Knokken in Knokke en andere trammelant door dronken Nederlandse bezoekers
In de uitgaansbuurt van Knokke werd op 23 juli flink gevochten tussen groepen Nederlandse jongeren. Dat meldde de VRT. Veel jongeren uit de randstad gaan naar Knokke en bouwen daar een feest, omdat de leeftijd om te mogen drinken in België lager ligt. In België mogen jongeren vanaf 16 jaar alcohol drinken, terwijl dit in Nederland pas vanaf 18 jaar is toegestaan.
Knokke is een van meerdere voorbeelden waarin het gedrag van Nederlandse toeristen op vakantiebestemmingen slecht bevalt.
Foto: Eugene Zhyvchik / Unsplash
Het zonnige eiland Mallorca in Spanje staat bekend om zijn prachtige stranden en bruisende nachtleven. Toch beginnen lokale bewoners steeds meer gefrustreerd te raken door het gedrag van jonge Nederlandse toeristen meldt het AD.
Foto: Dj Nick Otronic / Unsplash
De vice-voorzitter van een buurtvereniging in El Arenal beschrijft deze toeristen als "totaal losgeslagen." Ze drinken overmatig, gebruiken vaak drugs en vertonen agressief gedrag. Het zijn overigens niet alleen Nederlandse jongeren, maar vaak ook Engelsen en Duitsers die voor herrie zorgen.
Foto: Eugene Zhyvchik / Unsplash
Dit gedrag heeft geleid tot veroordelingen en incidenten, zoals een aanrandingszaak, een moordzaak (Carlo Heuvelman in 2021) en vechtpartijen. Het eiland Mallorca probeert inmiddels een ander soort toeristen aan te trekken.
Foto: Andreas Johansson / Unsplash
Het prachtige Split, gelegen in Kroatië, lijkt een vergelijkbaar probleem te ervaren. Deze historische stad, gekenmerkt door zijn Romeinse architectuur en schitterende stranden, wordt overspoeld door Nederlandse jongeren.
Foto: Spencer Davis / Unsplash
Volgens het Parool klagen bewoners over wild p l a s s e n, openbare dronkenschap en geluidsoverlast door luidruchtige jongeren die 's nachts door de straten trekken.
Foto: Adam Wilson / Unsplash
De plaatselijke bewoners proberen actie te ondernemen en vragen de gemeente om strengere maatregelen, zoals vroegere sluitingstijden en het verplaatsen van luidruchtige clubs buiten de stad.
Foto: Mana5280 / Unsplash
Echte actie blijft echter uit, waarschijnlijk omdat de jongeren veel geld in het laatje brengen.
Foto: Kirsten Velghe / Unsplash
Het Belgische dorp Baarle-Hertog is ook een soort trekpleister voor Nederlandse toeristen. De reden? Vuurwerk!
Foto: Mike Petrucci / Unsplash
Nederlanders trekken massaal naar België om vuurwerk te kopen, wat zorgt voor grote drukte in het dorp.
Foto: Andreas Ronningen / Unsplash
De bewoners van Baarle-Hertog klagen echter over asociaal gedrag van de toeristen, zoals foutparkeren, wildplassen en agressie schrijft het AD.
Foto: Aleksandr Popov / Unsplash
De gemeente Baarle-Nassau heeft besloten om de overlast door vuurwerktoerisme aan te pakken. Om de overlast te verminderen, zijn er al enkele maatregelen getroffen.
Foto: Jamie Fenn / Unsplash
Tijdens de laatste maanden van het jaar is vuurwerk alleen online te koop, en slechts één persoon mag de bestelling in Baarle komen afhalen.
Foto: Christin Hume / Unsplash
De gemeente is vastbesloten om de overlast veroorzaakt door het vuurwerktoerisme een halt toe te roepen. Burgemeester Marjon de Hoon-Veelenturf (Baarle-Nassau, CDA) hoopt dat deze maatregelen zullen bijdragen aan een verbetering van de situatie in Baarle.
Foto: Sigmund / Unsplash
Het is van essentieel belang dat toeristen zich bewust worden van hun gedrag in het buitenland en rekening houden met de lokale cultuur en gewoonten.
Foto: Harli Marten / Unsplash
Met deze tips kan het niet fout gaan!
Stel je flexibel op: Pas je gedrag aan op basis van de situatie en omgeving.
Wees bewust van je omgeving: Houd rekening met anderen en vermijd storend gedrag.
Promoot positieve voorbeelden: Wees een goede ambassadeur voor je eigen cultuur door respectvol en verantwoordelijk te handelen.
Door deze richtlijnen te volgen, draag je bij aan een veilige en plezierige sfeer voor jezelf en anderen. Veel plezier en een fijne reis!
Foto: Unsplash / Nathan Fertig