André Rieu: unieke artiest die groot werd tijdens de Champions League

Power of Love
Een uniek talent
De hele wereld over
2024
Zijn levensloop
Muzikale familie
Het zit in de genen
Opleiding
Jaren 70 en 80: viool in verschillende orkesten
1987: zijn eigen orkest
Spectaculaire optredens
Populair, maar in welk laatje paste hij?
'The Second Waltz'
Op de radio
'Melig muziekje'
Onverwacht succes
In de Top 40
Een voetbalwedstrijd
Op de middenstip
Gokje
Meedeinen op de muziek
Beroemd
Een belangrijk moment
Een keerpunt
Wereldwijd uitverkocht
Meer dan 40 miljoen verkochte albums
Onderscheidingen
Zijn eigen festival
Trouwe fans
Het blijft in de familie!
Rustiger aan doen
Power of Love

Kunt u maar geen genoeg krijgen van André Rieu maar is het u niet gelukt om kaartjes te bemachtigen voor een van zijn concerten? Niet getreurd, want op 31 augustus en 1 september zal André Rieu opnieuw een prachtig concert verzorgen. Vanuit zijn thuisstad Maastricht zal hij een bioscoopconcert geven, ondersteund door 100 muzikanten, zo meldt andreincinemas.com.

Een uniek talent

André Rieu is een van de meest bekende Nederlandse dirigenten en artiesten van de wereld. Met zijn unieke optredens heeft hij een grote en trouwe fanbase opgebouwd.

De hele wereld over

In 2023 was André Rieu op Europese tour, met optredens in Duitsland, Polen, het Verenigd Koninkrijk en Denemarken. Ook heeft hij een serie concerten in Maastricht gegeven. Een andere mijlpaal van André was een wereldtournee met maar liefst 10 stops in de Verenigde Staten en Canada!

2024

Rieu zet in 2024 zijn wereldtournee voort, beginnend met premières in Amsterdam en Antwerpen, gevolgd door Duitsland, Bahrein en Frankrijk. Opvallend zijn de nieuwe bestemmingen Griekenland en Abu Dhabi, gevolgd door Mexico, Groot-Brittannië en Ierland. We zijn ons er misschien niet van bewust, maar de Nederlandse ster gaat de hele wereld over.

Zijn levensloop

In de komende dia's vertellen we hoe André Rieu zo groot is geworden - vanaf zijn jeugd tot aan zijn huidige carrière. De manier waarop hij wereldfaam kreeg tijdens een voetbalwedstrijd is legendarisch te noemen.

Muzikale familie

André Rieu werd geboren op 1 oktober 1949 in Maastricht, Nederland. Volgens NPOradio5 was zijn moeder zangeres en zijn vader, André Rieu senior, een beroemde dirigent en violist.

Het zit in de genen

Als kind was André al gefascineerd door muziek. Op jonge leeftijd begon hij al viool te spelen. Op de officiële website van Rieu staat dat hij zijn eerste viool kreeg toen hij vijf jaar oud was. Vanaf dat moment wist hij dat hij een professionele muzikant wilde worden.

Opleiding

In een interview met de Volkskrant vertelde André Rieu dat hij op 18-jarige leeftijd ging studeren aan het conservatorium in Brussel. Hij studeerde daar viool, harmonie en compositie. Hier leerde hij de fijne kneepjes van het vak.

Jaren 70 en 80: viool in verschillende orkesten

Na zijn afstuderen keerde hij terug naar Nederland en begon hij zijn carrière als professioneel muzikant. In de jaren 70 en 80 speelde André in verschillende orkesten, waaronder het Limburgs Symfonie Orkest.

1987: zijn eigen orkest

Op de website van Klankwijzer staat dat hij al snel besloot om zijn eigen weg te gaan. Hij richtte in 1987 het Johann Strauss Orkest op. Met dit orkest begon hij zijn eigen muzikale carrière en bracht hij een geheel nieuw genre van muziek in de wereld.

Spectaculaire optredens

Het Johann Strauss Orkest staat bekend om zijn optredens. Deze gaan namelijk vaak gepaard met spectaculaire lichtshows en visuele effecten. Op de officiële website van André Rieu staat dat hij altijd probeert om zijn muziek toegankelijk te maken voor een breed publiek. Zijn optredens zijn dan ook een combinatie van klassieke muziek en populaire deuntjes.

Populair, maar in welk laatje paste hij?

In de Podcast 'Weird Hit Wonder' vertelt Rieu dat het in het begin moeilijk was om zijn muziek aan de man te brengen. Volgens eigen zeggen konden ze hem daar in Hilversum niet in een bepaald 'laatje' stoppen. Ze wisten simpelweg niet welk genre er paste bij de muziek die hij maakte.

'The Second Waltz'

Toch was Rieu vastbesloten om zijn muziek aan het grote publiek te laten horen. Hij vertelt in de podcast 'Weird Hit Wonder' dat hij bleef aandringen bij radiostations. Uiteindelijk kreeg hij het voor elkaar om een nummer op de radio te krijgen: zijn eigen versie van 'The Second Waltz,' gecomponeerd door de Russische Dmitri Sjostakovitsj in 1938.

Op de radio

Radio DJ Jeroen van Inkel was volgens de podcast 'Weird Hit Wonder' in die tijd op zoek naar leuke deuntjes om op radio Veronica te draaien. Hij zocht nummers die hij als achtergrondmuziek kon gebruiken, zodat hij eroverheen kon praten.

Foto: Jeroen van Inkel / Instagram

'Melig muziekje'

In de podcast 'Weird Hit Wonder' vertelt Jeroen van Inkel dat hij 'The Second Waltz'van André Rieu wel "een melig muziekje" vond. "Ik draaide hem op de radio als achtergrondmuziek om er grappige nieuwsfeitjes overheen te vertellen."

Onverwacht succes

Wat er toen gebeurde had niemand verwacht. Veel mensen die luisterden, begonnen zich af te vragen welke muziek Jeroen van Inkel daar toch draaide. Volgens de podcast 'Weird Hit Wonder' wilden mensen er maar al te graag een cd van kopen. 'The Second Waltz' werd een enorme hit.

In de Top 40

Uiteindelijk belandde de single van Rieu ruim 28 weken in de Top 40. Op de website van de Top 40 staat dat het nummer tegenwoordig nog steeds hoort bij een van de 65 grootste hits die de lijst ooit kende.

Een voetbalwedstrijd

Het moment waarop André Rieu wereldberoemd werd, vond plaats tijdens een voetbalwedstrijd. Niet zomaar een wedstrijd, maar de spannende halve finale van de Champions League tussen Bayern München en AFC Ajax in 1995.

Op de middenstip

De podcast 'Weird Hit Wonder' vertelt dat Rieu die dag met zijn viool op de middenstip zijn 'Second Waltz' zou spelen. Hij had voor die gelegenheid één minuut reclamezendtijd gekocht. In die minuut zou het beeld teruggaan naar het stadion en dan zou het live concert over de hele wereld te zien zijn.

Gokje

Rieu vertelt in de podcast 'Weird Hit Wonder' dat ze hiermee wel een gokje waagden. Als Ajax in de rust nog niet voorstond, zouden de fans in het stadion teleurgesteld zijn. Dan zouden ze zijn muziek  misschien niet kunnen waarderen en niet meezingen.

Meedeinen op de muziek

Gelukkig voor Rieu was dit niet het geval. Ajax stond in de rust met 3-1 voor en het publiek was uitzinnig. Tijdens het refrein werd er teruggeschakeld naar het stadion. Precies op het goede moment, want iedereen deinde op dat moment mee op de vioolmuziek van Rieu. Veel Nederlanders kenden dit nummer namelijk al dankzij DJ Jeroen van Inkel en de Top 40.

Beroemd

Dit optreden, dat werd uitgezonden naar miljoenen kijkers over de hele wereld, maakte Rieu bekend bij een internationaal publiek. Volgens de podcast 'Weird Hit Wonder' werd hij geprezen om zijn gepassioneerde en energieke optreden en werd hij al snel een veelgevraagde artiest.

Een belangrijk moment

Rieu was zich bewust van de impact van zijn optreden tijdens de Champions League-wedstrijd en heeft het vaak genoemd als een belangrijk moment in zijn carrière.

Een keerpunt

In een interview met de Nederlandse krant De Telegraaf zei hij: "Dat was een van de meest opwindende momenten van mijn leven. Het was een enorm publiek en de reactie was geweldig. Het was een keerpunt voor mij en ik besefte dat er een enorme vraag was naar de muziek die ik speelde."

Wereldwijd uitverkocht

Na zijn optreden tijdens de Champions League-wedstrijd ging Rieu op tournee en speelde hij in uitverkochte zalen over de hele wereld.

Meer dan 40 miljoen verkochte albums

Hij bleef nieuwe albums uitbrengen en zijn populariteit bleef groeien. Rieu heeft volgens de Nederlandse krant Trouw inmiddels meer dan 40 miljoen albums verkocht en is een van de bestverkopende artiesten in de klassieke muziek.

Onderscheidingen

In 2011 werd Rieu benoemd tot ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw voor zijn bijdrage aan de Nederlandse cultuur. Hij heeft ook vele andere onderscheidingen ontvangen, waaronder de ECHO Klassik Award, de Classic BRIT Award en de World Music Award.

Zijn eigen festival

In de afgelopen jaren heeft Rieu nog steeds veel albums en DVD's uitgebracht. Daarnaast heeft hij zijn eigen muziekfestival, het 'André Rieu Maastricht Festival,' dat jaarlijks wordt gehouden in zijn thuisstad Maastricht.

Trouwe fans

Rieu staat erom bekend dat hij erg toegankelijk is voor zijn fans en een grote en trouwe aanhang heeft. Tijdens zijn concerten is er veel interactie met het publiek en hij houdt ook weleens ontmoetingen met fans. André Rieu heeft een YouTube-kanaal waarop hij regelmatig video's plaatst en zijn fans op de hoogte houdt van zijn activiteiten.

Het blijft in de familie!

Naast zijn muzikale prestaties is Rieu ook bekend om zijn persoonlijke leven. Volgens 100%NL heeft hij met zijn vrouw Marjorie twee zonen: Marc en Pierre. Zijn zoon Pierre treedt op als violist in het Johann Strauss Orkest en heeft ook enkele van Rieu's composities gearrangeerd. Wederom wordt de kunst doorgegeven van vader op zoon!

Rustiger aan doen

Helaas moeten we deze serie afsluiten met minder goed nieuws over André. Vorige maand moest hij op het laatste moment een reeks concerten in Mexico afzeggen vanwege een zware griep. In een gesprek met De Telegraaf erkent hij met tegenzin dat hij, gezien zijn leeftijd en gezondheid, eigenlijk wat rustiger aan moet doen. De gemiste concerten zullen daarom niet worden ingehaald.

Volg ons op MSN om elke dag de beste artikelen te ontvangen