Hoe Robin Williams zo'n 1500 daklozen aan het werk bracht
Op 11 augustus 2014 overleed een van de meest geliefde, bewonderde en gemiste acteurs in de geschiedenis van Hollywood: Robin Williams.
De briljante acteur die een Oscar ontving voor 'Good Will Hunting' zal altijd herinnerd worden om zijn passie en flair voor komedie.
Wat niet iedereen wist was iets wat na zijn overlijden aan het licht kwam: hij was grappig, maar had ook een heel groot hart. Het blijkt dat hij in de loop van zijn carrière meer dan 1500 daklozen aan werk heeft geholpen.
Robin Williams was 63 jaar oud toen hij stierf. Hij was 37 jaar – meer dan de helft van zijn leven – werkzaam in de audiovisuele wereld en speelde in meer dan 110 titels voor zowel televisie als film.
Bij elk project dat bij hem werd ondertekend, evenals bij elk evenement dat hij bijwoonde, had Robin Williams een niet-onderhandelbare voorwaarde: dat er daklozen werden aangenomen zodat ze een duwtje in de rug kregen.
Zoals Brian Lord, voorzitter van het Premiere Speakers Bureau, in een blogpost bekende: "Bedankt, Robin Williams – niet alleen voor de lach, maar ook voor een mooi voorbeeld."
Brian Lord merkte op dat het inhuren van daklozen voor Robin Williams een absolute voorwaarde was om zich aan een project te verbinden of een evenement bij te wonen.
Brian Lord ontdekte het 'geheim' van Robin Williams toen hij hem wilde inhuren als gastheer voor een evenement.
"Toen ik de rider van Robin Williams onder ogen kreeg, was ik zeer verrast door wat ik aantrof," schrijft Lord. "Hij stelde namelijk als voorwaarde dat voor elk evenement of film die hij deed, het bedrijf dat hem inhuurde ook een bepaald aantal daklozen moest aannemen en aan het werk zetten. Ik heb daarna nooit meer op dezelfde manier naar een film van Robin Williams gekeken."
Robin Williams heeft tientallen jaren onafgebroken en in het geheim deze vorm van solidariteit in praktijk gebracht, terwijl hij ook andere goede doelen steunde, waaronder huisvestingsrechten, 'Children in Need' en het Amerikaanse leger.
"Ik weet dat hij met zijn eigen tijd en geld deze mensen in nood hielp, maar daarnaast had hij besloten zijn invloed als entertainer te gebruiken om ervoor te zorgen dat productiebedrijven en evenementenplanners ook de waarde leerden van het geven van een kans aan mensen om zich terug te werken," aldus Brian Lord.
In 1986 richtte Robin Williams samen met Billy Crystal en Whoopi Goldberg 'Comic Relief USA' op. Deze non-profit organisatie gebruikt "de kracht van entertainment om positieve verandering teweeg te brengen bij hen die dat het hardst nodig hebben".
Comic Relief USA is vandaag de dag nog steeds actief en wordt bijgestaan door mensen als Julia Roberts, waardoor de organisatie meer dan € 275 miljoen heeft opgehaald voor hulpverlening.
De zaak was Robin Williams ernst en hij ging ervoor zelfs naar Amerikaanse Congres om zijn steun uit te spreken voor de 'Homelessness Prevention and Housing Revitalization Act', natuurlijk met de nodige humor.
Het was 1990 en in zijn toespraak zei hij tegen senator Kennedy: "Je kunt mensen niet blijven oprapen, je moet ervoor zorgen dat ze niet blijven vallen".
Hij drukte duidelijk zijn stempel met een historische vergelijking: "Ik weet dat het een beetje eng is als je een komiek voor je hebt, het is alsof je een egeltje op een afdeling voor hemofiliepatiënten hebt".
Wat duidelijk is, is dat op de dag dat Robin Williams stierf, de wereld niet alleen een groot acteur en een weergaloze komiek verloor, maar ook een buitengewoon goed mens.