Transgender pioniers, 100 jaar geleden
Gladys werd in 1907 in Philadelphia geboren en was een Amerikaanse blueszangeres en entertainer in het New York van de jaren 1920. Gladys kleedde zich in mannenkleren, zong liedjes met rauwe teksten, trad op voor een koor van drag queens en was openlijk lesbisch. Tijdens de drooglegging in New York verhuisde ze naar Californië, waar haar muziek werd bejubeld.
Al op jonge leeftijd trotseerde Gladys de gendernormen en droeg ze de kleren van haar broers. In een gesprek met Ebony Magazine zei ze: "Het lijkt erop dat ik anders geboren ben." Omdat ze zich kleedde als een man en zich aangetrokken voelde tot vrouwen, werd ze vaak verstoten door de maatschappij. Psychiaters uit die tijd bestempelden haar gedrag uiteindelijk als een geestesziekte en op 16-jarige leeftijd liep ze van huis weg.
De tijden veranderden en de onderdrukking nam toe. Op een gegeven moment moest ze speciale vergunningen hebben om zich als man te kleden. Toen, tijdens het tijdperk van McCarthy, besloot ze jurken te dragen en beweerde ze dat ze "genezen" was van haar non-conformisme door vrouwelijke hormonen te nemen en een operatie te ondergaan, schreef ze in een artikel in Ebony Magazine.
"Anders dan de traditionele mannelijke imitator of dragking in het populaire theater, probeerde Gladys Bentley niet als een man 'door te gaan', noch probeerde ze op een speelse manier haar publiek wijs te maken dat ze biologisch gezien een man was. Eigenlijk gebruikte ze een 'zwarte vrouwelijke mannelijkheid' die het onderscheid tussen zwart en blank en mannelijk en vrouwelijk in twijfel trok", schreef professor James F. Wilson.
Christine Jorgensen was een Amerikaanse trans vrouw en de eerste algemeen bekende persoon in de VS die een geslachtsveranderende operatie onderging. Ze had ook een succesvolle carrière als zangeres en actrice.
Ze werd geboren als George William, naar haar vader, en werd op 19-jarige leeftijd als man opgeroepen voor het Amerikaanse leger. Nadat ze terugkwam uit het leger, maakte ze zich steeds meer zorgen over haar geslacht en raakte ze ervan overtuigd dat ze een geslachtsoperatie nodig had. Dus vloog ze naar Europa, waar een arts haar hormoontherapie liet volgen en uiteindelijk geslachtsveranderende operaties uitvoerde.
Tijdens de transitie, die ze privé wilde houden, lekte haar verhaal uit en verschenen er koppen in de kranten als "Ex-GI wordt blonde schoonheid", zoals in de New York Daily News. Bij haar terugkeer in de VS was ze een grote beroemdheid.
Ze greep het moment aan, opende een succesvolle nachtclub en verscheen regelmatig in de media. In 1953 publiceerde ze een artikel over haar leven en in 1967 werden er van haar memoires bijna 500.000 exemplaren verkocht.
In 1959 kondigde ze haar verloving met een typist aan, maar ze kon niet in ondertrouw gaan, omdat haar geboorteakte haar als man vermeldde. Volgens de New York Times verloor haar partner vanwege de relatie zijn baan in Washington DC.
Voordat ze op 62-jarige leeftijd overleed aan blaas- en longkanker, vertelde ze de Los Angles Times dat ze trots was op haar nalatenschap. "Ik ben er nu, terugkijkend, erg trots op dat ik 36 jaar geleden op die straathoek stond toen er een beweging begon. Het was de s e k s u e l e revolutie die met of zonder mij zou beginnen. We zijn er misschien niet mee begonnen, maar we hebben het wel een flinke schop onder de k o n t gegeven".
Richter werd in 1891 in Duitsland geboren en was de eerste bekende persoon die een volledige geslachtsverandering van man naar vrouw onderging. Dit gebeurde tijdens verschillende operaties in de jaren 1920 en 1930 in Berlijn. In 1933 viel een groep nazi's het instituut aan waar ze werkte en dat transpersonen ondersteunde. De gegevens van het instituut werden uiteindelijk vernietigd en haar lot is onbekend.
Afbeelding: Dora Richter, hirschfeld.in-berlin.de / Wikimedia
Hij werd geboren als Elvira Virginia Mugarrieta, maar nam later het mannelijke geslacht aan en leefde als man in de buurt Tenderloin van San Fransciso, waar hij relaties had met andere mannen. Toen hij in 1936 overleed, was het ziekenhuis geschokt toen men zich realiseerde dat hij een biologische vrouw was, en het werd een belangrijk nieuwsbericht.
Afbeelding: Engels: Gravure van auteur Jack Bee Garland uit de Stockton Evening Mail, 9 October 1897 / Wikimedia
In 1899 nam hij de mannelijke identiteit aan als Beebe Beam en vergezelde de strijdkrachten van het Amerikaanse leger in de Filipijns-Amerikaanse Oorlog, waar hij werkte als vertaler en verpleger.
Afbeelding: Amerikaanse soldaten op de Filippijnen, Manilla door Perley Fremont Rockett, Library of Congress / Wikimedia
Lili Elbe was een Deense schilderes en een van de eerste ontvangers van geslachtsbevestigende chirurgie. Ze is heel bekend en vormde de inspiratie voor de film 'The Danish Girl' uit 2015. Ze werd geboren als Einar Wegener ergens rond 1882.
Afbeelding: N. Hoyer, ed., 'Man into Woman. An Authentic Record of a Change of Sex. The true story of the miraculous transformation of the Danish painter Einar Wegener' (Andreas Sparre), p. 40 / Wikimedia
Terwijl ze studeerde aan de Koninklijke Deense Kunstacademie, trouwde ze met collega-kunstenares Gerda Gottlieb toen ze net 22 was en voordat ze in transitie ging. Haar vader was een Lutherse dominee. Het stel reisde en verhuisde naar Parijs, waar Elbe openlijker als vrouw kon leven.
Afbeelding: Foto van Gerda Wegener als bruid (1904) door C. L. Wilhelm Kihlstrøm (1870-1923) / Wikimedia
Elbe begon zich te kleden in chique vrouwenkleding en stond model voor haar vrouw Gottlieb. Maar in de jaren 1930 begon Elbe gefrustreerd te raken en stond ze zelfs op het punt zichzelf van het leven te beroven omdat haar transitie onvolledig was. Toen ging ze naar de transkliniek in Berlijn die Dora Richter had geopereerd en begon ze met een chirurgische transitie.
Schilderij: Lili Elbe door Gerda Wegener, 1920s / Wikimedia
In 1931, toen de geneeskunde nog experimenteel was, werd ze de eerste bekende ontvanger van een baarmoedertransplantatie, waarvan ze hoopte dat die haar in staat zou stellen om zwanger te worden. Ze stierf echter drie maanden later aan een hartaanval omdat haar immuunsysteem het nieuwe orgaan afstootte.
Afbeelding: N. Hoyer, ed., 'Man into Woman. An Authentic Record of a Change of Sex. The true story of the miraculous transformation of the Danish painter Einar Wegener' (Andreas Sparre), p. 40 / Wikimedia
Alan L. Hart was een Amerikaanse arts, radioloog, prominent tuberculoseonderzoeker en schrijver van vier romans. In 1917 was hij een van de eerste trans mannen die in de Verenigde Staten een hysterectomie onderging, een operatie waarbij de baarmoeder wordt verwijderd. Hij begon ook testosteron te gebruiken toen dat in 1920 beschikbaar kwam.
Afbeelding: Alan L. Hart in 1943, AJPH / Wikimedia
Hart werd in 1890 in Kansas geboren als Alberta en schreef dat hij in zijn kindertijd het gelukkigst was als hij zich als man voordeed en met jongensspeelgoed speelde. Hij overtuigde artsen om hem te helpen met een eugenetisch argument, namelijk dat iemand met een "abnormale inversie" zoals hij geen kinderen zou mogen krijgen. Na de operatie veranderde hij zijn naam in Alan.
Afbeelding: een foto van baby Lucille Hart (later Alan Hart), schooljaarboek uit 1911 / Wikimedia
Alan worstelde zijn hele leven met het feit dat mensen hem als transseksueel openbaarden, hoewel hij over het algemeen vocht om zijn identiteit privé te houden. Hoewel hij in een interview met zijn lokale krant zei dat hij gelukkiger was sinds hij de transitie had ondergaan en zich "nergens voor schaamde". Hij trouwde en scheidde van een vrouw en trouwde daarna met een andere vrouw, met wie hij samen bleef tot zijn dood in 1962.
Afbeelding: Alan L. Hart (toen Lucille A. Hart) rechts, jaarboek uit 1911 van Albany College / Wikimedia
Alberto Alonso Blanco, beter bekend als 'Rambal', werd in 1928 geboren in de Spaanse stad Gijon en stond in zijn gemeenschap bekend voor het wassen van kleding op openbare wasplaatsen in de open lucht, wat een typisch vrouwelijke bezigheid was. Hoewel hij in een fascistische dictatuur leefde, was hij openlijk homoseksueel. In 1976 werd hij doodgestoken.
Afbeelding: Via @damiandbm / Twitter