Amy Winehouse: haar tragische verhaal in foto's
Voordat Amy Winehouse in een lange neerwaartse spiraal terechtkwam die uiteindelijk zou eindigen met haar overlijden, leidde haar voorliefde voor soul en jazz tot een unieke stijl van popmuziek die eindeloos veel mensen aansprak.
Naast haar grote hits zoals 'Back to Black,' and 'Valerie,' zong ze ook over haar gevechten met drugs en alcohol. Amy Winehouse verloor haar strijd tegen verslaving en overleed in haar huis op 23 juli 2011. Kijk met ons mee naar de hoogtepunten en de dieptepunten van haar leven en carrière.
Zangeres Amy Jade Winehouse werd geboren op 14 september 1983 in Londen, Engeland. Ze groeide op in een gezin uit de middenklasse en droomde er al op jonge leeftijd van om muzikante te worden. Haar grootmoeder Cynthia voedde de ambities van de jonge Amy, want zij was vroeger zelf zangeres.
Foto: YouTube
Toen Amy nog maar negen jaar oud was, gingen haar ouders uit elkaar, wat haar een moeilijke tijd bezorgde. Later, op twaalfjarige leeftijd, besloot ze haar ambities na te streven en meldde zich aan voor een plek op de Sylvia Young Theatre School.
Foto: Amy met haar moeder.
Vastbesloten om haar dromen waar te maken, schreef Amy Winehouse op haar veertiende al haar eigen liedjes. Op zestienjarige leeftijd kreeg ze echter een beslissende impuls toen een zangeres die ze kende haar demotape aan een platenmaatschappij gaf die op zoek was naar een jazzzangeres.
Foto: YouTube
Dankzij haar demotape had Amy op 19-jarige leeftijd haar eerste platencontract. In 2003, een jaar later, kwam haar debuutalbum 'Frank' uit die lovende kritieken ontving.
Foto: Amy Winehouse in 2003
Vroeg in haar carrière kreeg Amy de reputatie een 'feestbeest' te zijn. De waarheid over haar verslavingen zou echter al snel aan het licht komen. Nadat ze Blake Fielder-Civil leerde kennen, namen haar slechte gewoonten echt een vlucht.
De dromen van Amy gingen allemaal in vervulling, en haar album stond op nummer 3 in de Britse hitlijsten. Ondanks al haar succes worstelde Winehouse echter met podiumangst, terwijl haar publiek steeds groter werd.
Om te ontspannen ging Winehouse regelmatig naar pubs in Camden, en daar ontmoette ze haar toekomstige man, Blake Fielder-Civil.
Het was voor Amy weliswaar liefde op het eerste gezicht met Blake, maar haar vrienden en familie begonnen zich steeds meer zorgen te maken over de verandering in haar gedrag toen ze een relatie met hem kreeg.
Nick Godwyn, die zes jaar met Winehouse werkte en drie van haar tournees managede, vertelde erover in een interview met Times. "Amy veranderde van de ene op de andere dag nadat ze Blake had ontmoet. Ze klonk gewoon heel anders. Haar persoonlijkheid werd afstandelijker. Volgens mij kwam dat door de drugs. Toen ik haar ontmoette, rookte ze wiet, maar ze vond de mensen die zwaardere soorten drugs gebruikten maar dom. Vroeger lachte ze die mensen uit."
Op de 'Jeremey Kyle Show' van ITV gaf Blake Fielder-Civil later toe dat hij degene was die Amy in aanraking bracht met harddrugs. Het gebruik van illegale middelen in combinatie met hun turbulente relatie zorgde ervoor dat haar leven volledig ontspoorde.
Na het uitkomen van Winehouse haar tweede album 'Back to Black' werd ze in 2006 naar internationale roem gekatapulteerd. Kort daarna, in 2007, trouwden Blake en Amy in Miami.
Het nummer 'Rehab' van 'Back to Black' was een van de eerste alarmsignalen voor fans in 2006, en al snel werden Amy's problemen voor het publiek niet langer te ontkennen.
Op haar album 'Back to Black' verkende Amy haar problemen met middelenmisbruik. Met nummers als 'Rehab' maakte ze duidelijk dat ze niet geïnteresseerd was in afkicken.
Met het groeien van haar roem, groeide ook haar afhankelijkheid van alcohol en drugs om haar demonen te kalmeren. De paparazzi maakten het alleen maar erger en documenteerden elke beweging van Amy Winehouse en haar man Blake Fielder-Civil.
Ze hadden geen harmonieus huwelijk. Het paar domineerde de roddelbladen, maar niet op een positieve manier. Ze werden bij verschillende gelegenheden gearresteerd voor allerlei zaken, van mishandeling tot het bezit van illegale substanties.
Amy kreeg het meest te verduren omdat zij in dit huwelijk de beroemdste was. In 2007 schreef The Philadelphia Inquirer: "Ze is net 24, met zes Grammy-nominaties, als ze halsoverkop te maken krijgt met succes en wanhoop, met een afhankelijke echtgenoot in de gevangenis, exhibitionistische ouders met bedenkelijk gedrag, en de paparazzi die haar emotionele en fysieke ellende beschrijven."
Het gerucht ging dat zelfs haar eigen vader niet wilde dat ze tijd nam om af te kicken en dat hij haar werk boven haar gezondheid stelde.
Amy oogstte veel succes met 'Back to Black' en werd genomineerd voor zes Grammy Awards, waarvan ze er vijf mee naar huis nam.
De juridische problemen van Winehouse weerhielden haar er echter van de Grammy-uitreiking van 2008 persoonlijk bij te wonen. Ze kon geen visum voor de Verenigde Staten krijgen en moest de prijzen vanuit Londen via de satelliet in ontvangst nemen.
Ondanks dat ze op het hoogtepunt van haar carrière was, bevond Amy zich in een neerwaartse spiraal. Op het moment dat ze de vijf Grammy Awards won, zat haar man in de gevangenis voor het aanvallen van een cafébaas.
Datzelfde jaar onthulde haar vader dat Amy door het roken van harddrugs vroege symptomen vertoonde van een longemfyseem. Dit bleek later onwaar te zijn.
Alcohol was eveneens een serieus probleem voor de ster, en uiteindelijk moest ze meer dan eens afkicken.
Foto: Amy op weg naar de afkickkliniek in 2007.
De zangeres kon echter, ondanks haar pogingen, nooit succesvol herstellen van haar verslavingsprobleem.
In 2009 scheidden Blake en Amy. De zangeres annuleerde verschillende shows - zelfs een belangrijk optreden op het Coachella festival.
In 2011 werkte de bekroonde zangeres nog nauwelijks. Het ergste van alles: tijdens haar zeldzame optredens zag ze er slecht uit. Ze kon vaak niet goed zingen, haar woorden uitspreken of overeind blijven staan.
Een maand voor haar overlijden begon Amy Winehouse aan een comebacktournee. Ze gaf een optreden in Belgrado, Servië.
Het optreden verliep rampzalig: Winehouse verscheen bedwelmd op het podium en kon zich de woorden van haar liedjes of zelfs de naam van de stad waar ze optrad niet meer herinneren.
Het publiek van 20.000 mensen joelde haar zo hard uit dat ze van het podium moest. Het zou de laatste show zijn die ze ooit zou geven.
Christina Romete, de arts van Amy Winehouse, probeerde ondertussen al maanden de ster in psychologische therapie te krijgen.
Winehouse verzette zich tegen het idee, dus richtte Romete zich op wat ze kon doen om de artieste te helpen met haar lichamelijke gezondheid. Ze schreef middelen voor waarmee Amy haar ontwenningsverschijnselen en angst kon bestrijden.
Ondanks haar beste pogingen was Amy eenvoudigweg niet in staat de alcohol op te geven. Volgens haar arts was het een constante cyclus, en de zangeres was niet in staat om langer dan een paar weken achter elkaar nuchter te blijven.
De avond voor haar overlijden belde Winehouse haar arts om te vertellen dat ze weer was teruggevallen. Ook zei ze dat ze niet wilde sterven en verontschuldigde ze zich voor het verspillen van de tijd van de arts.
Diezelfde nacht bleef Amy wakker en keek naar YouTube-video's van haar vroegere optredens met haar bodyguard Andrew Morris.
Andrew Morris zei over die avond, in een documentaire op Channel 5: "Ze liet me wat clips zien op haar laptop, ze zong, en ze zei op een gegeven moment: 'Jeetje, wat kan ik zingen.' En ik antwoordde: 'Zeker weten dat je kunt zingen.'"
De volgende ochtend wilde de bodyguard en vriend van Amy haar om tien uur 's ochtends wakker maken, maar ze leek nog te slapen, dus liet hij haar alleen. Pas om drie uur 's middags besefte Morris dat er iets mis was.
In een verklaring aan The Independent zei Morris: "Het was nog steeds stil, en dat vond ik vreemd. Ze lag in dezelfde houding als 's ochtends. Ik controleerde haar polsslag, maar kon er geen vinden."
Op 23 juli 2011 overleed Amy Winehouse door alcoholvergiftiging. De lijkschouwer stelde vast dat ze 416 milligram alcohol per deciliter bloed in haar lichaam had, vijf keer hoger dan de toegestane limiet om te mogen rijden in Engeland.
Fans over de hele wereld rouwden om het plotselinge verlies van de Britse ster. Verrast waren ze echter niet. De dood van Amy Winehouse was door haar manier van leven al te voorzien.
Na de dood van Amy Winehouse werd er veel met de vinger gewezen. In de documentaire 'Amy' bleek dat Amy's eigen vader (afgebeeld in blauw shirt) soms niet bereid was geweest om haar naar een afkickkliniek te sturen.
Ook anderen zoals de paparazzi en haar ex-man Blake kregen er echter flink van langs. Ze zouden hebben bijgedragen aan haar neerwaartse spiraal.
Amy Winehouse was net 27 jaar oud toen ze stierf. Daarmee heeft ze zich gevoegd bij een groep gekwelde artiesten die we omschrijven als de '27 Club.' Jimi Hendrix, Kurt Cobain en Janis Joplin worden ook tot die club gerekend.
De muziekwereld heeft dit icoon veel te vroeg verloren. Het is triest om te bedenken wat Winehouse allemaal had kunnen doen als ze zich had kunnen herstellen van haar verslavingen.