat in 1973 zijn deuren opende, blijft een icoon van de 20e-eeuwse architectuur en constructie. Het opvallende ontwerp omvat drie groepen in elkaar grijpende 'schelpen', die de daken van de twee grote zalen en een restaurant vormen.

Foto: Friso Baaij / Unsplash

Nationaal park Uluru-Kata Tjuta

Nationaal Park Uluru-Kata Tjuta, gelegen in het hart van Australië, herbergt enkele van de meest spectaculaire geologische formaties ter wereld. Dit omvat de wereldberoemde monoliet Uluru, een enorme zandstenen rots met een imposante basisomtrek van 9,4 kilometer.

Foto: Michael Jerrard / Unsplash

Shark Bay in West-Australië

Shark Bay ligt aan de westkust van Australië en is een natuurlijk wonder van ongekende betekenis. De unieke omgeving van Shark Bay biedt een natuurlijke schuilplaats voor bedreigde diersoorten, waaronder bultruggen en zuidkapers.

Nationaal park Tongariro

Gelegen op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland, is Tongariro een belangrijk gebied voor de Maori-bevolking. Het omvat de majestueuze Ruapehu, Ngauruhoe en het Tongariro bergmassief, met hoogtes variërend van 500 tot 1.550 meter.

Foto: Timo Volz / Unsplash

Beschermd gebied Phoenix eilanden

Het beschermde gebied van de Phoenix eilanden, gelegen in de zuidelijke Stille Oceaan, strekt zich uit over een indrukwekkende oppervlakte van 408.250 vierkante kilometer en is het grootste aangewezen beschermde marinegebied ter wereld.

Foto: Dr. Randi Rotjan, New England Aquarium / Wikimedia

Macquarie eiland

Macquarie Island ligt 1.500 kilometer ten zuidoosten van Tasmanië. Het eiland is de blootgestelde top van de Macquarie-onderwaterbergrug. Dit is uniek vanwege de actieve opstijging van rotsen uit de aardmantel, wat resulteert in prachtige kussenvormige basaltformaties.

Foto: Jo / Unsplash

Sub-Antarctische eilanden van Nieuw-Zeeland

De sub-antarctische eilanden van Nieuw-Zeeland bieden een toevluchtsoord voor zeldzame vogels en zeezoogdieren in een unieke omgeving. Deze eilanden omvatten de Snares, Bounty-eilanden, Antipodes-eilanden, Auckland-eilanden en Campbell-eiland.

Foto: Stephan van de Schootbrugge / Unsplash

Te Wahipounamu

Te Wahipounamu in Nieuw-Zeeland is een betoverend landschap. Het gebied bevat fjorden en regenwouden en heeft een spirituele betekenis voor de Maori-gemeenschap.

Foto: Jim Ream / Unsplash

Tasmaanse wildernis

De Tasmaanse wildernis, een oeroud regenwoud, herbergt een overvloed aan inheemse flora en fauna in een afgelegen en ongerept landschap en heeft een oppervlakte van maar liefst 1 miljoen hectare.

Foto: Lochlainn Riordan / Unsplash

Budj Bim

Budj Bim belicht het unieke aquacultuursysteem van het Gunditjmara-volk en het vulkanische terrein dat deze regio kenmerkt. Het gebied wordt gekenmerkt door vulkanisch terrein.

Foto: Enguerrand Blanchy / Unsplash

Groot Barrièrerif

Het Groot Barrièrerif is het grootste koraalrif ter wereld, en onder zijn kristalheldere wateren leeft een ongelooflijke verscheidenheid aan mariene soorten.

Foto: Daniel Pelaez / Unsplash

Queensland

Dit opmerkelijke gebied in Noord-Queensland herbergt een overvloed aan planten- en diersoorten in weelderige regenwouden. Hier vind je zeldzame en bedreigde soorten, van majestueuze boomvarens tot kleurrijke vogels.

Foto: Guillaume Marques / Unsplash

Purnululu

Dit nationale park in Noordwest-Australië is de thuisbasis van de beroemde Bungle Bungle-formaties. Deze indrukwekkende zandsteenkegels, met hun opvallende horizontale donkergrijze strepen van cyanobacteriën, zijn ontstaan na millennia van erosie.

Foto: Ben Carless / Unsplash

Volg ons op MSN om elke dag de beste artikelen te ontvangen