Hoe gaat het eigenlijk met Monica Lewinsky?
Ze is de wereldberoemde stagiaire van president Bill Clinton en de hoofdrolspeler van een van de grootste politieke schandalen uit de jaren 90: Monica Lewinsky. In september 2021 kwam ze even in de schijnwerpers te staan vanwege een nieuwe dramaserie over haar affaire met Bill Clinton en zijn impeachment, nu een kwart eeuw geleden.
De serie was onderdeel van de reeks 'American Crime Story' op FX. Onder deze noemer vielen ook de series over de rechtszaak van OJ Simpson en de moord op Gianni Versace. In de cast van 'American Crime Story: Impeachment' zaten sterren als Beanie Feldstein (Monica Lewinsky, foto), Clive Owen (Bill Clinton, foto), Edie Falco als Hillary Clinton en Sarah Paulson als Linda Tripp.
De tijd heeft maar weinig getornd aan 's werelds beroemdste stagiaire. Tijdens de promotie van de serie in 2021 stond Monica Lewinsky stralend op de rode loper en bleek dat ze er nog hetzelfde uitziet als vroeger. Dat zal waarschijnlijk ook betekenen dat ze nog steeds veel wordt herkend op straat. Maar wat doet Monica Lewinsky nu eigenlijk, en hoe zat het ook alweer met het Clinton-schandaal?
Iedereen kende de naam Monica Lewinsky aan het eind van de jaren negentig. Er werden veel smakeloze grappen over haar gemaakt in allerlei media. De reden was haar affaire met president Bill Clinton, met wie ze hier in 1997 op de foto staat.
Foto: Bill Clinton presidentiële bibliotheek, publiek domein
In 2018 schreef Monica Lewinsky een essay voor Vanity Fair over de affaire. Ze vat de situatie kort samen: “Hij was mijn baas. Hij was de machtigste man op aarde. Hij was 27 jaar ouder dan ik, met genoeg levenservaring om beter te weten. Hij bevond zich op dat moment op het hoogtepunt van zijn carrière, en ik zat op mijn eerste werkplek na mijn studie.”
Foto: Time Magazine
Toen het nieuws over Clintons affaire met Lewinsky bekend werd, ontkende president Clinton dit zowel publiekelijk als privé in alle toonaarden.
Iedereen herinnert zich zijn beruchte onschuldverklaring tijdens een conferentie in januari 1998, waarin Clinton zei: "Ik had geen seksuele betrekkingen met die vrouw" ("I did not have sexual relations with that woman.")
In de Hulu-documentaire 'Hillary' vertelt Bills vrouw dat hij in eerste instantie tegen haar had gezegd dat het allemaal een misverstand was. "Hij zei: 'er is niets aan de hand, het is niet waar, ik ben misschien te aardig voor haar geweest en heb misschien te veel aandacht aan haar besteed.'" Dat was alles.
President Bill Clinton had vervolgens in het geheim een gesprek met Monica Lewinsky. Volgens de oud-stagiaire adviseerde hij haar een beëdigde verklaring te ondertekenen waarin ze zei dat ze nooit intiem met hem was geweest. Diezelfde maand zou Clinton de affaire zelf ook onder ede ontkennen tijdens een niet-gerelateerde rechtszaak.
Foto: US DOD, publieke domein
Monica Lewinsky had echter in gesprekken met collega Linda Tripp - die alles stiekem had opgenomen - de hele affaire in detail beschreven. Tripp leverde zonder medeweten van Lewinsky haar opnames bij de openbaar aanklager in. Ze zei later dat ze dat had gedaan uit 'patriottisme.'
Foto: The Arizona Republic, februari 1998
Op dat moment had Bill Clinton een probleem. Hij kon niet langer ontkennen dat hij een affaire had gehad met zijn 22-jarige stagiaire, en bovendien was het nu bewezen dat hij onder ede had gelogen.
Monica Lewinsky's beëdigde verklaring was eveneens voer voor aanklagers. Ze dwongen haar om mee te werken aan de zaak tegen Clinton in ruil voor vrijstelling van haar eigen vervolging.
Hierdoor leerde het grote publiek alle intieme details van de affaire die Lewinsky had met Clinton. Van de sigaar tot de bevlekte blauwe jurk, het lag allemaal op straat.
In een TED Talk uit 2015 sprak Lewinsky over haar ervaringen in die tijd. “Van de ene op de andere dag ging ik van een gewone privépersoon naar een wereldwijd publiekelijk vernederde figuur. Ik was 'patiënt nul' om in een oogopslag in de hele wereld mijn reputatie te verliezen.”
Ze bedoelde daarmee dat ze in een tijd vóór social media dezelfde vernedering meemaakte die nu mensen overkomt bij een viraal schandaal op Twitter, Facebook en Instagram.
Voor de FX-dramaserie 'American Crime Story: Impeachment' heeft Monica Lewinsky haar kant van het verhaal kunnen delen als adviseur van de scenarioschrijvers.
Foto: FX
De producent en schrijfster van de serie, Sarah Burgess, zei in Entertainment Weekly dat de media erg hard waren geweest voor Monica Lewinsky: "Het leek wel alsof ze in 1998 een tweede Monica Lewinsky creëerden die niets te maken had met de echte persoon."
Foto: Star magazine
Uitvoerend producent Ryan Murphy vertelde The Hollywood Reporter dat hij Monica als producent van de nieuwe serie had uitgenodigd. "Niemand zou jouw verhaal moeten vertellen behalve jij," zou hij tegen Lewinsky gezegd hebben. "Als je het met mij wilt produceren, zou ik dat geweldig vinden; maar jij zou de producent moeten zijn en al het geld moeten verdienen.”
Behalve dat ze de belangrijkste adviseur was voor 'American Crime Story,' heeft Monica Lewinsky de laatste jaren ook andere dingen gedaan. Waar is ze mee bezig geweest, en hoe ging ze om met de gevolgen van het schandaal?
In 1999 werd president Clinton na zijn impeachment-proces vrijgesproken van belemmering van de rechtsgang en meineed. (Het congres had hem schuldig bevonden maar de senaat sprak hem vrij.) Als gevolg hiervan redde Clinton ondanks het schandaal zijn baan als president en zijn huwelijk met Hillary.
Voor Lewinsky was de nasleep van het schandaal totaal anders. Haarnaam werd door het slijk gehaald en ze wist als jonge twintiger niet meer wat ze met haar leven moest doen. Monica Lewinsky was het mikpunt van spot en lollige artikelen zoals deze Halloween-maskers.
Terwijl iedereen te doen had met Hillary Clinton, was Monica Lewinsky "die andere vrouw" die het allemaal verknald zou hebben. Iedereen was er snel bij om meneer de president te vergeven, maar zeker niet Lewinsky.
Ondanks alle tegenslag probeerde Monica Lewinsky toch iets van haar leven te maken. In 1999 publiceerde ze een boek, 'Monica's Story.' Daarnaast werd ze woordvoerster van Jenny Craig, een bedrijf dat dieetplannen en maaltijden verkoopt. Bovendien, en opvallend genoeg, bracht Lewinsky haar eigen handtassenlijn uit.
Lewinsky moest doen wat ze kon om geld te verdienen. In de New York Times vertelde ze in 2000 dat ze 1,5 miljoen dollar schuld had door de juridische kosten van het schandaal. Ze deed dan ook wat iedereen in haar situatie zou doen: proberen te profiteren van haar bekendheid.
In een poging wat meer anonimiteit op te zoeken verhuisde Lewinsky begin 2000 van Washington DC naar New York City. Maar dat haalde niets uit, want in de Big Apple kreeg ze eveneens een hoop negatieve aandacht. De New York Post gaf haar zelfs de wrede bijnaam van "Portly Pepperpot," wat verwijst naar haar mollige uiterlijk en de intieme details van haar verleden met Bill Clinton.
Ondanks alles wist Monica in 2003 een datingshow te maken. De titel was 'Mr. Personality.' Daarnaast had ze tv-optredens in verschillende andere programma's. Lewinsky kreeg ook een baan als correspondent voor het Britse Channel 5. Ze versloeg de Amerikaanse trends en cultuur in het programma 'Monica's Postcards'.
Foto: screenshot van 'Mr. Personality'
In 2005 besloot ze om haar leven in de schijnwerpers te ontvluchten en verhuisde ze naar Londen, waar ze sociale psychologie studeerde aan de London School of Economics. Interessant is dat Lewinsky een scriptie schreef voor haar masteropleiding met de volgende titel: "In Search of the Impartial Juror: An Exploration of the Third-Person Effect and Pre-Trial Publicity." Het was een verwijzing naar het 'trial by media' dat ze zelf had ondervonden tijdens het Clinton-schandaal.
Na haar afstuderen in 2006 probeerde Monica Lewinsky lange tijd uit de publiciteit te blijven. Ze kwam in 2014 weer in beeld toen ze voor Vanity Fair een essay schreef over haar ervaringen met het Clinton-schandaal. Het tijdschrift was zo onder de indruk van haar werk dat ze besloten haar aan te houden als schrijfster.
Lewinsky maakte in 2014 ook een openbaar Twitter-account aan waarin ze haar mening over politiek begon te geven en zich menigmaal heeft gepresenteerd als een 'activist tegen pesten.'
Het is niet zo gek dat ze zich inzet tegen pesten, aangezien ze zelf nationaal en wereldwijd voor schut werd gezet met het Clinton-schandaal.
Monica Lewinsky spreekt zich uit tegen cyberpesten in interviews en toespraken, zoals bijvoorbeeld haar Ted Talk in 2015 (op deze foto).
Afbeelding: Jurvetson / Flickr
In een interview met CNN noemde Monica zichzelf 'patiënt nul' met betrekking tot cyberpesten. Lewinsky heeft het tot haar missie gemaakt om diegenen te helpen die hetzelfde meemaken als zij destijds heeft gedaan. Daarnaast wil ze proberen te voorkomen dat cyberpesten het leven van anderen verwoest.
Foto: CNN
Lewinsky is de afgelopen jaren vooral bezig geweest met voorlichting over de schade die pesten veroorzaakt. Ze heeft bijvoorbeeld bijgedragen aan de anti-pestorganisatie Bystander Revolution, opgericht door MacKenzie Scott (de ex-vrouw van Jeff Bezos).
Foto: ABC-nieuws
In 2019 verscheen Monica in 'Last Week Tonight with John Oliver' voor een aflevering over 'Public Shaming'. John Oliver sprak zich uit tegen de oneerlijke behandeling die Lewinsky van de media en cabaretiers had gekregen. Hij sprak zelfs direct andere komieken als Jay Leno aan op hun beledigende grappen over Monica Lewinsky.
Foto: Last Week Tonight met John Oliver, screenshot
Monica Lewinsky maakte in 2021 ook een eigen documentaire. Samen met Max Joseph van MTV's 'Catfish' creëerde ze het programma '15 Minutes of Shame' voor HBO Max. Het lijkt er dus op dat Lewinsky ruim twee decennia na het Clinton-schandaal toch een beetje genoegdoening in de media heeft gekregen.