Waarom draagt prinses Sofia van Zweden altijd dezelfde tiara?
De juwelendoos van de Zweedse koninklijke familie is een van de meest benijde in Europa. Hij herbergt een absoluut oogverblindende verzameling van stukken vol edelstenen. Een daarvan is de Palmette-tiara, die door prinses Sofia van Zweden, echtgenote van prins Carl Philip, regelmatig wordt gedragen.
Opvallend is dat Sofia Hellqvist na haar huwelijk in 2015 met de middelste zoon van koning Gustav en koningin Silvia van Zweden officieel prinses is geworden en dat deze tiara vrijwel de enige is die ze heeft gedragen.
Er wordt druk gespeculeerd waarom de Zweedse prinses nooit een van de andere kostbare historische tiara's van de familie Bernadotte draagt.
De Zweedse media, zoals het blad Svensk Dam, geloven alom dat, gezien de vermeende slechte relatie tussen Sofia en haar schoonzussen (vooral met prinses Madeleine van Zweden), de toegang tot de koninklijke juwelendoos zeer beperkt zou zijn.
Wat de reden ook is, het sieraad dat bekend staat als de Palmette-tiara, is een waar wonder, bezaaid met diamanten en met de mogelijkheid het te personaliseren door het met een of meer edelstenen te bekronen.
De tiara, in sommige kringen bekend als de 'transformatortiara' of 'transformer' vanwege zijn veelzijdigheid, kan gedragen worden met parels, turkooizen of smaragden.
De prinses heeft hem soms zelfs zonder andere stenen gedragen, waardoor hij meer op een kroon dan op een tiara lijkt.
Wat is de geschiedenis ervan? Het heeft een korte geschiedenis, want in tegenstelling tot andere tiara's, diademen en kronen van het Zweedse koningshuis dateert deze uit een zeer recente tijd. Meer bepaald naar 2006. En het was niet eens echt een tiara.
In 2006 kreeg de schoonmoeder van Sofia Hellqvist, koningin Silvia van Zweden, tijdens een officiële reis naar Thailand een choker cadeau van koning Bhumibol Adulyadej, maar besloot hem niet te dragen. Of in ieder geval droeg ze het niet in het openbaar.
In plaats daarvan besloot koningin Silvia van Zweden er een tiara van te maken en die aan haar toekomstige schoondochter te geven als huwelijksgeschenk.
Het huwelijk tussen Sofia Hellqvist en Carl Philip van Zweden vond plaats in Stockholm op 13 juni 2015 ten overstaan van Zweedse autoriteiten en vertegenwoordigers van Europese royalty's.
Bovendien schitterde Sofia Hellqvist zo als nooit tevoren, mede dankzij dit speciaal voor haar ontworpen juweel.
Dat was de eerste keer dat de vrouw van de zoon van de koning en koningin van Zweden dit prachtige, tot tiara bewerkte halssnoer droeg, en de waarheid is dat het daarna haar beste metgezel is geweest.
Volgens de roddels in Zweden heeft ze dit stuk zonder historisch verleden gekregen, omdat ze zo geen toegang tot de koninklijke juwelendoos van Bernadotte zou hoeven hebben. Dit valt echter niet te staven, omdat ze bij andere (zeldzame) gelegenheden andere koninklijke juwelen heeft kunnen dragen.
Een goed voorbeeld is deze eenvoudige tiara, van prinses Victoria, die ze in 2016 heeft gedragen bij de uitreiking van de Nobelprijs, een van de belangrijkste gebeurtenissen in het Zweedse koningshuis.
En in 2017 zagen we haar deze (de Zes Knoppen-tiara) dragen bij het galadiner ter ere van koning Harald en koningin Sonja van Noorwegen, naar aanleiding van hun gezamenlijke 80ste verjaardag.
Onduidelijk is dus of de reden die in de Zweedse media wordt besproken ook de werkelijke is. Het is misschien gewoon zo dat prinses Sofia zich prettiger voelt bij het dragen van dit eigen stuk.
Andere Europese prinsessen, zoals Marie Cavallier, kiezen er ook voor om vrijwel altijd het exemplaar te dragen dat ze als huwelijkscadeau kreeg (in haar geval van koningin Margrethe, in 2008, ter gelegenheid van haar huwelijk met prins Joachim). Deze praktijk heeft eerder te maken met een persoonlijke beslissing dan met een koninklijke oplegging.
Elke tiara heeft zijn verhaal, en dit is (min of meer) het verhaal van de tiara van prinses Sofia van Zweden.