Fawlty Towers: feitjes die je niet wist over deze bekende comedy

John Cleese kondigt een nieuwe 'Fawlty Towers' aan
Zijn dochter Camilla doet mee
Waar gaat de nieuwe serie over?
Connie Booth: 'Not amused'
Keren er andere bekenden terug?
Beste serie
Nostalgie
Andrew Sachs in brand
Geslagen met een pan
Racistisch stereotype
Niet racistisch?
Op 'waarheid' gebaseerd
Inspiratie uit echte gebeurtenissen
Eerste grote project voor Cleese alleen
The Germans
Racistische opmerkingen
'Don't mention the war'
Een flop? Of eerder een cult-hit?
Stoppen op het hoogtepunt
Hereniging op het podium
Geen succes op Amerikaanse televisie
John Cleese kondigt een nieuwe 'Fawlty Towers' aan

Onlangs maakte John Cleese bekend dat de legendarische Britse comedyserie ‘Fawlty Towers’ een vervolg krijgt. De Volkskrant meldde dat Cleese, die de serie in 1975 samen met zijn vrouw Connie Booth schreef, weer in de huid zal kruipen van de onhandige hoteleigenaar Basil Fawlty.

Zijn dochter Camilla doet mee

Wanneer we het vervolg van de serie kunnen gaan zien, is nog onbekend. Wel weten we, volgens de Volkskrant, dat Camilla Cleese, de dochter van de acteur (met Barbara Trentham) er ook in zal spelen. Ze zal de rol van de dochter van Basil Fawlty op zich nemen.

Foto: Camilla Cleese / Instagram

Waar gaat de nieuwe serie over?

In het vervolg van deze serie, zal Basil Fawlty, op de neurotische wijze die we allemaal kennen, een klein hotel gaan runnen. Hij is recent achter het bestaan van zijn dochter gekomen en volgens de Telegraaf krijgen de kijkers te zien hoe Basil zich staande houdt in de moderne wereld.

Connie Booth: 'Not amused'

De medebedenker van de serie, Connie Booth, is niet blij met dit nieuws. Ze speelde vroeger het kamermeisje Polly in de show en was in die tijd ook getrouwd met Cleese. Volgens Veronica vond ze het jammer om pas later in de krant te lezen over de plannen voor een vervolg. Ze zal haar medewerking niet verlenen.

Keren er andere bekenden terug?

John Cleese zal volgens Veronica de enige van de oorspronkelijke cast zijn die terugkeert in de serie. Bij actrice Prunella Scales, die Sybil Fawlty speelde, is namelijk Alzheimer geconstateerd. En Andrew Sachs, die de onhandige Spaanse ober was, is intussen overleden.

Beste serie

Of het vervolg het succes van de eerste serie gaat evenaren is de vraag. Hoewel 'Fawlty Towers' maar twaalf afleveringen kende, wordt het volgens Veronica nog steeds gezien als een van de beste Britse series allertijden.

Nostalgie

Daarom is het tijd voor een stukje nostalgie. In de volgende slides komen de meest interessante feitjes over 'Fawlty Towers' aan bod.

Andrew Sachs in brand

In een scène waarin Manuels jas in brand vliegt, ging er iets goed mis. De acteur, Andrew Sachs, liep grote brandwonden op, vertelde hij in een interview met de Daily Mail. Uiteindelijk kreeg hij een schadevergoeding van de BBC vanwege de ernst van de wonden.

Geslagen met een pan

In het interview met de Daily Mail vertelt Sachs dat er wel meer dingen fout liepen op de set. Bij een andere scène bewoog de acteur te snel en sloeg John Cleese hem per ongeluk met een echte koekenpan op zijn hoofd.

Racistisch stereotype

Hoewel veel kijkers dol waren op het personage van Manuel, hebben sommigen gezegd dat zijn vertolking racistisch was tegenover Spaanse mensen. In The Guardian verdedigde Andrew Sachs (die in het echte leven Brits was) het karakter van Manuel door te zeggen: "Als dit beledigend is voor de Spanjaarden, wat is Basil dan voor de Britten?"

Niet racistisch?

John Cleese drong erop aan dat het personage van Manuel niet racistisch is. Hij zei dat het juist een mooi en oprecht voorbeeld was van een Spanjaard die worstelde met Engels. In The Guardian vertelt hij bovendien dat het personage bedoeld was om kritisch weer te geven hoe zuinige Britse hoteliers buitenlanders uitbuitten als goedkope arbeidskrachten.

Op 'waarheid' gebaseerd

Cleese baseerde de show op een echt hotel, meldt de Volkskrant. De personages van Basil en Sybil zijn gebaseerd op een stel hoteliers, Donald en Beatrice Sinclair, die het Gleneagles Hotel in Torquay runden. John Cleese verbleef in dit hotel terwijl hij met het Monty Python-team werkte. Hij vond zijn gastheer en -vrouw zulke fascinerende personages, dat hij er een serie over wilde maken.

Inspiratie uit echte gebeurtenissen

Volgens The Week maakte het Monty Python-team de volgende dingen mee toen ze in het Gleneagles Hotel verbleven: De koffer van Eric Idle werd over een muur gegooid omdat het personeel dacht dat er een bom in zat. Terry Gilliam kreeg te horen dat hij at op een manier die ‘te Amerikaans’ was en Graham Chapman kreeg een omelet met 3 gebakken eieren er bovenop. Hij had natuurlijk gevraagd om een omelet met drie eieren erin.

Eerste grote project voor Cleese alleen

Dit was het eerste grote project van John Cleese na Monty Pyton. Toen hij drie seizoenen van de baanbrekende komische sketchshow 'Monty Python's Flying Circus' had gemaakt, was Cleese moe geworden, zo stelt The week. Hij had het gevoel dat ze in herhaling begonnen te vallen. Om deze reden liet hij Monty Python voor wat het was en begon hij aan 'Fawlty Towers' te werken.

The Germans

De meest beruchte aflevering van de serie is de finale van seizoen één: 'The Germans.' Hier beledigt Basil enkele Duitse gasten in het hotel. De aflevering staat bekend om de slogan ‘don’t mention the war.’
Omdat er in deze aflevering racistische opmerkingen zitten (niet tegen Duitsers maar tegen West-Indiers), werd hij in 2020 van de BBC-streamingdienst UKTV gehaald. Volgens het AD leidde dit tot grote minachting van veel fans.

Racistische opmerkingen

Cleese was ook niet te spreken over het weghalen van de aflevering. "Voor het publiek is het overduidelijk dat het gedrag van sommige personages, waaronder de majoor, (die de racistische opmerkingen maakte), niet deugt. Als je een personage onzin laat uitkramen, bespot je dat personage en promoot je niet de zienswijze die dat personage heeft." Volgens het AD zette de BBC later de aflevering weer online in reactie op protesten van fans.

'Don't mention the war'

Het radioprogramma Vogelspot kwam onlangs met een nieuwtje. De alom bekende quote "Don't mention the war" staat namelijk in de Dikke van Dale. Hoofdredacteur Ton den Boon zegt dat deze zin de afgelopen veertig jaar een vaste plek in de Nederlandse taal heeft gekregen. Ze wordt vaak gebruikt als er een onderwerp ter sprake dreigt te komen waar je het liever niet over wilt hebben.

Een flop? Of eerder een cult-hit?

De show werd niet zo goed ontvangen toen hij in 1975 voor het eerst werd uitgezonden, meldt The Week. Alleen dankzij de herhaalde vertoningen bouwde de comedy geleidelijk een publiek op. Pas later werd 'Fawlty Towers' in het algemeen beoordeeld als een tv-komedieklassieker.

Stoppen op het hoogtepunt

Hoewel de show gemakkelijk kunnen doorgaan, besloten Cleese en Booth dat het na twee seizoenen en twaalf afleveringen welletjes was. The Week meldt dat critici het duo prezen om deze beslissing. Het zorgde ervoor dat de kwaliteit van de show nooit achteruit heeft kunnen gaan. Andere series lieten zich inspireren door het besluit van 'Fawlty Towers' om na twee seizoenen te stoppen. Zij werden ook korter.

Hereniging op het podium

Hoewel ze gescheiden waren, kwamen Cleese en Booth in 2016 samen om een toneelbewerking van 'Fawlty Towers' te schrijven. Het toneelstuk ging in première in Melbourne, Australië. Commercieel was de show een groot succes volgens The Week, maar de recensies vielen tegen. The Guardian oordeelde: "Je kunt beter thuisblijven en op tv de oude afleveringen opnieuw bekijken."

Geen succes op Amerikaanse televisie

Soms worden Britse sitcoms in Amerika opnieuw gemaakt. Dat geldt bijvoorbeeld voor 'The Office,' waar een Britse en een Amerikaanse versie van is. Zo met 'Fawlty Towers.' In The Week schrijven ze echter dat het nooit een succes is geworden. TV-schrijvers hebben maar liefst drie keer geprobeerd om van 'Fawlty Towers' een Amerikaanse hit te maken, maar de Amerikaanse kijkcijfers waren in geen van die gevallen erg hoog.