Wat zijn katten toch bijzondere beesten!
Honden hebben de reputatie van 'beste vriend van de mens', maar ook katten zijn op hun eigen manier heel fijne metgezellen. Toch moet je begrijpen dat ze hun eigen gedragscodes hebben. Daarom hier enkele wetenswaardigheden om je te helpen veel meer van je huiskatten te genieten.
Foto: Marko Ganzaro / Unsplash
In het oude Egypte werden katten zowel door het volk als door de farao's als heilige dieren beschouwd. Zozeer zelfs dat er talloze standbeelden en hiërogliefen van deze dieren bestaan. Zelfs godinnen als Bastet en Sechment werden afgebeeld met katachtige hoofden.
Katten zijn een oudere diersoort dan honden, maar het heeft veel langer geduurd voor ze gedomesticeerd werden. Deze domesticatie stamt, volgens studies van wetenschappers van de Universiteit van Wenen en het National Museum of Scotland, al van 10.000 jaar geleden. Dit zou vooral in het Midden-Oosten en Noord-Afrika hebben plaatsgevonden.
Foto: Sambhavsaxena02 / Pixabay
Katten hadden in de middeleeuwen het ergste te verduren. Ze werden gedood en levend verbrand omdat ze beschouwd werden als symbolen van de duivel en van heksen. En al helemaal als ze zwart waren.
Foto: Carla Luca de Tena / Unsplash
De legende vertelt dat op een nacht in 1560 in Lincolnshire (Engeland) een vader en zoon een zwarte kat tegenkwamen en hem stenigden. De kat verstopte zich in het huis van een vrouw die eerder van hekserij beschuldigd was. De volgende dag vertoonde de vrouw blauwe plekken, waardoor aangenomen werd dat heksen zich als katten konden voordoen en 's nachts onopgemerkt konden rondlopen.
Gelukkig brengen zwarte katten niet in alle landen ongeluk. In oorden als Schotland, Australië en Japan is het tegendeel waar.
Het varieert naargelang de leeftijd en andere omstandigheden, zoals bijvoorbeeld hoe lichamelijk actief ze overdag zijn, krols zijn of niet, of aan een ziekte lijden. Over het algemeen wordt geschat dat een volwassen kat gemiddeld zo'n 15 uur per dag slaapt. In het geval van kittens en oudere katten kunnen ze makkelijk wel 20 uur slapen.
Foto: Filipe Resmini / Unsplash
Het hangt af van het ras en andere factoren zoals voeding en ziektes, maar de gemiddelde kat leeft tussen 12 en 15 jaar. Siamese tweelingen, bijvoorbeeld, leven gemiddeld 18 jaar. En volgens de 2010 editie van het Guinness Book of World Records was een kat uit Austin (Texas) met de naam Creme Puff de langstlevende kat, en werd maar liefst 38 jaar en 3 dagen.
Foto: Karishea / Pixabay
De snorharen van katten zijn belangrijke zintuiglijke instrumenten, want ze kunnen er afstanden mee meten en veel informatie verzamelen over wat er om hen heen gebeurt. Daarom mogen ze nooit worden afgeknipt.
Hun oren zijn ook heel belangrijk. Ze hebben in elk oor 32 spieren. Daarmee kunnen ze hun oren tot 180 graden draaien en afzonderlijk bewegen om ze op de geluidsbron te richten. Ook lijken ze hogere tonen beter te horen, waardoor ze liever vrouwenstemmen horen dan mannenstemmen.
Verschillende deskundigen zijn van mening dat katachtigen vooral miauwen om met mensen te communiceren. En afhankelijk van de manier waarop ze miauwen, vertellen ze ons het een of het ander.
Foto: Kanashi / Pixabay
Niet alleen communiceren ze door te miauwen, ze kunnen ook spinnen of piepen - wat ofwel kan betekenen dat ze zich op hun gemak voelen, ofwel dat ze zich niet goed voelen. Als ze iets willen krijgen, kunnen ze ook geluiden nadoen, zoals het gehuil van een baby.
Wanneer het om hun beroemde negen levens gaat, is het waar dat ze, vanwege hun fysieke kenmerken, gebouwd zijn om aanzienlijke valpartijen te overleven. Volgens een studie van de American Veterinary Medical Association uit 1987 hebben ze, naarmate de hoogte toeneemt (tot een bepaalde grens), meer kans om de schade te beperken: ze hebben namelijk minstens anderhalve meter nodig om zich te draaien en hun pootjes en lichaam voor te bereiden om een impact te voorkomen. Ze zijn in staat een parachute-effect te creëren en hun sterke spieren werken als schokbrekers.
Volgens een studie uit 2019, uitgevoerd door Japanse onderzoekers van de Sophia University uit Tokio en geleid door Atsuko Saito, zijn huiskatten in staat hun naam te herkennen als die door mensen wordt uitgesproken.
Foto: Tasos Mansour / Unsplash
Het is niet bewezen door wetenschappelijke studies, maar blijkbaar kunnen katten de chemische veranderingen in het lichaam waarnemen als een vrouw zwanger is en hun gedrag ten opzichte van haar aanpassen. Sommige katten kunnen dagenlang wegblijven, maar de meesten hebben de neiging meer genegenheid en bescherming te tonen.
Foto: Cocoparisienne / Pixabay
Als een kat op zijn rug ligt en je zijn buik laat aanraken, betekent dit dat hij absoluut ontspannen en zelfverzekerd is, in een omgeving die hij als veilig en vertrouwd begrijpt.
Foto: Pexels, Pixabay
Kegelvormige papillen, die van keratine gemaakt zijn, maken hun tong ruw. Deze maken het gemakkelijker voor hen om te eten en handelingen te verrichten op gebied van verzorging.
Foto: TeamK / Pixabay
Ze hebben geen water nodig om zich te wassen. Dierenartsen raden het in feite af omdat het hun huid kan uitdrogen en het ook de feromonen verwijdert. Ze verzorgen zich met hun speeksel, waarmee ze op natuurlijke wijze vetten kunnen verwijderen.
Het zijn geen echte waterdieren, omdat hun huid en pels over het algemeen niet geschikt zijn voor water. Dit komt omdat ze van oudsher uit woestijngebieden komen. Maar na domesticatie zijn er ook katten die van water houden. En er zijn kattenrassen, zoals de Turkse Van, die geweldige zwemmers zijn.
Katten verbergen hun uitwerpselen in de kattenbak om geurtjes te vermijden en roofdieren op afstand te houden, dus een goede kattenbak is heel belangrijk voor ze.
Foto: Sarah Brown / Unsplash
Door een chromosomale afwijking zijn driekleurige katten meestal vrouwtjes.
Ze hebben 5 tenen aan elk van de voorpoten en 4 aan elk van de achterpoten. In totaal hebben ze dus 18 tenen.
Foto: Dimhou / Pixabay
Katten krabben graag om hun territorium te markeren, en niet alleen met fysieke merktekens, want ze scheiden ook hormonen af. Ze gebruiken het ook om te ontspannen, hun lichaam te trainen of hun bloedsomloop te activeren.
Foto: Daga_Roszkowska / Pixabay
Ze gebruiken, net als slangen, het orgaan van Jacobson om te jagen of zich voort te planten. Dit is een bijorgaan van het reukzintuig dat zich in het ploegschaarbeen (tussen de neus en de mond) bevindt. Ze kunnen hiermee moleculen zoals feromonen analyseren.
De staart dient ook als communicatiemiddel. Een opgeheven staart betekent bijvoorbeeld dat de kat blij is. Als ze hem echter tussen hun benen verbergen, tonen ze onderdanigheid.
Katten hebben hun 'vingerafdruk' op hun neus. Elke neus is totaal anders, met verschillende lijnen en inkepingen die uniek zijn.
Door een genetische mutatie in hun smaakpapillen zijn ze niet in staat zoete smaken waar te nemen.
Ze hebben een hekel aan geuren als sinaasappel, citroen, ui of azijn.
Chocolade is giftig voor katten, omdat de cacao stoffen bevat zoals cafeïne en theobromine, die de enzymen van katten niet kunnen verteren. In hoge doses kan het hen zelfs doden. Maar ook lactose hebben ze niet graag, en meestal worden ze intolerant naarmate ze ouder worden.
Foto: Sebastian Latorre @sebalatorre / Unsplash
Bijna alle pasgeboren katten hebben blauwe ogen, maar na drie weken veranderen ze in hun definitieve oogkleur. Als de kat wit is en de blauwe oogkleur blijft (of één blauw oog en één gekleurd oog heeft), kan dat betekenen dat de kat doof is als gevolg van het W-gen.
Hoewel de populaire overtuiging is dat het onmogelijk is voor een kat en een hond om elkaar te begrijpen, is de waarheid dat ze na enkele aanduidingen toch kunnen samenleven. Het is beter als ze samen zijn vanaf het moment dat ze nog klein zijn. Aan de andere kant is het ook waar dat sommige hondenrassen makkelijker met katten samenleven dan andere.
De draagtijd van vrouwtjeskatten duurt 60 dagen. Ze kunnen 2 tot 3 nestjes per jaar krijgen en in elk nestje baren ze meestal 4 tot 6 jongen.
Niet alle kattenrassen hebben een vacht. Deze omstandigheid wordt veroorzaakt door een genetische mutatie en vereist een reeks speciale zorgen op gebied van blootstelling aan de zon of hygiëne.
Foto: Juan Manuel Sanchez / Unsplash