Etenswaren die je beter niet in de koelkast kunt bewaren
We hebben de neiging om het meeste van ons voedsel in de koelkast te bewaren, maar dit is niet altijd de beste oplossing. Bekijk in de galerij welk voedsel je beter in de voorraadkast kunt bewaren en laat je verrassen!
Aardappelen moeten op een koele, droge plaats worden bewaard, zoals een voorraadkast of keukenkast. In de koelkast kunnen ze papperig worden en een vreemde smaak krijgen. Ook kunnen ze van kleur veranderen.
Foto: Hai Nguyen / Unsplash
Net als aardappelen moeten uien op een koele, droge plaats bewaard worden. Ze moeten vooral op een plaats worden bewaard die goed geventileerd is. De binnenkant van de koelkast is vochtig, waardoor ze sneller bederven. Je kunt ze het beste in de voorraadkast bewaren.
Foto: Mayu Ken / Unsplash
Als je een ui snijdt en de rest niet meteen gebruikt, kun je deze in de koelkast bewaren en binnen 2 dagen consumeren.
Knoflook moet ook op een koele, droge plaats worden bewaard. Plaats het in een open bak of netzak voor een goede luchtcirculatie.
Foto: Team Voyas VIiye / Unsplash
Bovendien kan de lage temperatuur de smaak veranderen en kan de slechte ventilatie van de koelkast schimmel veroorzaken. Als knoflook buiten de koelkast wordt bewaard, kan het makkelijk twee maanden meegaan!
Foto: Nick Fewings / Unsplash
Pompoen kan enkele weken op kamertemperatuur worden bewaard. Het beste is om direct zonlicht en extreme temperatuurschommelingen te vermijden. Bewaar ze niet in de koelkast tenzij ze in stukjes zijn gesneden. Als dit het geval is, bewaar het dan maximaal 5 dagen in de koelkast. Je kunt pompoen altijd invriezen!
Foto: Louis Hansel / Unsplash
Olijfolie in de koelkast bewaren is een veelgemaakte fout. De ideale bewaarplaats is een droge, donkere omgeving. Om de kwaliteit te behouden, is het aan te raden om donkere containers te gebruiken.
Tomaten worden vaak in de koelkast bewaard omdat mensen denken dat ze hierdoor langer vers blijven. De tomaat is echter een tropische vrucht en is gevoelig voor koude temperaturen.
Foto: Kiriakos Verros / Unsplash
Wanneer ze in de koelkast worden bewaard, kan de lage temperatuur ervoor zorgen dat tomaten melig worden en hun smaak en textuur verliezen. Bewaar ze daarom het beste in de voorraadkast!
Foto: Alex Ghizila / Unsplash
Als je veel rijpe tomaten hebt, bewaar ze dan in de vriezer. Zo blijven ze langer houdbaar. Om tomaten in te vriezen, moet je ze wassen en drogen, ze vervolgens in plakjes of kwarten snijden en ze in een enkele laag op een bakplaat leggen. Eenmaal ingevroren kunnen ze worden bewaard in een bakje met deksel.
Foto: Ayesha Firdaus / Unsplash
Diepgevroren tomaten kunnen verwerkt worden in gekookte gerechten zoals soepen en sauzen, maar zijn niet geschikt voor rauwe gerechten zoals salades.
Als we brood in de koelkast bewaren, droogt het uit en veroudert het drie keer sneller dan bij kamertemperatuur. Dit gebeurt door een proces dat bekend staat als retrogradatie, de zetmeelmoleculen kristalliseren en het brood hardt uit.
Foto: Mohamed Hassouna / Unsplash
Om brood langer zacht te houden is het belangrijk om het op een koele, droge plaats te bewaren. Mocht je brood in de vriezer bewaren, verpak elk sneetje brood dan afzonderlijk zodat de sneetjes niet aan elkaar plakken. Zelfgebakken brood kan beter in papieren zakken worden bewaard. Als ze in plastic worden bewaard, kunnen ze vochtig en sponzig worden.
Foto: Charles Chen / Unsplash
Veel mensen bewaren hun chocolade vooral in de zomer in de koelkast, zodat deze niet smelt. Hoewel het niet per se wordt afgeraden, kan de smaak en textuur van chocolade sterk veranderen door kou. Dus als je een fervente liefhebber van chocolade bent, is het beter om het alleen in de koelkast te zetten als het volledig gesmolten is.
Foto: Towfiqu Barbhuiya / Unsplash
Bananen moeten bij kamertemperatuur worden bewaard tot ze volledig rijp zijn. Daarna kunnen ze in de koelkast worden geplaatst om hun houdbaarheid te verlengen.
Foto: Anastasia Eremina / Unsplash
Als je ooit een banaan in de koelkast hebt gelegd, weet je dat de schil donkerder wordt. Maar dit betekent niet dat de vrucht bedorven is.
Foto: Fabrizio Frigeni / Unsplash
Als je de houdbaarheid wilt verlengen en ze geel wilt houden, kun je ze het beste per stuk bewaren in plaats van in een bos om te voorkomen dat de schil bruin of zwart wordt. Je kunt de stelen van bananen ook in plasticfolie wikkelen om de aanmaak van ethyleen, het hormoon dat ervoor zorgt dat ze bruin worden, te vertragen.
Hetzelfde geldt voor avocado's, die moeten bij kamertemperatuur worden bewaard totdat ze rijp zijn. Alleen dan kunnen ze in de koelkast worden bewaard om hun houdbaarheid te verlengen.
Foto: Gil Ndjouwou / Unsplash
Voor optimale versheid moet een meloen op kamertemperatuur worden bewaard. Nadat je het in stukken hebt gesneden, plaats je het in de koelkast.
Foto: k8 aTlTnFYayPw / Unsplash
Hetzelfde geldt voor watermeloen. Recent onderzoek heeft aangetoond dat de antioxidanten behouden blijven als je het fruit op kamertemperatuur bewaart. Na het snijden, moet het echter niet langer dan vier dagen in de koelkast worden bewaard.
Foto: Rens D / Unsplash
Perzik, pruim en abrikoos moeten bij kamertemperatuur worden bewaard tot ze volledig rijp zijn. Eenmaal klaar voor consumptie kunnen ze voor een langere periode in de koelkast worden bewaard.
Foto: Luann Hunt / Unsplash
Ananas, kiwi, mango en diverse andere soorten fruit afkomstig uit warme gebieden gedijen bij hogere temperaturen. Ze vereisen licht en warmte om goed te rijpen en om hun voedingswaarde te behouden. Eenmaal volledig rijp, kunnen ze in de koelkast worden geplaatst om hun houdbaarheid te verlengen.
Foto: Alexander Schimmeck / Unsplash
Het lijkt vrij logisch om deze vruchten in de koelkast te bewaren, maar koude omgevingen zijn niet bevorderlijk voor citrusvruchten. Niet alleen hebben ze kamertemperatuur nodig om te rijpen, maar lagere temperaturen kunnen ook het fruit van binnenuit beschadigen. De beste manier om hun smaak te behouden is door ze op kamertemperatuur in een fruitschaal te bewaren.
Foto: Jessica Lewis / Unsplash
De weckpot met ingelegde peper moet buiten de koelkast worden bewaard. Het is een voedingsmiddel dat tot drie jaar houdbaar is omdat het ingrediënten bevat die het conserveren, zoals azijn en olie.
Foto: In Theo / Unsplash
Gemalen koffie moet worden bewaard in luchtdichte bakken in de voorraadkast. Koeling wordt niet aanbevolen omdat het condensatie veroorzaakt, wat de smaak beïnvloedt.
Foto: Mohamed Hassan / Pixabay
Lage temperaturen zijn niet gunstig voor basilicum. Nadat je het kruid hebt gewassen en gedroogd, dien je het in een glas water te plaatsen en af te dekken met een zak. Snijdt de stengels diagonaal.
Foto: Christina Rumpf / Unsplash
Vergelijkbaar met olijfolie ondergaat honing een textuurverandering bij lage temperaturen. Het is een voedingsmiddel met een lange houdbaarheid en hoeft niet in de koelkast te worden bewaard. Zorg er voor dat de verpakking goed gesloten blijft.
Foto: Art Rachen / Unsplash
Net als augurken hebben komkommers geen koude omgeving nodig. Door de dunne schil zijn ze vatbaar voor lage temperaturen. Door ze te bewaren in de koelkast kunnen ze beschadigt raken en zacht worden. Probeer ze in een luchtige en droge omgeving te bewaren en je zult zien hoe hun textuur aanzienlijk verbetert!
Foto: Markus Winkler / Unsplash