Charlène van Monaco: waarom wordt ze 'de trieste prinses' genoemd?
Op 23 juni 2010 kondigden Prins Albert van Monaco en zijn partner, de jonge Charlène Lynette Wittstock, na een jarenlange verkering hun verloving aan. Zo begon het verhaal van een vrouw die door de internationale pers de bijnaam 'de trieste prinses' kreeg.
Charlène, de dochter van een verkoopmedewerker en een gepensioneerde zweminstructeur, had een gelukkige jeugd gehad in de sportwereld. Vanaf zeer jonge leeftijd zwom ze op professioneel niveau. Volgens sommige biografen vormde een strikt regime van onderwijs en opleiding tijdens haar jeugd de persoonlijkheid van de huidige prinses van Monaco.
Vanwege haar achtergrond waren Charlène's sociale vaardigheden nooit haar sterkste punt. Ze was altijd aan het trainen en haar coach was haar beste vriend. Vanwege dit gebrek aan een sociaal leven had de Zuid-Afrikaanse schoonheid een moeilijke aankomst in de koninklijke Grimaldi-familie van Monaco.
Door de vermeende ontrouw van Alberto de Monaco voelt Charlène zich "verstikt" in het kleine land, aldus Vanity Fair.
Prins Albert heeft altijd een zeer actief liefdesleven gehad. Voordat hij Charlène kende, had hij een kind met een van zijn vriendinnen. Ze trouwden niet en het kind bleef enige tijd 'verborgen'. Nu is ze bekend en in het openbaar gezien met Albert. Haar naam is Jazmin Grace Grimaldi.
Naast de moeilijke relatie tussen Charlène en Albert is er ook het Monaco-publiek waar de 'trieste' prinses mee te maken heeft. Vanity Fair citeert The Daily Beast door te zeggen dat "Charlène niet geliefd is bij Monégasques die haar als vulgair beschouwen omdat ze de dochter is van een computerprogrammeur en een zweminstructeur uit de middenklasse."
Charlène gaf zelf ook aan dat ze moeite had om contact te maken met de lokale bevolking. "Sinds ik in Monaco aankwam," vertelde ze aan het tijdschrift Tatler, "heb ik maar een paar vrienden gemaakt." De jetset van Monaco verwelkomde de voormalige zwemmer die weinig of niets te maken had met de Grimaldi-glamour niet.
Ook haar schoonfamilie helpt niet mee. "Het is duidelijk dat haar schoonzussen niet tot haar vriendenkring behoren", zegt Vanity Fair. Het tijdschrift verwijst naar de zussen van Albert, Stephanie en Caroline van Monaco. "De prinses wendt zich daarom maar tot haar broer Gareth en haar andere schoonzus Roisin. Gevestigd in Monte Carlo, vormen ze een soort parallelle rechtbank in het paleis en fungeren ze als dam tegen de druk waaraan ze wordt blootgesteld."
"Dat Caroline van Monaco en Charlène elkaar niet kunnen uitstaan, is geen geheim", merkt El País op. "Ze verbergen het niet." De krant voegt eraan toe dat "je de keren dat ze samen in het openbaar zijn gezien op de vingers van één hand kunt tellen".
"Als de een naar een officiële handeling gaat, vindt de ander een excuus om niet te gaan", voegt de krant eraan toe. "Ook al is het een familiebruiloft." Dit gebeurde op het huwelijk van Pierre Casiraghi met Beatrice Borromeo. "Caroline is een stille autoriteit in de familie", besluit El País.
Toch zijn de meeste media het erover eens dat de twee kinderen van Albert en Charlene, de kleine tweeling Jacques en Gabrielle, voor prinses Charlène een verademing zijn in het soms overweldigende Monaco.
De kinderen zijn eerste en tweede in de lijn van opvolging van de Monegaskische troon. Hoewel Gabrielle vóór haar broer Jacques werd geboren, zal hij volgens de Salische wet de toekomstige prins van Monaco zijn. De tweeling is erin geslaagd om hun moeder in het openbaar weer aan het lachen te maken.
"Ik heb geluk en ik dank God elke dag voor het hebben van een gelukkige echtgenoot en twee gezonde kinderen", vertelde Charlène uit Monaco aan Paris Match.
Terwijl de kinderen de meer positieve kant van de verdrietige prinses naar boven halen, gaf ze aan het Franse tijdschrift Point de Vue toe dat het moederschap soms niet gemakkelijk is. Zelfs niet voor een prinses.
"Er zijn ochtenden dat ze meer slapen dan normaal en op andere dagen zijn ze te vroeg wakker", zei ze.
"Het is waar dat kinderen vol leven zijn, maar er komt een moment waarop ik denk dat ze te veel energie hebben voor hun leeftijd", voegt ze eraan toe.
Wat doet prinses Charlène nog meer om aan haar dagelijkse routines te ontsnappen? Ze zoekt haar toevlucht in religie, meldt Vanity Fair. Het lijkt de plek te zijn 'waar ze de rust vindt die ze nodig heeft'.
Charlène lijkt meer ontspannen als ze de nonnen begroet of de paus ontmoet. "Ze besteedt lange uren aan gesprekken met pater Bill, haar vriend en spirituele gids", zegt Vanity Fair. "Velen zijn onder de indruk van haar toewijding." Het is echter een geestelijke rust die lijkt te verdwijnen zodra Charlène van Monaco terug moet naar het Paleis.
In de uren voorafgaand aan haar huwelijk met Albert van Monaco in 2011 was er sprake van meerdere ontsnappingspogingen van de bruid. Maar uiteindelijk bleef ze en zei "ja."
Wat zit de Monegaskische prinses dwars? Hoewel ze haar positie lijkt te behouden en plezier heeft met haar kinderen, blijft Charlène's rol als monarch gekenmerkt door een gevoel van melancholie.
Soms lijkt ze graag een edgy persoonlijke kant te laten zien. Charlène kan wat jongensachtig en rebels zijn, zo lijkt het. Tijdens een kerstevenement in 2020 verscheen ze met een halfgeschoren hoofd - een look die je eerder van een punkrocker dan van een Monegaskische prinses zou verwachten.
Volgens de Daily Mail was het een teken dat de prinses zich meer en meer vrij mag voelen om haar eigen stijl te laten zien zonder het paleis om toestemming te vragen.