De gevaarlijkste actieve vulkanen ter wereld

Nyamulagira, Democratische Republiek Congo
La Soufriere, St Vincent
Eyjafjallajökull, IJsland
White Island, Nieuw Zeeland
Mount Saint Helens, Verenigde Staten
Merapi, Indonesië
Sakurajima, Japan
Sinabung, Indonesië
Vesuvius, Italië
Nyiragongo, Democratische Republiek Congo
Pacaya, Guatemala
Montagne Pelée, Martinique (Frankrijk)
Stromboli, Italië
Kilauea, Verenigde Staten
Etna, Italië
Volcán Fuego, Guatemala
Villarrica, Chili
Erta Ale, Ethiopië
Popocatepetl, Mexico
Piton de la Fournaise, Frans Reunión
Nyamulagira, Democratische Republiek Congo

Hoewel het plaatje vredig lijkt, is dit een van de actiefste vulkanen in Afrika. Zijn lava kan tot 30 kilometer ver reiken. In 2014 beleefde hij een uitbarsting van aanzienlijke proporties.

La Soufriere, St Vincent

Deze vulkaan heeft de lente van 2021 enorme verwoestingen aangericht op het eiland St. Vincent. Tienduizenden mensen in de omgeving werden gedwongen hun huizen te verlaten en het gebied te ontvluchten. De vorige uitbarsting vond plaats in 1979 en nog langer geleden, in 1902, had het eiland een bijzonder verwoestende explosie meegemaakt waarbij 1600 mensen om het leven kwamen.

Eyjafjallajökull, IJsland

Deze vulkaan heeft een onuitspreekbare naam, behalve voor wie IJslands spreekt. Hij is 1.651 meter hoog en zorgt soms voor problemen met zijn geregelde activiteit. Dat was bijvoorbeeld het geval in 2010, toen de rook van de uitbarsting van deze vulkaan zich over Europa verspreidde en het grootste deel van het luchtverkeer hinderde.

Foto: Marc Szeglat / Unsplash

White Island, Nieuw Zeeland

Dit is een actieve stratovulkaan met uitbarstingen die in de laatste jaren problemen hebben opgeleverd. In 2019 beschreef de BBC zo'n uitbarsting en de daaropvolgende evacuatie van omwonenden door een vergelijking te maken met de kernramp van Tsjernobyl.

Foto: Max Vnck / Unsplash

Mount Saint Helens, Verenigde Staten

In 1980 barstte Mount St Helens uit en veroorzaakte de vulkaan in de staat Washington een ongekende verwoesting: 57 doden en de vernieling van talloze huizen, 24 kilometer spoorlijn en 300 kilometer wegdek. Sindsdien wordt de activiteit van deze reus nauwlettend in de gaten gehouden. Hij maakt deel uit van de Pacific Ring of Fire, een reeks grote en actieve vulkanen.

Merapi, Indonesië

De Merapi-vulkaan is sinds 1548 zeventig keer uitgebarsten. In 2021 deed hij het eiland Java opnieuw schudden, hoewel hij er op andere momenten vredig en kalm kan uitzien, zoals op deze foto.

Foto: Frenky Harry / Unsplash

Sakurajima, Japan

De Sakurajima, op het gelijknamige eiland in Japan, is een van het lands meest actieve vulkanen. Daardoor krijg je soms spectaculaire beelden als deze, maar ook grote gevaren.

Foto: Marc Szeglat / Unsplash

Sinabung, Indonesië

Deze stratovulkaan is 2.460 meter hoog, gevormd in het Pleistoceen en gelegen op het eiland Sumatra. Zijn activiteit kan rookzuilen veroorzaken van 5000 meter hoog.

Foto: Yosh Ginsu / Unsplash

Vesuvius, Italië

Het gevaar van deze vulkaan schuilt in de mogelijkheid dat hij uit zijn lethargie ontwaakt en zijn omgeving verwoest zoals hij dat in de loop van de geschiedenis heeft gedaan. Een beroemd slachtoffer van de Vesuvius is het Romeinse Pompeii (foto), maar ook in de 19e eeuw hebben talrijke uitbarstingen aan duizenden mensen het leven gekost. Voorlopig slaapt de vulkaan nog, hoewel er enige activiteit in zijn ingewanden wordt waargenomen.

Foto: Andy Holmes / Unsplash

Nyiragongo, Democratische Republiek Congo

Een vulkaan met een tragische geschiedenis. Hij kan jarenlang rustig blijven en dan ineens heftig uitbarsten, waarbij in korte tijd tonnen lava vrijkomen. Dat gebeurde bijvoorbeeld in 1977, toen lava van deze vulkaan de stad Goma bereikte, 100 kilometer verderop, en tientallen mensen doodde.

Foto: Pierre Yves Burgi / Unsplash

Pacaya, Guatemala

Wanneer de Pacaya vulkaan in Guatemala uitbarst, spuwt hij gevaarlijke lava uit. Sommige mensen zien echter geen reden om gealarmeerd te zijn door dit vloeibare vuur en wandelen er naartoe om het van dichtbij te bekijken.

Foto: Dimitry B / Unsplash

Montagne Pelée, Martinique (Frankrijk)

Deze vulkaan in Martinique is niet meer actief, maar toch zeker het bekijken waard. In 1920 veroorzaakte zijn uitbarsting het grootste verlies aan mensenlevens dat ooit door een vulkaan werd veroorzaakt: naar schatting 30.000 mensen kwamen om. Saint-Pierre, de belangrijkste stad van het eiland, werd totaal verwoest. Hoewel deze vulkaan nu relatief inactief lijkt te zijn, houden onderzoekers nauwlettend in de gaten wat er aan de binnenkant gebeurt.

Foto: Rsddrs / Wikimedia

 

Stromboli, Italië

Op het eiland Stromboli bevindt zich de vulkaan met dezelfde naam. De activiteit is terugkerend en de vulkaan toont zijn kracht met uitbarstingen zoals deze.

Foto: Federico di Di photography / Unsplash

Kilauea, Verenigde Staten

Dit is een van de actiefste vulkanen van Hawaï en de wereld. Hij werd 70.000 jaar geleden gevormd en ligt aan de kust van het eiland.

Foto: Mandy Beerley / Unsplash

Etna, Italië

In 2021 barstte de legendarische Etna op Sicilië opnieuw uit. Het is een vulkaan die jaren kan sluimeren en dan plots zijn kracht kan tonen.

Volcán Fuego, Guatemala

Vanuit Antigua, een prachtige enclave in Guatemala, kun je de kegelvormige top van de Volcán Fuego zien. Het is prachtig gezicht, maar soms kan de vulkaan ook vreselijk zijn voor de plaatselijke bevolking.

Foto: Ben Turnbull / Unsplash

Villarrica, Chili

Hier hebben we een van de actiefste vulkanen van Zuid-Amerika. Hij staat onder voortdurende bewaking omdat er vele risico's zijn: rivieren van lava, lawines door de kracht van de explosies, of de uitstoot van giftige gassen.

Foto: William Justen de Vasconcellosn / Unsplash

Erta Ale, Ethiopië

Het lavameer van de vulkaan Erta Ale in Ethiopië wordt ook wel de poort naar de hel genoemd. Het is een zogenaamde "schildvulkaan" met een beperkte hoogte en een zeer grote smeltkroes.

Popocatepetl, Mexico

Deze vulkaan heeft zo veel explosies gekend en zo veel gas en as uitgeademd dat de Mexicaanse regering meerdere keren een alarm heeft moeten afkondigen.

Foto: Victor Morán / Unsplash

 

Piton de la Fournaise, Frans Reunión

Op het Franse eiland Réunion, in de Indische Oceaan, ligt deze vulkaan met een kolossale activiteit. Hij is dan ook onder voortdurende bewaking.

Foto: Woody Van Der Straeten / Unsplash

 

Volg ons op MSN om elke dag de beste artikelen te ontvangen