Wat doet koning Willem-Alexander nou eigenlijk de hele dag?
Hoewel we Koning Willem-Alexander vaak kransen zien leggen, linten doorknippen, handen schudden en zwaaien naar het publiek, vraag je je misschien af wat hij nog meer doet. Heeft hij nog andere verplichtingen naast deze ceremoniële taken?
In de volgende dia's ontdek je hoe de werkweek van Koning Willem-Alexander eruitziet. Wie bepaalt waar hij naartoe gaat? Hebben de koning en koningin zelf ook inspraak in de planning?
Foto: RVD
Volgens Nu.nl heeft onze koning een drukke agenda, vol met afspraken met onder andere de premier, staatsbezoeken en theateropeningen.
De website van het Koninklijk Huis meldt dat er jaren van persoonlijke voorbereiding aan voorafgingen voordat Koning Willem-Alexander de troon besteeg. Hij bekleedde bestuursfuncties op verschillende terreinen, zoals infrastructuur en ICT, sport en defensie, en watermanagement.
Op zijn eerste dag als koning kreeg Willem-Alexander een koffertje met documenten die hij moest ondertekenen. In zijn podcast 'Door de ogen van de Koning' vertelde hij dat hij nog iedere dag documenten moet ondertekenen.
Foto: Erwin Olaf, RVD
Koning Willem-Alexander legt volgens het AD vaak bezoeken af die ruim van tevoren worden gepland. Zijn persoonlijke adviseurs bepalen wat er in zijn agenda staat. Zij fungeren als de ogen en oren van de koning in de samenleving. Ze weten wat er speelt in het land.
Als er bijvoorbeeld rellen zijn in de Schilderswijk, is het belangrijk dat de koning een bezoek brengt. En als het asielzoekerscentrum Ter Apel in het nieuws is vanwege het grote aantal vluchtelingen dat zich daar aanmeldt, bezoekt Willem-Alexander ook de locatie.
Het AD meldt dat de koning bezoeken altijd met een positieve insteek aflegt. Hij gaat zoveel mogelijk in gesprek met mensen, om naar ze te luisteren en om mensen bij elkaar te brengen.
Het kan gaan om gesprekken in kleinere settings, zoals met slachtoffers van het toeslagenschandaal of met Groningers over de aardbevingen.
In deze foto zien we hem en koningin Máxima in de door overstromingen getroffen gebieden van Limburg, in de zomer van 2021.
Als er landelijk nieuws is, zoals het treinongeluk bij Voorschoten, is de koning er ook bij. Diezelfde ochtend was Willem-Alexander ter plaatse.
Willem-Alexander is regelmatig aanwezig bij grote evenementen in Nederland, waaronder Koningsdag en de dodenherdenking.
Naast zijn bezoeken ondertekent de koning dagelijks wetten en lintjesverzoeken in zijn werkkamer op Paleis Noordeinde en in zijn woning Huis ten Bosch.
Volgens Nu.nl wordt er bij elk wetsvoorstel of lintjesverzoek een samenvatting gevoegd, zodat Willem-Alexander precies weet waar het over gaat. Meestal tekent hij deze documenten in zijn kantoor.
De handtekening van de koning bevestigt slechts formeel dat hij het proces dat heeft geleid tot de totstandkoming van de wet heeft goedgekeurd. In zijn podcast benadrukt de koning dat het niet van belang is of hij het eens is met de wet of niet.
Volgens het AD is maandag de belangrijkste werkdag van de week, omdat op die dag het overleg plaatsvindt met de belangrijkste adviseurs en ambtenaren. Premier Mark Rutte komt om 14.00 uur op bezoek voor het wekelijkse overleg.
Daarnaast heeft Willem-Alexander als voorzitter van de Raad van State een ceremoniële rol en spreekt hij op Prinsjesdag de troonrede uit.
De koning vertegenwoordigt het Koninkrijk der Nederlanden ook in binnen- en buitenland.
Foto: de koning in Aruba, RVD
Hij gaat ook wel eens met zijn moeder, Beatrix, naar evenementen, terwijl Máxima haar eigen verantwoordelijkheden heeft vanwege haar vele portefeuilles.
Organisaties en personen kunnen een verzoek indienen of de koning(in) naar hen toe wil komen. De persoonlijke adviseurs van Willem-Alexander inventariseren deze aanvragen.
De verzoeken worden besproken met het koningspaar en hun medewerkers, waaronder de Rijksvoorlichtingsdienst.
Dit kan leiden tot een verschil van inzicht volgens het AD. Willem-Alexander en Máxima hebben niet altijd het laatste woord. Ze moeten goed afwegen of het bezoek in de agenda past en of het niet te veel overlapt met andere geplande activiteiten.
Er wordt gezocht naar een balans tussen werk en vrije tijd, omdat ontspanning belangrijk is. In hun vrije tijd gaan het koningspaar op vakantie naar Griekenland of ontspannen ze thuis op de bank om te kijken naar een voetbalwedstrijd.
In zijn eigen podcast onthulde Koning Willem-Alexander namelijk dat hij een grote fan is van voetbalclub Ajax. Ondanks zijn verplichte neutraliteit op vele vlakken in zijn werk, vindt hij het niet nodig om bij een voetbalwedstrijd deze houding aan te nemen.
Op de website van het koninklijk huis wordt beschreven dat Koningin Máxima haar eigen taken heeft. Zo heeft ze zich al bijna tien jaar ingezet voor VN-werk als speciaal pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties.
Een van haar taken is het lobbyen bij buitenlandse staatshoofden en regeringsleiders om de toegang tot financiële diensten voor landen met een laag inkomen te vergroten.
Door haar universitaire kennis over economie en werkervaring in de financiële sector is ze hier goed toe in staat.
Het koningschap is een fulltime baan, aangezien de koning en koningin dagelijks aan het werk zijn en vaak ook in het weekend paraat moeten staan. Zou jij met ze willen ruilen?