Adembenemend: Noord-Amerikaanse UNESCO Werelderfgoed-plaatsen
Vandaag nemen we je mee naar de mooiste culturele plekken in Noord-Amerika die op UNESCO werelderfgoedlijst staan. Lees snel verder!
Wie kent het Vrijheidsbeeld niet? Het is ontworpen door Bartholdi en Eiffel en is een holle kolos van koperen platen op een stalen raamwerk. Het is geschonken door Frankrijk in 1886.
Foto: Pierre Blaché / Unsplash
De Onafhankelijkheidsverklaring en de Amerikaanse Grondwet werden in 1776 en 1787 ondertekend in de Independence Hall in Philadelphia. Het gebouw is ontworpen door Andrew Hamilton en bevat een bel van maar liefst 943 kilo.
Foto: Miguel Ángel Sanz / Unsplash
Thomas Jefferson (1743-1826) schreef de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring, was de derde president van de VS, en een begaafde neoklassieke architect. Hij ontwierp Monticello (1769-1809) en het academische dorp van de Universiteit van Virginia (1817-1826).
Foto: Richard Hedrick / Unsplash
Frank Lloyd Wright ontwierp in de eerste helft van de 20e eeuw Fallingwater, het Jacobs House en het Guggenheim Museum (foto). Wright's gebouwen belichamen 'organische architectuur', met innovatieve ontwerpelementen zoals naadloze overgangen tussen binnen en buiten.
Foto: Joe Dudeck / Unsplash
Dit erfgoed bestaat uit vijf missiegebouwen en een boerderij in het zuiden van Texas, met architecturale en archeologische structuren uit de 18e eeuw. De gebouwen weerspiegelen de culturele samensmelting tussen de Spanjaarden en de inheemse Coahuiltecan indianen.
Foto: LeVan Smith III / Unsplash
Hospicio Cabañas, opgericht in de vroege 19e eeuw, bood onderdak en zorg aan kwetsbare groepen. Het unieke ontwerp was gericht op de behoeften van de bewoners. Het gebouw bevat prachtige muurschilderingen uit de 20e eeuw en straalt harmonie uit.
Foto: Alejandro Barba / Unsplash
Guanajuato, gesticht in de 16e eeuw door de Spanjaarden, werd in de 18e eeuw 's werelds voornaamste zilvermijncentrum. Het omvat ondergrondse passages en de mijnschacht 'Boca del Inferno' die wel 600 meter diep is.
Foto: Gerardo Martin Fernandez / Unsplash
San Miguel, een versterkte stad uit de 18e eeuw, heeft religieuze en burgerlijke gebouwen in Mexicaanse barokstijl. Het Jezuïtenheiligdom is een prachtig barok kunst- en architectuurvoorbeeld. In deze locatie bevindt zich een imposante kerk, evenals kapellen die zijn gedecoreerd met schilderijen en muurschilderingen.
Foto: Tania Ramirez Trejo / Unsplash
Querétaro, een oude koloniale stad met Spaanse straten en Indiase steegjes, bood onderdak aan verschillende culturen. Het pronkt met prachtige barokke monumenten uit de Gouden Eeuw, maar kende economische ups en downs. Het staat ook bekend vanwege het historische vredesverdrag dat in 1848 met de Verenigde Staten werd gesloten.
Foto: Omar Corona / Unsplash
Morelia, opgericht in de 16e eeuw, combineert Spaanse Renaissance en Midden-Amerikaanse invloeden. De heuvelachtige straten, roze stenen gebouwen en eclectische architectuur weerspiegelen eeuwenoude geschiedenis. De stad was cruciaal voor de Mexicaanse onafhankelijkheid.
Foto: Jezael Melgoza / Unsplash
Chichén-Itzá, op het schiereiland Yucatán, was ooit één van de grootste Maya-centra. Het toont de samensmelting van Maya- en Tolteekse invloeden in architectuur en kunst, met opmerkelijke monumenten zoals El Castillo en El Caracol.
Foto: Marv Watson / Unsplash
Quebec, gesticht door de Franse ontdekkingsreiziger Champlain in de 17e eeuw, heeft als enige Noord-Amerikaanse stad haar stadsmuren en verdedigingswerken behouden. De Bovenstad, op een klif gebouwd, herbergt kerken, kloosters, en historische bezienswaardigheden.
Foto: Timothée Geenens / Unsplash
Opgericht in 1753, vertegenwoordigt Lunenburg een zeldzaam bewaard gebleven voorbeeld van Britse koloniale geschiedenis in Noord-Amerika. Er is weinig verandert aan de gebouwtjes en mensen verdienen nog steeds hun geld met vissen.
Foto: Chetanpreet Singh Sachdeva / Unsplash
In de periode van de 9e tot de 13e eeuw, na de val van Teotihuacán, was El Tajin in Veracruz het voornaamste centrum in het noordoosten van Midden-Amerika. Het onderscheidt zich door gedetailleerde beeldhouwwerken en reliëfs, met de 'Piramide van de Niches' als meesterwerk van oude Mexicaanse en Amerikaanse architectuur
Dit gebied omvat pre-Spaanse archeologische sites en grotten. In de Guila Naquitz-grot bevinden zich tienduizend jaar oude Cucurbitaceae-zaden. Het toont de mens-natuur relatie en de oorsprong van plantendomesticatie in Noord-Amerika en de opkomst van Meso-Amerikaanse beschavingen.
Foto: Matthew Essman / Unsplash