Moord op Mallorca: wie deden mee met de aanval op Carlo Heuvelman?
De Nederlandse Carlo Heuvelman werd in juli 2021 op brute wijze vermoord tijdens zijn vakantie met vrienden op het Spaanse eiland Mallorca. De Hilversumse verdachte Sanil B is hier in december 2023 voor veroordeeld. Het OM heeft een celstraf van 10 jaar tegen hem geëist.
Sanil B. was niet de enige die vervolgd werd voor geweldsdelicten op Mallorca die gruwelijke nacht. Acht mannen zijn veroordeeld voor aggressief gedrag, maar alleen Sanil B. is schuldig bevonden aan betrokkenheid bij Carlo's dood.
Foto: Nick Fewings / Unsplash
De 27-jarige toerist uit Waddinxveen werd 0p 14 juli 2021, kort na 2.00 uur, samen met zijn vrienden ernstig mishandeld op Mallorca.
Heuvelman raakte bewusteloos en belandde op straat voor café De Bierexpress, waar hij naar verluidt nog eens herhaaldelijk werd geschopt. Hij overleed vier dagen later aan zijn verwondingen.
Foto: Lacie Slezak / Unsplash
Hoewel veel details van die fatale nacht bekend zijn dankzij bekentenissen van de verdachten en camerabeelden, ontbreekt nog steeds helderheid over wat er precies met Carlo is gebeurd.
Foto: Khachik Simonian / Unsplash
De Hilversumse groep verdachten die betrokken waren bij het ernstige geweld op Mallorca in 2021 hebben altijd volgehouden dat ze niet weten wie van hen Carlo Heuvelman zo ernstig heeft mishandeld.
Afbeelding: Rechtbank Lelystad, 2022
Sanil B. is veroordeeld voor de moord omdat hij door meerdere getuigen is genoemd als de meest agressieve van de groep. Daarnaast is er DNA van Carlo gevonden op zijn schoen. Hij wordt tevens verdacht van poging tot doodslag op andere slachtoffers.
Foto: Warren Umoh / Unsplash
In 2023 vond het hoger beroep plaats in de Mallorca-zaak. De eerder veroordeelde groep had bezwaar aangetekend tegen de straffen. Tegelijkertijd wilde het Hof in Leeuwarden eindelijk duidelijkheid hebben over de dood van Carlo Heuvelman.
Foto: Emiliano Bar / Unsplash
De advocaat van Sanil B. deed in het praatprogramma 'Op1' een paar opvallende uitspraken. Allereerst gaf hij aan dat Sanil B. heeft toegegeven dat hij die bewuste nacht op Mallorca iemand heeft geschopt en geslagen. "Hij heeft eerder in de rechtbank al tegen de rechters gezegd dat hij zich ernstig heeft misdragen", aldus de advocaat.
Foto: NPO
Later benadrukte de advocaat dat het om twee aparte incidenten op één avond ging. Zijn cliënt was bij beide betrokken, en het is niet zeker op welke hij doelde toen hij bekende, "ik heb geschopt en ik heb geslagen." Toen hem werd gevraagd of Sanil B. Carlo Heuvelman heeft geschopt, antwoordde de advocaat: "Eh, nee, althans, ik kan alleen maar zeggen wat hij daarover zegt, want ik was er niet bij."
Foto: Volodymyr Hryshchenko / Unsplash
In december 2023, tijdens de laatste zitting van het hoger beroep, drukte het Hof de verdachten nogmaals op het hart dat dit hun laatste kans is om te praten. Na het hoger beroep krijgen ze nooit meer de gelegenheid, wat betekent dat het verloop van de gewelddadige gebeurtenissen mogelijk voor altijd een mysterie blijft.
Afbeelding: Rechtbank Leeuwarden, 2023
De frustratie over hun zwijgen begrijpen ze zelf ook, zeggen de verdachten, maar ze houden vol dat ze niet weten wat er is gebeurd. Hoofdverdachte Sanil B. zei tegen het Hof: "Ik begrijp dat iedereen antwoorden wil en dat mensen denken dat iemand uit onze groep wel iets moet weten".
Foto: Tingey Injury Law Firm / Unsplash
"Maar u moet mijn frustratie ook begrijpen. Ik wil het ook weten. Ik zou er alles voor over hebben om het te weten, want ik krijg nu de schuld van iets dat ik niet gedaan heb."
Foto: Bernard Hermant / Unsplash
De druk om te verklaren werd opgevoerd door de advocaat-generaal, die suggereerde dat de verdachten misschien niet durfden te praten, vooral nu ze samen in de rechtszaal waren. Ze erkenden dat ze spanning voelden, en Sanil B. benadrukte dat hij de waarheid wilde vertellen, maar toch bleven hun verklaringen hetzelfde als wat ze eerder hebben gezegd.
Foto: indruk van het uitgaansleven op Mallorca
Voor de medeverdachten Mees T. en Hein B. is vrijspraak geëist met betrekking tot Carlo's dood. De andere verdachten zijn al eerder geconfronteerd met celstraffen, maar zullen volgens justitie niet terug de cel in hoeven.
Foto: Saad Chaudhry / Unsplash
Het standpunt van het OM tijdens het hoger beroep in Leeuwarden verschilt dus van het eerdere standpunt in de rechtszaak in Lelystad ruim een jaar eerder. Destijds werden alle genoemde verdachten beschouwd als mogelijke daders van Carlo's dood.
Foto: Chuttersnap / Unsplash
Hoewel Mees en Hein vrijgesproken werden van betrokkenheid bij Carlo's dood, zijn ze wel schuldig bevonden aan andere geweldsdelicten, zoals poging tot doodslag op andere slachtoffers. Tegen Mees wordt een celstraf van twee jaar geëist, waarvan 350 dagen voorwaardelijk, en tegen Hein 1,5 jaar, waarvan 208 dagen voorwaardelijk. De andere verdachten kregen eveneens voorwaardelijke celstraffen opgelegd.
Foto: Grant Durr / Unsplash
De nabestaanden van Carlo zijn teleurgesteld over de strafeisen en benadrukken dat er nog steeds onduidelijkheid bestaat over wat er precies is gebeurd. Het feit dat slechts één dader wordt aangewezen, terwijl het dossier wijst op de betrokkenheid van meerdere daders, blijft een bron van frustratie voor hen.
Foto: Sandy Millar / Unsplash