Waarom fietsen ontzettend populair is in Nederland

Fietsparadijs
Fietsen is een levensstijl
Tieners fietsen het meest
Naar het werk
Waarom een fietsland?
Verkeersongelukken
Kinderen
Omslag
Meer ruimte aan fietsers
Oliecrisis
Identiteit
Ongehoorzaamheid
Lekker veel fietspaden
Jong geleerd oud gedaan
Fietsvriendelijke verkeersregels
Veilig voor fietsers
In je gewone kloffie
Lekkere grote fietsenstallingen
Hadden we al gezegd dat het veilig was?
De Fietsspits - een uniek spektakel
Meer fietsen dan mensen
Fietsparadijs

Nederland staat wereldwijd bekend als een waar fietsparadijs voor alle liefhebbers van de tweewieler. Fietsen is diep verankerd in onze cultuur.

Fietsen is een levensstijl

Fietsen is niet zomaar een vervoersmiddel; in Nederland is het een levensstijl. Volgens het CBS leggen we jaarlijks een indrukwekkende afstand van ruim 15 miljard kilometer af op de fiets. Dat komt neer op meer dan 880 kilometer per persoon per jaar.

Foto: Fons Heijnsbroek / Unsplash

Volg ons op MSN om elke dag de beste artikelen te ontvangen

Tieners fietsen het meest

Tieners in de leeftijd van 12 tot 19 jaar leggen jaarlijks meer dan 2.000 kilometer af op hun fiets. Dat is dus tweemaal zo veel als volwassenen!

Foto: Seth Doyle / Unsplash

Naar het werk

De fiets wordt veel gebruikt voor woon-werkverkeer. Het is gebruikelijk om jonge professionals te zien pendelen op hun fietsen. Daarnaast stappen veel senioren volgens het CBS ook nog dagelijks op hun tweewieler.

Foto: Yichuan Zhan / Unsplash

Waarom een fietsland?

Maar waarom houden we zo van fietsen en waarom heeft juist Nederland zo'n sterke affiniteit met fietsen? Laten we eens kijken hoe dat zo is gekomen!

Foto: Jennieramida / Unsplash

Verkeersongelukken

Gertjan Hulster is socioloog en de maker van de documentaire 'Why We Cycle'. Hij vertelde in een interview aan NPO Kennis dat de fiets in de jaren '50 langzaamaan vervangen werd door de auto. Dit leidde tot een toename van verkeersongelukken.

Foto: Mitchell Orr / Unsplash

Kinderen

In 1971 waren er volgens NPO Kennis drieduizend verkeersdoden in Nederland. Hier zaten 400 kinderen bij.

Foto: Dave Kim / Unsplash

Omslag

Volgens Hulster begon de omslag naar meer fietsgebruik toen journalist Vic Langenhoff zijn kind verloor bij een aanrijding. Hij schreef het baanbrekende artikel 'Stop de Kindermoord', wat een beweging onder burgers op gang bracht.

Foto: AJ Colores / Unsplash

Meer ruimte aan fietsers

Tegelijkertijd vonden er volgens Hulster stedelijke vernieuwingen plaats, waarbij de overheid besloot om meer ruimte te bieden aan fietsers. Dit resulteerde in aparte fietspaden met een glad wegdek.

Foto: Fons Heijnsbroek / Unsplash

Oliecrisis

Bovendien droeg de oliecrisis van 1973 bij aan de verschuiving naar minder autogebruik en meer fietsgebruik.

Foto: Zbynek Burival / Unsplash

Identiteit

We noemden het net al even, maar volgens Hulster is fietsen niet alleen een vervoersmiddel maar ook een essentieel onderdeel van de Nederlandse identiteit, een symbool van onafhankelijkheid.

Foto: Denise Jans / Unsplash

Ongehoorzaamheid

Tijdens de Tweede Wereldoorlog wisten de Duitsers volgens Hulster niet goed raad met de fietsende Nederlander. Ze konden de wegen voor auto's afsluiten, maar wij fietsten vrolijk door. Zo werd de fiets het symbool van ongehoorzaamheid en een integraal onderdeel van het Nederlandse verzet.

Foto: Persnickety Prints / Unsplash

Lekker veel fietspaden

Maar ook nu zijn er heel veel redenen waarom Nederlanders de fiets niet los kunnen laten. Volgens gegevens van de Fietsersbond Routeplanner, blijkt dat Nederland bijna 35.000 kilometer aan fietspaden telt. Dat maakt het reizen op de fiets natuurlijk zeer aantrekkelijk.

Jong geleerd oud gedaan

Vanaf jonge leeftijd komen kinderen in Nederland in aanraking met de fiets. Het begint soms al als baby in de bakfiets. In de schilderachtige grachtengordel van Amsterdam is het niet ongewoon om moeders, vaders, of zelfs grootouders te zien fietsen met twee of drie kinderen aan boord.

Foto: Arseny Togulev / Unsplash

Fietsvriendelijke verkeersregels

Nederland staat bekend om zijn fietsvriendelijke verkeersregels. Volgens Veilig Verkeer Nederland is het dragen van een fietshelm niet verplicht. De uitstekend doordachte fietsinfrastructuur minimaliseert het aantal fietsongevallen, zelfs gezien het grote aantal fietsers op de weg.

Foto: Daria Nepriakhina / Unsplash

Veilig voor fietsers

Veel wegen zijn relatief veilig voor fietsers, waardoor de kans op gevaarlijke situaties wordt verminderd. Aangezien Nederlanders vrijwel alles met de fiets doen, van woon-werkverkeer tot zelfs bruiloften, is het dragen van een helm gewoon niet praktisch.

Foto: Everton Villa / Unsplash

In je gewone kloffie

In tegenstelling tot sommige landen waar fietsers zich hullen in strakke spandex outfits, dragen Nederlandse fietsers gewoon hun normale kleding. Veel handiger, want dan hoef je niet de hele tijd van outfit te wisselen.

Foto: Garry Neesam / Unsplash

Lekkere grote fietsenstallingen

Nederland heeft heel veel plek om je fiets te parkeren. Utrecht heeft onder het station de grootste fietsenstalling ter wereld. Ongeveer 40% van de reizigers komt hier op de fiets, en daarom heeft de stad in 2019 's werelds grootste fietsenstalling gebouwd, geschikt voor maar liefst 12.500 fietsen, aldus de NOS.

Foto: Stephanie Leblanc / Unsplash

Hadden we al gezegd dat het veilig was?

Elk jaar rangschikt de European Cyclists Federation de veiligheid van fietsen in Europa, en Nederland staat consequent bovenaan. Deze indrukwekkende prestatie is des te opmerkelijker gezien het feit dat Nederlanders zelden helmen dragen.

Foto: Hendrik Kuterman / Unsplash

De Fietsspits - een uniek spektakel

In steden zoals Utrecht rijden volgens het CBS dagelijks zo'n 125.000 mensen door de hoofdstraten, wat op het eerste gezicht chaotisch lijkt. Maar het is eigenlijk een prachtig gechoreografeerd spektakel dat je moet zien om te geloven!

Meer fietsen dan mensen

Kortom, Nederland blijft een toonaangevend fietsland, waar de liefde voor fietsen diep geworteld is in de cultuur. Ons land telt volgens de NOS ook nog eens meer fietsen dan mensen. Namelijk 23 miljoen fietsen tegenover 17 miljoen inwoners.

Foto: Joao Marcelo / Unsplash

Volg ons op MSN om elke dag de beste artikelen te ontvangen