Vooroordelen over Nederlanders in het buitenland: kloppen ze wel?
In Nederland bestaan veel vooroordelen over buitenlanders. Zo zeggen we dat Belgen dom zijn en Duitsers op het strand gelijk een kuil gaan graven. Maar hoe kijken mensen in het buitenland tegen ons aan? In dit artikel de vooroordelen die over ons te ronde gaan. Onzin? Of zit er ook iets van waarheid in verscholen?
Nederlanders worden soms gezien als gierig omdat ze waarde hechten aan prijs-kwaliteitverhouding en vaak op zoek zijn naar koopjes volgens de Nederlandse krant het AD. Dit kan ook wel worden gezien als zuinigheid of, in een positiever daglicht, efficiëntie, in plaats van gierigheid.
Nederlanders staan bekend om hun directheid en het uiten van hun mening zonder terughoudendheid volgens RTLNieuws. Mensen uit landen waar indirecte communicatie de norm is, kunnen dit als lompheid of een gebrek aan subtiliteit ervaren.
Nederlanders worden soms gezien als luidruchtig volgens de Quest. Vooral als ze in groepen zijn. Dit kan worden toegeschreven aan hun open en uitgaande persoonlijkheid. Nederlanders schuwen er ook niet voor om in het openbaar over persoonlijke problemen te praten.
Foto: Helena Lopes / Unsplash
Nederlanders worden geassocieerd met een gemiddeld langere gestalte. Dat is niet vreemd omdat Nederlanders volgens het CBS gemiddeld gezien de langste mensen ter wereld zijn.
Nederland is bekend om zijn kaascultuur volgens het AD. Daarom worden we dan ook gezien als grote kaasliefhebbers. Dit komt door de rijke traditie en de grote verscheidenheid aan kazen in dit land.
Foto: Katrin Leinfellner / Unsplash
Het grootste deel van de kazen die Nederlanders maken is echter bestemd voor de export naar andere landen. Ook blijken er iets meer veganisten onder de Nederlanders (1,5%) te zijn dan het percentage in andere landen (1,1%), aldus de Nederlandse organisatie voor veganisme NVV. Deze mensen eten absoluut geen kaas.
Nederlanders worden nog steeds geassocieerd met tulpen en klompen volgens het Nederlands Dagblad. Hoewel dit twee iconische symbolen van Nederland zijn, is dit stereotype nogal cliché en achterhaald. Tulpen worden maar in een deel van Nederland gekweekt en op klompen loopt bijna niemand meer.
Foto: Howard Roark / Unsplash
Nederlanders worden geassocieerd met een sterke fietscultuur volgens Hart van Nederland. Dit komt doordat Nederland een goed ontwikkelde fietsinfrastructuur heeft en fietsen nu eenmaal een populaire en handige vorm van transport is.
Het helpt dat we geen bergen hebben, en zelfs niet eens heuvels om echt over op te kunnen scheppen. Het hoogste punt in Nederland, de Vaalserberg in Limburg, ligt slechts 322,4 meter boven NAP...
Nederland staat bekend om zijn liberale beleid op gebieden als drugs, p r o s t i t u t i e, homohuwelijk en euthanasie, aldus het AD. Daarom worden Nederlanders soms gezien als tolerant en open-minded in vergelijking met andere landen. Het land is zelfs omschreven als een 'gidsland' voor andere samenlevingen.
Sinds het begin van de 21e eeuw hebben veel plaatsen in de wereld echter een inhaalslag gemaakt op het gebied van softdrugs en medische ingrepen. Daarnaast zijn Nederlandse steden inmiddels hard gaan optreden tegen 'coffeeshop- en b o r d e e l-toerisme'. Nederland loopt dus niet meer zo voorop in de progressieve politiek als wordt beweerd.
Nederlanders hebben een passie voor voetbal volgens buitenlanders. Het Nederlandse nationale team heeft volgens voetbalprimeur.nl een sterke aanhang. Nederlanders worden soms gezien als fanatieke voetbalfans vanwege hun enthousiasme en steun voor hun team.
Nederlanders hebben over het algemeen een goede beheersing van het Engels volgens de NOS. Dit komt door het vroege onderwijs in het Engels en het feit dat Nederlanders vaak Engels gebruiken in internationale handel en toerisme.
Nederlanders staan bekend om hun organisatietalent en efficiëntie, vooral in het bedrijfsleven. Dit wordt vaak toegeschreven aan een sterk gevoel voor planning en punctualiteit volgens BNNVARA.
Nederlanders staan bekend om hun punctualiteit en het waarderen van stiptheid volgens Folia.nl. Afspraken en vergaderingen beginnen meestal op tijd, en te laat komen wordt als onbeleefd beschouwd.
We worden vaak gezien als mensen die schelden met ziektes, en ja, dat is ook zo. Volgens Kijk Magazine hebben wij een unieke reputatie als het gaat om het schelden met ziektes. Ook een breder scala aan aandoeningen wordt soms gebruikt in verwensingen. Denk bijvoorbeeld aan de bekende letter 'k' die aan allerlei woorden wordt toegevoegd en de uitdrukking: ‘krijg de (vul zelf maar in)’.
Volgens Nederlandvolgensbeginners.info hebben we een lange geschiedenis als handelsvolk. We worden soms gezien als slimme ondernemers met een sterke handelsgeest.
Foto: Geralt / Pixabay
Om deze lijst positief af te sluiten denken veel buitenlanders volgens het AD toch ook dat we over het algemeen vriendelijk en behulpzaam zijn. Dit kan worden ervaren in de interactie met toeristen of buitenlanders die om hulp vragen
Foto: Jace Afsoon / Unsplash