Acne: natuurlijke methoden om puistjes te behandelen
Acne is een ontstekingsziekte van de huid waar veel tieners last van hebben. Hoewel acne meestal in de puberteit begint, kun je er tot in de volwassenheid last van hebben. Overmatige talgproductie leidt tot het verschijnen van wondjes in het gezicht en op bepaalde delen van het lichaam, zoals de schouders en de rug, die pijnlijk kunnen zijn.
Artsen spreken van lichte acne als er een paar mee-eters en witte puistjes op het gezicht verschijnen. Bij een gemiddelde acne gaat het om mensen die bovendien rode puistjes op hun gezicht en andere delen van hun lichaam zien verschijnen. Ernstige acne wordt tenslotte gekenmerkt door knobbeltjes en cystes die bovenop andere wondjes komen en littekens veroorzaken.
Acne wordt beïnvloed door hormonen, maar ze zijn niet de hele oorzaak. Andere factoren zoals genetica, stress, vervuiling, PCOS (polycysteus-ovariumsyndroom), onevenwichtige voeding, of hypothyreoïdie kunnen er de oorzaak van zijn. Bij sommige patiënten blijven de oorzaken onbekend.
De behandeling hangt af van hoe erg de acne is en wat volgens de dermatoloog de oorzaak is. Dermatologen kunnen een behandeling voorschrijven die plaatselijk wordt aangebracht of die acne systemisch behandelt. Bij ernstige acne worden hormonale behandelingen of antibiotica door de arts voorgeschreven.
Afbeelding: Engin Akyurt / Unsplash
Toch zijn er ook natuurlijke oplossingen die ontstekingen kunnen verlichten en het ontstaan ervan kunnen verminderen of zelfs stoppen.
Honing is een natuurlijke genezer die gebruikt kan worden bij lichte tot matige acne. Het absorbeert met zijn antibacteriële eigenschappen overtollig talg dat de huidporiën verstopt. Je kan er een masker van maken om op je gezicht aan te brengen, bijvoorbeeld door het met een beetje citroensap te mengen.
Aloë vera is een plant die ontstekingsremmende en zuiverende eigenschappen heeft, waardoor ze zeer effectief is tegen acne. Gels en crèmes gemaakt met aloë vera zijn uitstekende natuurlijke middelen voor de huid. Vergeet niet je gezicht goed schoon te maken voor je het opbrengt. Als je een hiervan een masker wilt maken, meng je aloë vera in gelvorm met een plantaardige olie, zoals hazelnootolie.
Bakpoeder is een ouderwets middel dat gebruikt wordt om puistjes te behandelen. Zijn ontstekingsremmende en antiseptische eigenschappen verminderen de roodheid en werken vlekken en puistjes veroorzaakt door acne weg. Je kunt het gebruiken in een masker, door het met water te mengen en op je huid aan te brengen. Maar wees voorzichtig dat je er niet te veel van gebruikt, want deze stof kan de huid irriteren en de pH-waarde van de opperhuid aantasten.
Jojobaolie heeft eigenschappen die helpen de talgproductie te reguleren en irritatie en ontstekingen te verzachten. Het is een natuurlijke bondgenoot voor de behandeling van huidproblemen zoals acne. Breng jojobaolie bij voorkeur 's avonds voordat je gaat slapen op je huid aan, zodat het diep op de opperhuid kan inwerken.
Kamille is werkzaam tegen overtollig talg en bacteriën die het ontstaan van puistjes veroorzaken. Het verzacht en reinigt de ontsteking van de huid. Laat de kamille 15 minuten in heet water trekken. Wacht tot het afgekoeld is en gebruik dan een kompres om je gezicht ermee te deppen.
Deze etherische olie is een krachtige ontstekingsremmer met verzachtende en helende eigenschappen. Het kan daardoor de acne op je huid verlichten en beperken. Breng de etherische lavendelolie 's ochtends en 's avonds met een wattenstaafje op de afzonderlijke puistjes aan.
Let op: etherische oliën mogen niet gebruikt worden door kinderen en zwangere vrouwen.
Dit natuurlijke hulpmiddel is beslist een van de populairste voor de behandeling van acne. De etherische olie van theeboom is een krachtig antibacterieel en antiseptisch middel dat puistjes uitdroogt en de huid zuivert. Om het goed te gebruiken doe je twee druppels etherische olie op een wattenstaafje, en breng je de olie 's ochtends en 's avonds aan op elk puistje.
Let op: etherische oliën mogen niet gebruikt worden door kinderen en zwangere vrouwen.
De etherische olie van rozengeranium heeft eigenschappen die effectief zijn tegen een vette huid en tegen acne. Het is rijk aan monoterpenolen, bestrijdt bacteriën en verlicht ontstekingen van de huid. Om het tegen acne te gebruiken meng je twee druppels van de etherische olie van rozengeranium met een plantaardige olie (zoals hazelnootolie of jojobaolie) en breng je de bereiding met een kompres op je gezicht aan.
Let op: etherische oliën mogen niet gebruikt worden door kinderen en zwangere vrouwen.
Klis is een plant waarvan de eigenschappen uitstekend zijn voor de behandeling van acne. Het beperkt de groei van bacteriën, ontstekingen en overtollig talg. Een kuur van klis, oraal ingenomen met kruidenthee of met crèmes op de huid, kan een uitbraak van acne verlichten.
Volgens een studie van Japanse onderzoekers zou een crème op basis van groene thee net zo effectief tegen acne zijn als bepaalde medicijnen. Bovendien veroorzaakt het minder bijwerkingen (zoals uitdroging van de huid). Dit komt waarschijnlijk door de aanwezigheid van een antioxidant in groene thee, die de vorming van aan acne-gerelateerde puistjes zou remmen. Aarzel dus niet om naast het gebruik van crèmes ook regelmatig groene thee te drinken. Het is sowieso goed voor je gezondheid.
Colloïdaal zilver is een oplossing van gezuiverd water met kleine zilverdeeltjes in suspensie. Het heeft antibacteriële, antiseptische en schimmelwerende eigenschappen die ontstekingen en irritatie verlichten en roodheid en puistjes verminderen.
Foto: Catalyons
Groene munt heeft zuiverende en antiseptische eigenschappen en is werkzaam tegen acne. Het beperkt de talgproductie, vernauwt de poriën en bevordert genezing. Munt wordt in verschillende vormen gebruikt: als masker, als munthydrolaat (aromatisch water) en als etherische olie van groene munt. Volgens sommige studies is zelfs een simpele muntthee al een goed middel tegen acne!
Door zijn krachtige antioxidante werking en natuurlijke antibacteriële werking bevordert citroen de genezing van wondjes en beperkt het de vorming van nieuwe puistjes en mee-eters. Giet voor het slapen gaan citroensap op een kompres en dep het dan op de acnegevoelige plekken van je gezicht. Spoel het vervolgens goed na met schoon water.
Appelazijn is heel goed voor de vette huid. Het reinigt de huid zonder dat het de huid uitdroogt, en het helpt ook om gifstoffen te verwijderen. Bovendien heeft het een verzachtende werking die ontstekingen vermindert. Meng gelijke delen water en appelazijn, schud de vloeistof goed door elkaar en breng het aan op de acne.
De etherische olie van scharlei werkt als een natuurlijk middel tegen acne en vermindert ontstekingen van de huid. Meng twee druppels etherische olie met een dragende olie zoals jojobaolie, en breng het huismiddeltje met een watje op je gezicht aan.
Let op: etherische oliën mogen niet gebruikt worden door kinderen en zwangere vrouwen.
Omega 3-vetzuren hebben een ontstekingsremmende werking op onze huid en kunnen helpen bij de behandeling van acne. Probeer een omega 3-rijk dieet aan te houden met producten als zalm, sardines, tonijn, noten, chiazaad of vlaszaad.
Als je je acne met natuurlijke middelen wilt behandelen, raden we je aan een afspraak te maken met een natuurgeneeskundige. Deze specialist in natuurlijke gezondheidstherapieën kan adviseren over de meest geschikte methode voor jouw specifieke huidprobleem. Een natuurgeneeskundige kan je blijven begeleiden met een regelmatige follow-up, net zo lang tot de verwachte resultaten bereikt zijn.