Etenswaren die je maanden (of zelfs jaren) kunt bewaren
Pandemieën, tekorten, stakingen in de transportsector ... Tegenwoordig kan alles gebeuren, waardoor we voorbereid moeten zijn en moeten weten welke etenswaren we (lang) kunnen bewaren zonder dat ze bederven.
Foto: Annie Spratt / Unsplash
Hier zijn voorbeelden van etenswaren die je maanden (of zelfs jaren) in je voorraadkast kunt bewaren en die in uitzonderlijke omstandigheden levens kunnen redden.
Foto: John Cameron / Unsplash
Honing kun je jaren bewaren zonder dat het bederft. Dit komt door het zeer lage percentage water dat het bevat, waardoor bacteriën en micro-organismen geen kans krijgen.
Foto: Jonathan Pielmayer / Unsplash
Je zou zelden denken aan energierepen in tijden van nood, maar als je naar de houdbaarheidsdatum kijkt, zul je zien dat ze maanden of zelfs jaren meegaan. Ze zijn ook gemakkelijk mee te nemen en geven je een flinke energieboost.
Foto: Towfiqu Barbhuiya / Unsplash
Olijfolie is niet alleen het superieure product in de mediterrane keuken, maar mag ook niet worden overgeslagen in een apocalyptisch scenario. De kwaliteit ervan is essentieel om te weten of ze maanden of jaren meegaat door de verschillende pH-waarden. Hoe lager de zuurtegraad, hoe langer de olie houdbaar is.
Foto: Pixabay / Pexels
Sesam-, chia- of maanzaad zijn enkele van de vele zaden die je jarenlang kunt bewaren. Denk er echter aan dat je ze op een droge, donkere en koele plaats en in een afgesloten pot moet bewaren. Zo kunnen bacteriën er niet bij.
Foto: Karolin Baitinger / Unsplash
Miljoenen mensen kunnen er niet zonder in hun leven. En ze hebben geluk, want koffie kan maanden meegaan, en als de verpakking afgesloten is zelfs een jaar.
Foto: Anastasia Eremina / Unsplash
Een ander ochtendalternatief is cacao, dat zelfs langer kan meegaan dan koffie. Dit product is erg praktisch om in huis te hebben: voeg gewoon wat water toe en je kunt het al drinken.
Foto: Brands People / Unsplash
Olijven, uitjes, aubergines of gewoon augurken zijn voorbeelden van etenswaren die, als je ze in hun oorspronkelijke verpakking bewaart, lang in je voorraadkast kunnen blijven staan.
Foto: Marius Haakestad / Unsplash
Gewone witte rijst kan 5 jaar goed blijven nadat je hem hebt gekocht. Volgens het Amerikaanse ministerie van Landbouw kan de rijst zelfs 30 jaar meegaan als we hem in een vacuümverpakking bewaren.
Foto: Pierre Bamin / Unsplash
Of het nu een aanbevolen ingrediënt is of niet in ons dieet, suiker heeft een onbepaalde houdbaarheidsdatum. Zorg er alleen voor dat je het bewaart in een afgesloten glazen pot die op een donkere, droge plaats staat, weg van vocht.
Foto: Myriam Zilles / Unsplash
Haver is een zeer goed voorbeeld: het is niet alleen lang houdbaar, maar vult ook echt. Je kunt het een jaar bewaren als het in een hermetisch afgesloten verpakking zit en in een koele, droge ruimte staat.
Foto: Jocelyn Morales / Unsplash
Deze uitzonderlijke ingrediënten hebben niet eens een houdbaarheidsdatum, maar slechts een aanbevolen consumptieperiode. Linzen, bonen en kikkererwten zijn dus een must in je voorraadkast.
Foto: Shelley Pauls / Unsplash
Pinda-, cashew-, amandel- of walnootboter ... Als de verpakking niet is geopend, is het vijf jaar houdbaar. Eens de pot geopend is, zakt dat naar 9 maanden. Je kunt het dan nog steeds opeten, maar het zal een beetje vreemd smaken.
Foto: Olia Nayda / Unsplash
Het is eenvoudig: zout bederft niet en heeft geen bepaalde vervaldatum.
Foto: XLorena Martínez / Pexels
Door hun bewaarproces gaan deze tot twee jaar mee, alleen als de pot nog niet is geopend, natuurlijk.
Foto: Little Plant / Unsplash
Deze heerlijke saladedressing is ongeopend vier jaar houdbaar. En als je ze eenmaal gebruikt, moet de fles perfect afgesloten zijn en mag ze niet aan hitte worden blootgesteld. Zo zal ze twee jaar meegaan.
Foto: Caroline Atwood / Unsplash
Op kamertemperatuur kan esdoornsiroop ongeveer twee jaar meegaan. Hoewel het in sommige landen een niet erg gebruikelijk product is, is het goed om het in je voorraadkast te hebben voor het geval dat.
Foto: Ed Vazquez / Unsplash
Dit Italiaanse product van maïsmeel kan een paar jaar meegaan in je voorraadkast dankzij de kleine hoeveelheid water die het bevat.
Foto: Roberto Sorín / Unsplash
Sardines, mosselen, of de klassieke tonijn in blik zijn het soort producten die een paar jaar mee kunnen gaan en nog precies zo goed kunnen zijn als de eerste dag dat je ze kocht. Dat komt door hun sterilisatieproces.
Foto: Alla Hetman / Unsplash
Een gesloten pak pasta heeft een houdbaarheidsdatum van twee jaar. Op een droge, koele en donkere plaats kan pasta zelfs dubbel zo lang meegaan.
Foto: Karolina Kolodziejczak / Unsplash
Gewone flessenmelk is maar een paar weken houdbaar, maar melkpoeder heeft een houdbaarheidsdatum van bijna 5 jaar. Voeg gewoon water toe en je hebt het perfecte glas melk.
Foto: The Humble Co. / Unsplash