Deze beroemdheden gaan door het leven met dyslexie

Wubbo Ockels: 'Je bent niet dom, je leert alleen anders'
Jordi van den Bussche is ook dyslectisch
Wat is dyslexie?
20% van de wereld heeft het
Zo ook Albert Einstein
Steve Jobs
Leonardo da Vinci
Walt Disney
Johnny Depp
Keira Knightley
John Lennon
Jim Carrey
Pablo Picasso
Uma Thurman
Bill Gates
John F. Kennedy
Lewis Hamilton
Nikola Tesla
Jennifer Aniston
Keanu Reeves
Magic Johnson
Steven Spielberg
Stephen Hawking
Will Smith
Henry Ford
Orlando Bloom
Tom Cruise
Andy Warhol
Alexander Graham Bell
Harrison Ford
Anthony Hopkins
Channing Tatum
Robin Williams
Het vermogen om out of the box te denken
Wubbo Ockels: 'Je bent niet dom, je leert alleen anders'

Het kan de aller-slimsten overkomen, zoals bijvoorbeeld wijlen astronaut en natuurkundige Wubbo Ockels. Voordat hij in 2021 op 68-jarige leeftijd aan kanker overleed, sprak de beroemde Nederlander vaak over de mooie momenten en tegenslagen in zijn leven. Over zijn dyslexie zei hij tegen de organisatie Dyslexicon: "Je bent niet dom, je leert alleen anders - in beelden (ruimtelijk) en intuïtief. Het is een gave waardoor je snel oplossingen ziet."

Jordi van den Bussche is ook dyslectisch

Acteur en 'Kwebbelkop'-YouTuber Jordi van den Bussche (1995) had vroeger nog wel eens problemen op school omdat hij dyslectisch was. Tegenwoordig draagt hij een positieve boodschap over: "Ik ben zo dyslectisch als wat maar ik geef nooit op en ga mijn dromen achterna."

Wat is dyslexie?

Dyslexie wordt gedefinieerd als een "stoornis bij kinderen" die ervoor zorgt dat hun taalvaardigheid niet "in overeenstemming is met hun intellectuele capaciteiten," aldus de Wereldfederatie Neurologie.

Foto: Dmitry Ratushny / Unsplash

20% van de wereld heeft het

Onderzoekers van Yale University hebben berekend dat ongeveer 20% van de wereldbevolking dyslexie heeft. Het maakt niet uit in welk land, welke cultuur of welke regio in de wereld je woont, en evenmin of je een jongen of een meisje bent.

Foto: Ismail Salad Osman Hajji Dirir / Unsplash

Zo ook Albert Einstein

Hoewel hij pas op 6-jarige leeftijd begon te praten, wist Albert Einstein een van de belangrijkste wetenschappers van de 20e eeuw te worden. Dyslexie weerhield hem er niet van om het concept zwaartekracht volledig om te gooien met zijn relativiteitstheorie.

Steve Jobs

Steve Jobs had in zijn leven grote moeite met normaal onderwijs, wat ertoe leidde dat hij zijn vaardigheden ontwikkelde door met zijn vader in de garage van zijn familie te werken. Jaren later zou hij de technologie-industrie veranderen met producten als de Macintosh, de iPod en de iPhone.

Leonardo da Vinci

Het was uiteraard onmogelijk dat Leonardo da Vinci gediagnosticeerd werd met dyslexie, maar volgens gezamenlijk onderzoek van de Universiteit van Pavia en King's College London zijn er veel tekenen, zoals zijn aandachtstekort, die erop wijzen dat hij het had.

Walt Disney

Hoewel hij door zijn dyslexie niet uitblonk tijdens zijn studies, slaagde hij erin om de wereld van de animatie revolutionair te veranderen dankzij zijn vernieuwende technieken. We hebben veel van de beste films en animatiefiguren uit de geschiedenis aan hem te danken.

Johnny Depp

Johnny Depp heeft zijn roem altijd toegeschreven aan dyslexie, waardoor hij zijn grote interesse voor acteren ontdekte.

Keira Knightley

Ondanks haar dyslexie had Keira Knightley het geluk om naar een school te gaan waar creatieve activiteiten werden aangemoedigd, een gebied waarin ze uitblonk. Dat haar oudere broer het ook had, hielp haar bovendien om op te groeien in een gezin dat de middelen had om er goed mee om te gaan.

John Lennon

John Lennon van The Beatles bracht zijn jeugd door met het tekenen van strips en het imiteren van zijn leraren omdat hij zijn klasgenoten niet kon bijhouden. Uiteindelijk koos hij voor zijn grootste talent en veranderde hij de wereld van de popmuziek.

Jim Carrey

Jim Carrey is een ander goed voorbeeld van een leerling die zijn leerproblemen compenseerde door voortdurend grappen te maken. Dit bezorgde hem grote problemen tijdens zijn studies, maar het leerde hem wel dat hij anderen aan het lachen kon brengen. Dat talent zou hij later benutten in zijn carrière als acteur.

Pablo Picasso

Een van de belangrijkste schilders uit de twintigste eeuw was een zogenaamde 'slechte leerling' die voortdurend de klas werd uitgestuurd omdat hij niet oplette. Veel experts schrijven de genialiteit van zijn werk toe aan dyslexie, omdat hij de werkelijkheid anders zag.

Uma Thurman

Uma Thurman ontdekte toneel als een therapie om haar geheugen te verbeteren en de gevolgen van dyslexie te verminderen. Ze heeft vaak gezegd dat dyslexie ervoor zorgde dat ze leerde acteren en er een beroep van kon maken.

Bill Gates

Bill Gates is een andere grote denker die de wereld van de technologie veranderd heeft en een dyslexie-achtergrond heeft. Hij is een van de voorstanders van "mindful lezen" als een methode om kennis te verwerven en te behouden zonder het te vergeten. Deze methode is gebaseerd op het voortdurend maken van aantekeningen in de marge tijdens het lezen.

John F. Kennedy

Ook John F. Kennedy werd gediagnosticeerd met dyslexie. Dat hield hem niet tegen om aan Harvard te studeren en president van de Verenigde Staten te worden.

Lewis Hamilton

Lewis Hamilton werd op 17-jarige leeftijd gediagnosticeerd met dyslexie. Vandaag is hij een van de beste coureurs in de geschiedenis van de Formule 1 en een van de bekendste gezichten van campagnes voor de acceptatie van dyslexie.

Nikola Tesla

Zoals in het geval van Leonardo da Vinci is er geen officiële diagnose gesteld van dyslexie bij Nikola Tesla, maar zijn gedrag doet vermoeden dat hij het had. Tesla wordt beschouwd als een van de meest briljante geesten van de 20ste eeuw. Zijn vermogen om concepten in drie dimensies te visualiseren stelde hem in staat om ontwerpen en prototypes te maken die toen nog ondenkbaar waren.

Jennifer Aniston

Jennifer Aniston groeide op met de gedachte dat ze niet erg slim was, omdat ze niet alles kon onthouden wat ze las. Pas op 20-jarige leeftijd werd bij haar dyslexie vastgesteld tijdens een oogonderzoek in een oogheelkundig centrum. Al haar jeugdtrauma's kregen plots een verklaring, zei ze later.

Keanu Reeves

Keanu Reeves had ernstige problemen op school door zijn dyslexie, waardoor hij zich in het dagelijkse leven voordeed als een normale jongen om niet te veel op te vallen. Dat zou hem vervolgens naar zijn ware roeping leiden: acteren.

Magic Johnson

Basketballegende Magic Johnson had te kampen met dyslexie in zijn jeugd. De extra inspanningen om bij te blijven in de klas zorgden ervoor dat hij extra doorzettingsvermogen ontwikkelde. Dat kon hij dan weer toepassen op zijn sportcarrière, met heel veel succes.

Steven Spielberg

Steven Spielberg leed aan een ontwikkelingsstoornis die gepaard ging met dyslexie. Toch slaagde hij in de filmwereld als scenarioschrijver, producent en regisseur.

Stephen Hawking

Stephen Hawking had naast andere leerproblemen ook dyslexie, maar dit weerhield hem er niet van zijn theorieën over zwarte gaten en het ontstaan van het heelal te formuleren.

Will Smith

Als kind had Will Smith ernstige leerproblemen en hyperactiviteit, wat leidde tot de diagnose dyslexie. Desondanks concentreerde hij zich op zijn carrière en werd hij een van de beroemdste acteurs van Hollywood.

Henry Ford

Henry Ford was de man die een revolutie teweegbracht in de auto-industrie door de eerste fabriek met een lopende band te bouwen. Hij had altijd moeite met lezen en focuste zich daarom op praktische zaken: leren door te doen.

Orlando Bloom

Orlando Bloom werd op 7-jarige leeftijd gediagnosticeerd met dyslexie toen hij een intelligentietest onderging. Hoewel dit hem een sociaal stigma opleverde, hielp zijn doorzettingsvermogen hem om te beginnen met acteren.

Tom Cruise

Tom Cruise had problemen om erbij te horen en kon zijn leeftijdsgenoten niet bijhouden. Zoals veel anderen in zijn situatie, compenseerde hij zijn tekortkomingen met zijn gevatheid en zijn vermogen om met mensen om te gaan, wat ertoe leidde dat zijn moeder zijn potentieel zag om te acteren.

Andy Warhol

Andy Warhol kende geen problemen op school omdat hij een paar klasgenoten zijn huiswerk liet maken. Uiteraard liep hij later toch tegen zijn dyslexie aan en maakte hij voortdurend spelfouten. Desondanks werd hij het leidende gezicht van een kunststroming die bekendstaat als Pop Art.

Alexander Graham Bell

Alexander Graham Bell is een andere figuur bij wie dyslexie niet officieel vastgesteld werd. Op basis van zijn moeilijke academische achtergrond zijn veel geleerden het er echter over eens dat hij dyslexie had. Desondanks kende hij een carrière vol experimenten die leidden tot uitvindingen en patenten, zoals de telefoon.

Harrison Ford

Harrison Ford werd op school gediagnosticeerd met dyslexie. Op de universiteit ontdekte hij het acteren, maar hij werd weggestuurd. Gelukkig verhuisde hij naar Hollywood, waar zijn vakmanschap als beroemde timmerman hem op weg zette naar een succesvolle acteer-carrière.

Anthony Hopkins

Anthony Hopkins sprak in verschillende interviews over de pesterijen waar hij op school  mee te maken kreeg omdat hij moeite had met lezen en kennis verwerven. Hierdoor belandde hij onderaan de pikorde in de klas, waar hij - in zijn eigen woorden - plannen maakte om rijk en beroemd te worden en iedereen een lesje te leren.

Channing Tatum

Channing Tatum voelde zich als kind niet op zijn plaats in normale schoolklassen. Na de diagnose dyslexie werd hij in klassen geplaatst met kinderen met autisme of het Syndroom van Down, en dat werkte ook niet goed. Toch lukte het de ster later om zich op kunst en acteren te richten.

Robin Williams

Hoewel hij dyslexie had, hielpen zijn sterke persoonlijkheid en overvloedige talent Robin Williams om zijn extreme verlegenheid te overwinnen en uit te blinken op het gebied van humor.

Het vermogen om out of the box te denken

Hoewel dyslexie moeilijkheden kan opleveren om bij te blijven op een traditionele school, kan het ook een prachtig hulpmiddel zijn. Een van de vele sterke punten van dyslectici is immers hun vermogen om out of the box te denken, een van de kwaliteiten waardoor mensen uitblinken in het leven.