10 dingen die je nog niet wist over het Belgische koningshuis
Wist je dat Leopold I in zijn jeugd relatief arm was? Dat Leopold II overwoog om Congo over te dragen aan zijn kleindochter? Dat Leopold III trouwde toen zijn verloofde al zwanger was? En dat koning Boudewijn een fervent sportliefhebber was? Hier zijn 10 wetenswaardigheden over de koninklijke familie van België.
De jeugdige Leopold I ervoer, volgens VRT Nieuws, relatieve armoede, gezien zijn vorstelijke afkomst. Het hertogdom Saksen-Coburg-Saalfeld, waarover zijn vader heerste, verkeerde in zware schulden en had beperkte financiële middelen.
Foto: Emil Kalibradov / Unsplash
Leopold moest zuinig leven, zelfs voor eenvoudige zaken zoals snoep. Hij behield deze gewoonte zelfs toen hij later door Europa reisde om zaken en familieaangelegenheden te behartigen.
Foto: Koninklijke Collectie België / Wikimedia
Volgens de Belgische krant Het Laatste Nieuws was een interessant aspect van de begrafenis van Leopold I dat zijn stoffelijk overschot de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Laken niet via het voorportaal mocht betreden. Leopold I overleed in 1865, en de Onze-Lieve-Vrouwekerk was destijds nog in aanbouw.
Foto: Mayron Oliveira / Unsplash
Zijn protestantse geloof leidde ertoe dat de katholieke geestelijkheid niet wilde dat zijn kist door het hoofdportaal werd gedragen, wat resulteerde in toegang via een zijingang.
Foto: Michel Wal, CC BY-SA 3.0 / Wikimedia
Leopold II, die volgens VRT Nieuws trots was op het feit dat onder zijn heerschappij nooit de doodstraf werd voltrokken in België, had echter een andere benadering in Congo, waar de doodstraf regelmatig werd toegepast.
Foto: Ye Jinghan / Unsplash
Een opmerkelijk voornemen van Leopold II was om Congo over te dragen aan zijn kleindochter, aartshertogin Elisabeth Maria van Oostenrijk.
Dit plan kwam echter nooit tot uitvoering, aangezien Elisabeth uiteindelijk niet trouwde met Albert, de latere koning Albert I.
Foto: Jay Monty / Unsplash
Een intrigerend feit over Leopold III is dat hij met Lilian Baels trouwde toen ze zwanger was. Het paar sloot volgens BN de Stem eerst in het geheim een kerkelijk huwelijk in 1941, maar slechts enkele maanden later volgde het wettelijke huwelijk. De aanvankelijke aarzeling om wettelijk te trouwen, vanwege juridische en politieke overwegingen, veranderde vanwege de zwangerschap van Lilian.
Koning Boudewijn, de sportieve vorst, was niet alleen een verwoed golfer maar ook een bedreven skiër in zijn jeugd. Volgens VRT Nieuws verminderde zijn toewijding aan sport echter later in zijn leven vanwege rugklachten. Dit dwong hem tot voorzichtige powertraining.
Bij zijn troonsbestijging in 1951 was Boudewijn de enige katholieke koning, te midden van voornamelijk protestantse Europese monarchen. Het feit dat hij voor lange tijd de enige katholieke koning ter wereld was, geeft zijn unieke positie in de geschiedenis aan.
De leden van de koninklijke familie dragen als familienaam "van België" of "de Belgique". Ze hebben titels zoals prins of prinses van België.
Hoewel de mannelijke nakomelingen van Leopold I in principe ook de titels prins van Saksen-Coburg-Gotha en hertog in Saksen dragen, worden deze Duitse titels sinds de Eerste Wereldoorlog niet meer gebruikt.
Een opmerkelijk feit in de geschiedenis van Belgische munten is dat België lange tijd geen munten had met de afbeelding van de koning. Tijdens de Koningskwestie in 1948 werden nieuwe munten geïntroduceerd zonder de afbeelding van koning Leopold III. Koning Boudewijn verscheen pas in 1969 op munten, en het duurde tot 1986 voordat hij op de stukken van 5 frank verscheen.
Foto: King Baudouin Foundation, CC BY-SA 4.0 / Wikimedia
Voordat Mathilde koningin werd, was Paola de enige Belgische koningin met authentiek Belgische voorouders. Ondanks haar Italiaanse afkomst had koningin Paola een Belgische grootmoeder, Laura Mosselman du Chenoy.
Haar grootmoeder behoorde namelijk tot een voorname Brusselse familie. Haar grootvader, de Belgische politicus Jacques Coghen, was zelfs minister van Leopold I.
Ondanks berichten in 2013 over financiële hervormingen binnen het koningshuis, betaalt de Belgische koning al geruime tijd belasting op zijn privé-inkomsten en erfenissen volgens Het Nieuwsblad.
Het nieuws uit 2013 heeft betrekking op het feit dat aankopen van het hof niet langer zijn vrijgesteld van btw en accijnzen. Het grootste deel van de civiele lijst van de koning, jaarlijks 11.554.000 euro, gaat naar deze uitgaven, met name naar de lonen van het personeel.
Foto: Sally V, CC BY-SA 4.0 / Wikimedia Commons