De Mocro Maffia: een kroniek van 12 jaar terreur en het Marengo-proces
Ze zijn stof voor tv-series en films geworden: een groep criminele organisaties die illegale verdovende middelen in Spanje, Portugal, België en Nederland smokkelen en verkopen. Aangezien velen van hen een Marokkaanse achtergrond hebben, worden ze ook wel de 'Mocro Maffia' genoemd.
Beeld: still van de serie 'De Mocro Maffia' / Videoland
Ook al worden ze beschreven als één 'maffia', de bendes werken slechts losjes samen en soms concurreren ze zelfs met elkaar. Ze opereren over de grenzen heen en werken samen met Colombiaanse drugsbaronnen en hun Europese tegenhangers.
De Colombiaanse politie heeft zelfs samen met Interpol, de FBI en de DEA (de Amerikaanse Drug Enforcement Administration) samengewerkt om een van de grootste bazen van de Mocro Maffia op te pakken. Ze vergeleken de klopjacht met die op Pablo Escobar in 1993.
Zoals kranten als The Guardian en El País hebben bericht, begonnen Colombiaanse drugskartels in de jaren 90 routes te zoeken naar de Europese markt, waarbij ze Marokko als doorgangsland gebruikten. Het Noord-Afrikaanse land had veel connecties met Europa vanwege de grote diaspora van arbeidsmigranten in verschillende Europese landen.
De genoemde kranten ontdekten dat er netwerken van drugshandel waren ontstaan in Zuid-Spanje, in de Belgische havenstad Antwerpen en bepaalde delen van Brussel, en in de Nederlandse hoofdstad Amsterdam. Marokko werd de belangrijkste bron van hasj en cannabis in Europa.
Afbeelding: Nastya Dulhiier / Unsplash
In de afgelopen jaren hebben gewelddadige afrekeningen tussen rivaliserende bendes ervoor gezorgd dat de Mocro Maffia berucht is geworden in Nederland en andere landen. Maar waar is het allemaal begonnen? Lees hier een chronologisch verloop van de meest schokkende gebeurtenissen.
Volgens de NOS vond er een ruzie plaats in 2012 over 200 kilo coke die verdwenen was uit de haven van Antwerpen. Hierdoor viel een groep van Marokkaanse en Antilliaanse mannen uiteen. Er ontstonden twee groepen: Een groep stond onder leiding van Gwenette Martha en bij de tweede groep waren Houssine A. en Benaouf A. de leiders.
Benaouf A. en zijn medeplichtigen ondervroegen en folterden leden van een rivaliserende groep in een poging de verdwenen cocaïne op te sporen. Volgens NHnieuws was Najeb Bouhbouh de eerste persoon die werd vermoord. Hij werd in oktober 2012 voor een hotel in Antwerpen neergeschoten. Twee weken na de liquidatie van Bouhbouh arresteerde de politie Gwenette Martha en drie medeverdachten op de Dam, aldus het AD.
Afbeelding: Maxim Hopman / Unsplash
Deze liquidatie heeft zorgde ervoor dat Martha een premie op het hoofd van Benaouf A. zette. In december 2012 leidde dat tot een gewelddadige aanslag in het centrum van Amsterdam. 7 jongens werden vermoord, aldus de NOS.
Afbeelding: Matt Pictures / Unsplash
Benaouf A. wist echter te ontsnappen door in de gracht te duiken en zich te verstoppen tussen twee woonboten.
Volgens het AD werd Gwenette Martha, de vermoedelijke leider van het kamp van Bouhbouh, in mei 2014 in Amstelveen doodgeschoten.
Beeld: AT5 / YouTube
In datzelfde jaar werd Benaouf A. gearresteerd in verband met de moord op Bouhbouh. Hij werd berecht en kreeg 10 jaar gevangenisstraf. Volgens NHnieuws heeft Benaouf A. altijd volgehouden dat hij niets te maken had met deze liquidatie.
Beeld: AT5 / YouTube
In 2015 werd Eaneas Lomp, die behoorde tot het kamp van Gwenette Martha, geliquideerd in Krommenie. Zoals het Parool destijds berichtte, werd er vermoed dat Nabil Amzieb samen met een vriend, Hicham M., verantwoordelijk was voor de moord. Het is mogelijk dat zij van een afstand werden aangestuurd door Omar Lkhorf.
In het daaropvolgende jaar, op 9 maart 2016, werd Nabil Amziebs hoofd op de stoep voor een Amsterdams café gevonden. Amziebs gruwelijke dood wordt beschouwd als een dieptepunt in de Amsterdamse onderwereldoorlog. Een dag voor de vondst van het hoofd was de rest van zijn lichaam al aangetroffen in een uitgebrande bestelwagen in Amsterdam Zuidoost. Volgens De Volkskrant was de lugubere actie in de onderwereld een boodschap aan Benaouf A. en zijn handlangers.
Verschillende journalisten die verslag deden van de moorden op de Mocro Maffia groepen zijn persoonlijk bedreigd. Sinds oktober 2017 wordt misdaadjournalist Paul Vugts van het Parool permanent bewaakt omdat de Amsterdamse politie 'concrete en gedetailleerde informatie heeft over dreiging uit het criminele milieu'.
Vugts schrijft al bijna twintig jaar over criminaliteit in Amsterdam.
De gangsters die het op hem hebben gemunt, zouden aanstoot hebben genomen aan Vugts' publicaties in de krant en zijn laatste boek 'Afrekeningen', waarin hij schrijft over de tientallen recente liquidaties in Amsterdam en Utrecht, aldus de Volkskrant.
Afbeelding: uitgeverij De Kring
Terwijl verschillende Mocro-maffiosi terechtstonden voor de moorden, werd de broer van een belangrijke getuige vermoord. De Amsterdammer Redouan B. werd in maart 2018 neergeschoten in zijn eigen gebouw. Hij was de broer van Nabil B., een belangrijke getuige en zelf verdachte in een moordzaak.
Nabil B. wees Ridouan Taghi, een drugshandelaar, aan als de grote organisator achter een reeks moorden in deze drugsoorlog. Ridouan Taghi was op jonge leeftijd met zijn ouders vanuit Marokko naar Vianen gekomen. Hij begon eerst in softdrugs te handelen maar stapte al snel over naar cocaïne. Volgens Trouw ging het vaak over partijen van miljoenen euro's aan straatwaarde.
Foto: handout van Nederlandse politie, afgedrukt in The Guardian
In september 2019 werd advocaat Derk Wiersum vermoord. Hij was betrokken geweest bij de moordzaken tegen zowel Taghi als een andere verdachte, Said Razzouki. De moord op de advocaat en de bedreigingen aan het adres van getuigen en journalisten bevestigden voor de Nederlandse politie dat "we in een narco-staat leven", aldus geciteerd door verbaasde verslaggevers van de Engelse krant The Guardian.
Toen Taghi uiteindelijk in december 2019 werd opgepakt, begon een proces tegen verschillende leiders van de Mocro Maffia. Het zogenaamde Marengo-proces werd beschouwd als de grootste rechtszaak ooit in de Nederlandse geschiedenis.
In 2020 werd de meest gezochte crimineel na Taghi, Said Razzouki, in Colombia opgepakt. Volgens de Mail Online had hij zich in het Zuid-Amerikaanse land verstopt zonder zijn sociale media te gebruiken of het huis voor meer dan drie uur te verlaten.
Afbeelding: Colombiaanse Nationale Politie via TeleMedellín
"We moesten praktisch terugkeren naar technieken zoals we die gebruikten om Pablo Escobar op te sporen," zei de Colombiaanse politie in de Mail, "omdat deze persoon mechanismen toepaste om zich te verbergen en de autoriteiten te ontwijken."
Op 6 juni 2021 bereikte het geweld weer een dieptepunt. Misdaadverslaggever Peter R. de Vries werd op klaarlichte dag op de Lange Leidsedwarsstraat neergeschoten. Volgens het AD had de dader, Christopher W., een motief voor deze moord omdat De Vries zich volgens hem te veel in het Marengo-proces gemengd zou hebben.
Een jaar later werd een lid van de Nederlandse Mocro Maffia in Barcelona opgepakt wegens betrokkenheid bij de moord op Peter R. de Vries. Hij werd uitgeleverd aan Nederland en ging samen met andere grote namen in de Mocro Maffia de rechtszaal in.
Foto: Logan Armstrong / Unsplash
Om de crimineel te arresteren, zijn Nederlandse politieagenten naar de de provincie Barcelona afgereisd, met name in Sant Feliu de Llobregat, aan de noordelijke kust van Spanje. Ondertussen is de zuidelijke Costa Del Sol volgens tijdschrift Panorama eveneens een verzamelplaats voor Nederlandse criminelen - vooral de Mocro Maffiosi die dicht bij hun thuisland willen zijn in kuststeden als Marbella, Algeciras en Cadiz. Van daaruit is Marokko dichtbij.
De bedreigingen tegen bekende Nederlanders zijn gewoon doorgegaan. Terwijl Taghi samen met zestien andere maffiamannen terecht stond voor minstens tien moorden, richtten zijn vermeende handlangers buiten de gevangenis zich op mensen uit alle lagen van de bevolking. Onder hen was zelfs kroonprinses Amalia in 2022.
Maar waarom is een prinses een van de doelwitten? Zoals de Telegraaf in 2022 meldde, heeft Taghi contact gehad met een andere beruchte gevangene van Marokkaanse afkomst: Mohammed B. (foto), de man die levenslang uitzit voor een terroristische aanslag in 2004, toen hij filmmaker Theo van Gogh vermoordde.
Vanwege deze connectie tussen de terrorist en de drugshandelaar, en vanwege verschillende bedreigingen aan het adres van publieke figuren in Nederland en België, wordt de Mocro Maffia nu beschouwd als de paraplu voor zowel drugscriminaliteit als terroristische activiteiten.
In 2024 kwam het zes jaar durende Marengo-proces tot een einde. Drie hoofdverdachten, Ridouan Taghi, Saïd R. en Mario R., werden op 27 februari veroordeeld tot levenslange gevangenisstraffen. In totaal hadden zeventien verdachten terechtgestaan, allemaal in verband met "zes moorden, gepleegd tussen 2015 en 2017, vier pogingen tot moord en voorbereidingen voor nog meer liquidaties," aldus de NOS.
Afbeelding: Tingey Injury Law Firm / Unsplash
Volgens de rechtbank, geciteerd door de NOS, was Taghi de "onbetwiste leider" die "extreem geweld" gebruikte "om mensen angst aan te jagen". Voor de "door hem uitgeoefende terreur" was "alleen levenslang passend," zei de rechter, omdat het aannemelijk is dat Taghi opnieuw moorden zou laten plegen als hij vrij zou komen.
Afbeelding: still, De Telegraaf
Terwijl vele van de verdachten lange straffen kregen, was er met kroongetuige Nabil B. een deal gemaakt: hij hoeft in ruil voor zijn belangrijke informatie slechts 10 jaar te zitten. Volgens de NOS zijn de drie moorden tijdens het proces, die van zijn broer (2018), zijn advocaat Derk Wiersum (2019) en de journalist Peter R. de Vries (2021) allemaal gerelateerd aan zijn rol als kroongetuige.
Afbeelding: Dustin Scarpitti / Unsplash