Vergaap je aan het Romeinse rijk buiten Italië!
Je hoeft helemaal niet naar Italië om resten van het imposante Romeinse Rijk te zien. Deze foto is bijvoorbeeld gemaakt in het Duitse Trier, waar acteurs gladiatorlessen geven aan geïnteresseerden in de Romeinse geschiedenis.
Wil je terug in de tijd worden getransporteerd, wandelend langs oude Romeinse monumenten, overblijfselen van een grote oude beschaving? Hier is een lijst van plaatsen in Europa met de meest opmerkelijke Romeinse monumenten.
Natuurlijk mag de Muur van Hadrianus niet ontbreken in deze lijst. De overblijfselen van de fortificatie, in opdracht van de gelijknamige keizer om de grenzen van het Romeinse Rijk aan te geven en de invallen van de Picten te voorkomen, kwamen in 1987 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
Foto: David Mark / Pixabay
De muur vormde een 117 km lange grens tussen het huidige Schotland en Engeland. Een groot deel ervan kan vandaag de dag nog steeds te voet of op de fiets worden bezocht.
Foto: Frank / Unsplash
Camulodunum: zo werd de stad Colchester in de oudheid genoemd. Het lag in de provincie Britannia ten tijde van het Romeinse Rijk.
Vandaag de dag staan er nog aanzienlijke delen van de muren van dit oude legioenfort overeind (waarin de Legio XX Valeria Victrix was gehuisvest), evenals enkele delen van de fundamenten van de Tempel van Claudius. Je kunt ze bekijken in het kasteelmuseum. Sterker nog, delen van de tempel werden gebruikt om het kasteel op de foto te bouwen.
Foto: Phil Hearing / Unsplash
De prachtige stad Bath is de thuisbasis van de Romeinse baden, een van de best bewaarde Romeinse badcomplexen ter wereld. Ze werden gebouwd onder keizer Vespasianus in 75 na Christus en laten zien hoe belangrijk dit soort gebouwen waren in de Romeinse cultuur.
Foto: Markus Leo / Unsplash
Bovendien vertegenwoordigen de baden het punt van vereniging met de Keltische cultuur. Het lijkt erop dat de Romeinen de Aque Sulis, of de baden, na hun aankomst gebruikten om de Keltische bevolking toenadering te laten zoeken tot de cultuur van het rijk.
Foto: K. Mitch Hodge / Unsplash
Deze Jordaanse stad, die vroeger Gerasa heette, verwierf groot strategisch en economisch belang na de verovering van de regio door Pompeius in 64 voor Christus. Maar onder keizer Trajanus bereikte de stad haar hoogtepunt. Vandaag de dag is het na Petra de tweede attractie van Jordanië. Toeristen komen er graag om Romeinse schoonheden te bezichtigen, zoals het prachtige Forum, de Boog van Hadrianus en het zuidelijke theater.
Foto: Danil Ahmetşah / Unsplash
Dichtbij de Italiaanse grens bewaart Split de herinnering aan de Romeinen met het prachtige en imposante paleis van Diocletianus. Het staat sinds 1979 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en werd tussen 300 en 305 door de keizer gebouwd. Vandaag maakt het deel uit van het historische centrum van de Kroatische stad.
Het archeologische complex van de stad Merida, dat wordt omschreven als het 'Spaanse Rome' en op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat, is zeker een bezoek waard. Wanneer je door het historische centrum wandelt, de Romeinse brug over de rivier Guadiana oversteekt en met name het Romeinse theater bezoekt, krijg je een veel duidelijker beeld van hoe de Romeinen in de provincies van het rijk leefden.
Foto: Jordi Vich Navarro / Unsplash
Het aquaduct in de stad Segovia, eveneens in Spanje, is een van de monumenten die de tand des tijds het beste heeft doorstaan. Met bogen van meer dan 28 meter hoog, verdeeld in twee rijen op boven elkaar geplaatste pilaren, ligt dit ongelooflijke ingenieurswerk op slechts een paar kilometer van Madrid. Het is een voorbeeld van de omvang van de invloed van het rijk in de veroverde gebieden. Ook dit monument staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
Foto: Sung Shin / Unsplash
Cartagena (of Carthago Nova, zoals de Romeinen het noemden) is een andere parel die het Iberisch schiereiland ons te bieden heeft. Het werd gebouwd onder keizer Augustus tussen de 5e en 1e eeuw voor Christus, maar kende een bewogen leven en werd verschillende keren ontmanteld om de materialen te gebruiken voor andere constructies. Toch kwamen er in 1988 talrijke archeologische overblijfselen tevoorschijn, die nu zowel ter plekke als in het theatermuseum kunnen worden bewonderd.
Foto: Neil Douglas / Pixabay
Van deze spectaculaire tempel in de prachtige Andalusische stad Córdoba zijn de fundamenten, het altaar en enkele zuilschachten overgebleven. De bouw begon onder keizer Claudius, die de voltooiing niet meer meemaakte. Hij werd voltooid na veertig jaar, toen Domitianus al aan de macht was.
Foto: Maarten Brand / Pixabay
Trier werd, net als het Spaanse Merida, ook Augusta gedoopt door de Romeinen. Om precies te zijn noemden ze het Augusta Treverorum. De 'Porta Nigra', de grootste Romeinse poort in de landen ten noorden van de Alpen, is het meest indrukwekkende overblijfsel van de Romeinse nederzetting. In 1986 werd het opgenomen in het UNESCO Werelderfgoed.
Foto: Bernd Marx / Pixabay
Leptis Magna, gelegen in Libië, floreerde onder de Carthagers en werd onder keizer Tiberius opgenomen in het Romeinse Rijk. Na verloop van tijd werd het een van de belangrijkste Romeinse steden in Afrika. Tot de monumenten uit de Romeinse tijd behoren de Boog van Septimius Severus en de Baden van Hadrianus. Een lust voor het oog, deze plek is absoluut een bezoek waard!
Foto: Ahmed Almakhzanji / Unsplash
De Romeinen noemden het Arelate toen ze het in 46 voor Christus opnamen als kolonie van het rijk. Deze betoverende stad in de Provence is haar verleden niet vergeten: ze telt een groot aantal monumenten die zijn opgenomen in de lijst van UNESCO Werelderfgoed, zoals het Romeinse Theater, het Amfitheater, de Romeinse Necropolis, de Baden van Constantijn en de cryptoporticus.
Foto: Gilles Lagnel / Pixabay
In deze wijk van Nice vind je behalve de musea over Matisse en Chagall ook de Romeinse ruïnes van de oude stad Cemenelum, zoals het Romeinse amfitheater (nog steeds in gebruik tijdens het jaarlijkse jazzfestival van Nice) en het badcomplex.
Als Merida het 'Spaanse Rome' is, dan is de stad Nîmes zijn Franse tegenhanger. Deze stad in het oude Gallië (Gallia) verdient een ereplaats in deze lijst, want hier staat een van de bestbewaarde Romeinse tempels ter wereld, gebouwd tussen 19 en 16 voor Christus.
Foto: Gianni Crestani / Pixabay
Hoe kunnen we de indrukwekkende arena vergeten, het middelpunt van Nîmes en een van de best bewaarde Romeinse amfitheaters ter wereld? Het werd gebouwd in de 1e eeuw en was oorspronkelijk een plek voor gladiatorengevechten. Daarna werd het een fort ten tijde van de invasies van de barbaren en in recentere tijden een arena voor stierengevechten. Sinds 1840 is het een historisch monument van Frankrijk.
Foto: Pashi / Pixabay
In de stad Nîmes vind je nog een voorbeeld van het ongelooflijke ingenieursschap van de oude Romeinen: de Pont du Gard, een imposante constructie van drie niveaus die de 275 meter die de twee oevers van de rivier de Gardon scheiden, met elkaar verbindt. Het is echter niet zomaar een brug, maar een deel van een buitengewoon aquaduct van 50 kilometer lang.
Foto: Ridoe / Pixabay
Het is bekend dat de Romeinen graag hun triomfen vierden door bogen te bouwen. Dat deden ze ook in de Franse stad Orange, waar tussen 10 en 20 na Christus de Arc de Triomphe werd gebouwd. Het herdenkt de overwinningen van Caesar, Drusus de Grote, Tiberius en misschien Germanicus.
Het complex van Romeinse ruïnes in de oude kolonie Ulpia Traiana Sarmizegetusa bestaat uit twee fora, een amfitheater, een aquaduct, een theater, twee graanschuren en talrijke tempels en privéwoningen. Het terrein besloeg oorspronkelijk 12 hectare. Het was een zeer belangrijk strategisch centrum en werd na de verovering van Dacië rond 106 na Christus gebouwd in opdracht van Trajanus.
Foto: Theo Onic / Unsplash
In de spectaculaire wijk Plaka in Athene staat de Romeinse Agora, of het Romeinse Forum, het centrum van het openbare leven in de stad, gebouwd tussen 19 en 11 voor Christus in opdracht van keizer Augustus. Tegenwoordig zijn slechts enkele delen van de zuilengalerij, de binnenplaats en de openbare baden bewaard gebleven, maar een bezoek is zeker een aanrader!
Foto: Tamal Mukhopadhyay / Unsplash
Er wordt gezegd dat de Akropolis van deze Turkse stad, die uitkijkt over het huidige Kestelmeer, zelfs wedijverde met die van Athene. Deze werd gesticht door Lysimachus, luitenant van Alexander de Grote, en zijn positie als belangrijkste stad in Klein-Azië werd geconsolideerd tijdens de Romeinse periode. Van de Romeinse aanwezigheid zijn indrukwekkende monumenten overgebleven, zoals de Tempel van Trajanus.
We blijven in Turkije, in Frygië, en gaan naar het oude Hierapolis dat tegenwoordig Pamukkale is en op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Hier kunnen we onder andere het indrukwekkende Theater bezoeken en met eigen ogen de imposante Poort van Frontino, de Baden en het Nymphaeum van de Tritonen aanschouwen.
Foto: Jordi Vich Navarro / Unsplash
Het theater van Aspendos is gebouwd onder het bewind van Marcus Aurelius in de tweede eeuw. Dit theater geeft ons het meest getrouwe beeld van een Romeins theater dat we wereldwijd kunnen bekijken. Het is in feite het best bewaarde Romeinse theater van de oude wereld. Het ligt 45 km ten oosten van de Turkse stad Antalya.
Foto: Helen Zimmer / Pixabay
Aan de kant van de berg Bulbul kunnen we prachtige rijtjeshuizen bewonderen, waarvan de oudste dateert uit de 1e eeuw voor Christus, met prachtige fresco's en mozaïeken van de Romeinse patriciërs. Deze mag je niet missen, net als de indrukwekkende bibliotheek van Celsus die je op de foto kunt bewonderen.
Foto: Salih Altuntaş / Pixabay
De oude hoofdstad van Cyprus, Paphos, herbergt een zeer belangrijk archeologisch park waar je onder andere de prachtige mozaïeken kunt bewonderen die de vloeren sierden van de grote patriciërsvilla's die in de Romeinse tijd op dit droomeiland werden gebouwd.
Foto: Erik Karits / Unsplash
De huidige Tunesische stad Sbeitla is de locatie van een van de belangrijkste Romeinse archeologische vindplaatsen in Afrika, gelegen op de plek van de stad Sufetula, die grote bloei kende tijdens de heerschappij van Vespasianus en Titus. Hiervan getuigen de grote en elegante openbare gebouwen, zoals de drie tempels van de Capitolijnse Triade, die samen het Capitolium vormen.
Foto: Sofia Layla Thal / Pixabay
Ook voor de archeologische vindplaats van de stad Thugga (het oude Dougga) is het Capitolium een van de herkenbaarste Romeinse monumenten. Het is absoluut een bezoek waard, want het is een van de archeologische vindplaatsen ter wereld die zijn authenticiteit op een zeer hoog niveau heeft weten te behouden.
De Syrische stad Palmyra ligt op ongeveer 240 km van Damascus en kende een opmerkelijke ontwikkeling in de Romeinse tijd, onder de Severische dynastie. Een blijvende herinnering aan het belang van deze stad is het theater en wat er over is van de Tempel van Baal-Shamin, die ernstige schade heeft opgelopen na een jihadistische aanval.
Foto: Aladdin Hammami / Unsplash
Dit amfitheater daarentegen is bijna perfect intact. Het werd gebouwd in de 1e eeuw onder het bewind van Vespasianus en is een indrukwekkende arena die naar schatting plaats bood aan ongeveer 20.000 toeschouwers.
Foto: Adam Kovacs / Unsplash
De stad Caesarea, tussen Haifa en Tel Aviv, herbergt een bevoorrechte archeologische vindplaats, waar je de meest indrukwekkende Romeinse ruïnes van Israël kunt bewonderen. Opvallend zijn het Circus, gebouwd tussen het midden van de 2e eeuw en het einde van de 3e eeuw, en het Hippodroom.
Foto: Samir Smier / Pixabay
In het oosten van Algiers, in de huidige stad Djemila, bevond zich een belangrijke Romeinse kolonie, Cuicul. Van haar verleden zijn grote en belangrijke overblijfselen bewaard gebleven, zoals de Temple van de Gens Septimia, zozeer zelfs dat het is opgenomen in de lijst van Werelderfgoederen.
Foto: Djamel Ramdani / Pixabay