Dit wist je nog niet over Nederland: leuke feitjes en interessante weetjes

Een klein land
Het kleinste land ter wereld
En wie staat er aan de top?
Een middenmotor
Echte dropeters
De langste mensen ter wereld
Het homohuwelijk
In 48 uur overstroomd
Het Venetië van Nederland
Het laagste punt
Onze hoogste
Echte fietsers
Het oudste volkslied ter wereld
Eén van de grootste exporteurs
Het grootste café van Europa bevindt zich in Nederland
Hollandse gezelligheid
Gezellig!
Een begrip uit de middeleeuwen
Solidariteit binnen het gezin
Een klein land

Nederland staat op de 136e plaats op de ranglijst van indexmundi.com. Met een oppervlakte van 41.543 km² valt het onder één van de kleinere landen van de wereld.

Het kleinste land ter wereld

Ter vergelijking: op de ranglijst van indexmundi.com staat Vaticaanstad op de 248e en laatste plaats. Met een oppervlakte van slechts 0,44 km²!

En wie staat er aan de top?

De aanvoerder van de lijst is Rusland, met een oppervlakte van 17,098,242 km².

Een middenmotor

Nederland staat dus ergens in het midden tussen de kleinste en grootste landen van de wereld. Maar er zijn nog veel meer dingen die je niet wist over ons land. In de volgende dia's presenteren we je nog meer leuke feitjes!

Foto: Howard Roark / Unsplash

Echte dropeters

In Nederland houden we van drop. We eten jaarlijks zo'n 32 miljoen kilo van dit zwarte snoepje. Daarom staan we op de eerste plek van de grootste dropeters te wereld, aldus wonderfulwanderings dot com.

Foto: Olga Vilkha / Unsplash

De langste mensen ter wereld

Nederlanders zijn de langste mensen die rondlopen op onze aardbol. De gemiddelde man is 183,2 cm en vrouwen zijn gemiddeld 170,6 cm lang. Je zult ze dus niet snel over het hoofd zien!

Het homohuwelijk

Nederland staat bekend als een tolerant land. Een land waar iedereen zijn plekje mag innemen en erbij hoort, wie je ook bent of wat je ook doet. Het zal je dan ook niet verbazen dat Nederland in 2001 het eerste land was waar het homohuwelijk gelegaliseerd werd.

In 48 uur overstroomd

De provincie Flevoland is drie keer zo groot als Manhattan. Deze provincie zou in 48 uur overstromen, mochten de dijken doorbreken. Dit omdat de provincie tegen het IJsselmeer aanligt. Sterker nog, het ligt er een soort van op. 1 januari 1986 was de dag waarop Flevoland officieel de nieuwste en 12e provincie van Nederland werd.

Het Venetië van Nederland

Misschien niet zo bekend als Venetië, maar absoluut het vermelden waard. Giethoorn is het Venetië van Nederland. Hier vind je geen straten maar kanalen. Dit mooie dorpje is gelegen in de Kop van Overijssel en is een bezoek meer dan waard.

Foto: Yossi Moalem / Unsplash

Het laagste punt

Nederland staat ook wel bekend als de "Lage Landen". Het laagste punt in Nederland ligt zo'n 7 m onder de zeespiegel en bevindt zich in de Zuidplaspolder. Dit is een groot meer dat in 1840 volledig drooggelegd werd. Op die manier kwam er meer landbouwgrond beschikbaar, aldus zuidplas . nl.

Foto: Erik van Anholt / Unsplash

 

Onze hoogste "berg"

De hoogste heuvel van Nederland strekt zich uit tot een hoogte van 322,5 meter boven NAP. In de nabijheid van dit hoogste punt bevindt zich ook direct het Drielandenpunt, waar Nederland, België en Duitsland aan elkaar grenzen.

Foto: Ron Szalata / Unsplash

Echte fietsers

Nederlanders houden van fietsen, dat wist je misschien al. Maar wist je ook dat een Nederlander gemiddeld ongeveer 2,5 kilometer per dag en zo'n 900 kilometer per jaar fietst? Nederland telt ongeveer 15.000 kilometer aan fietspaden. Opvallend genoeg zijn er meer fietsen in Nederland dan inwoners. BOVAG en RAI Vereniging schatten dat er zo’n 23,4 miljoen fietsen zijn.

 

Het oudste volkslied ter wereld

Het 'Wilhelmus' is sinds 1932 het officiële Nederlandse volkslied. Het is tevens ook het oudste volkslied ter wereld en werd tussen 1569 en 1572 geschreven door Filips van Marnix van Sint Aldegonde. Het 'Wilhelmus' stamt uit de 80-jarige Oorlog en is een steunbetuiging aan de Prins van Oranje, die wordt geprezen als strijder voor godsdienstvrijheid en gelijkwaardigheid.

Eén van de grootste exporteurs

Nederland neemt een indrukwekkende tweede positie in op de ranglijst van landen die het meeste voedsel exporteren. Een van de belangrijkste redenen waarom Nederland op de tweede plaats staat, is de vruchtbare en vlakke bodem. Door de gematigde temperatuur en klimatologische omstandigheden is het land geschikt voor landbouwactiviteiten, aldus humboldt. global.

Het grootste café van Europa bevindt zich in Nederland

In Groningen bevindt zich het grootste café van Europa, genaamd de Drie Gezusters. Dit café is een doolhof met verschillende bars, gangen en trappenhuizen. De naam is afkomstig van de drie huizen die allemaal met elkaar verbonden zijn.

Foto: Denise Jans / Unsplash

Hollandse gezelligheid

Hoewel de voorgaande dia's allemaal over nummers en ranglijsten gingen, hebben we hier iets typisch Nederlands dat niet in cijfers uit te drukken is. Er is niet eens een vertaling voor het woord!

Foto: Ansgar Scheffold / Pixabay

Gezellig!

De Nederlandse gezelligheid is een typisch Nederlands begrip. Gezelligheid is down to earth, authentiek en draait om ontspannen samenzijn, zo omschrijft RTL Nieuws het. Nederlanders hechten waarde aan informele sociale interactie, zonder zich druk te maken of ze door anderen leuk worden gevonden.

Een begrip uit de middeleeuwen

Volgens hoogleraar historische Nederlandse letterkunde Herman Pleij gaat het gebruik van het woord "gezellig" terug tot de middeleeuwen. Het is afgeleid van het woord "gezel", dat verwees naar een persoon die in een gilde werkte om een beroep te leren en samenleefde met andere gezellen.

Solidariteit binnen het gezin

In deze gilden stond solidariteit centraal, legt Pleij aan RTL uit. Deze gezelligheid verspreidde zich later naar het gezinsleven, waarbij ook de solidariteit binnen het gezin als gezelligheid werd beschouwd.

Foto: Aritha / Pixabay