Koningin Elizabeth II: het dagelijkse stappenplan voor haar afscheid en begrafenis
Op 8 september stierf koningin Elizabeth II met een leeftijd van 96 jaar. Terwijl Groot-Brittannië rouwt om de dood van een opmerkelijke monarch, is er een vooraf vastgestelde reeks activiteiten aan de gang die haar officiële afscheid en de rouwperiode in het VK bepalen. Wat staat er de komende dagen te gebeuren?
Onder de naam 'Operation London Bridge' is er een plan opgesteld dat in 2017 uitlekte. Het beschrijft de belangrijkste rituelen en veiligheidsmaatregelen die uitgevoerd moeten worden na de dood van de koningin.
Zo moest er een uitgebreide veiligheidsoperatie worden opgezet om de verwachte menigten in Londen onder controle te houden. Er werd een reischaos voorzien en alle autoriteiten stonden paraat om de commotie bij Buckingham Palace en andere centrale punten op te vangen.
We konden dit zien op donderdag 8 september: nog voordat de dood van de koningin bekend werd gemaakt, plaatste de politie al hekken op verschillende locaties in Londen.
Volgens het plan begon Operatie London Bridge op donderdag 8 september met een cascade van telefoontjes waarbij de premier, de kabinetssecretaris en een aantal van de hoogste ministers en functionarissen het nieuws kregen van de privésecretaris van de koningin.
Liz Truss is pas net premier en ze moet al meteen deze monumentale verandering in goede banen leiden. Volgens de documenten van 'Operation London Bridge' kregen ambtenaren instructies over de beste manier om het nieuws door te geven. POLITICO citeerde het bericht dat ze zouden krijgen: "Beste collega's, met droefheid schrijf ik u om u te informeren over het overlijden van Hare Majesteit De Koningin."
Pas nadat alle topfunctionarissen op de hoogte waren gebracht, werd het nieuws met het publiek gedeeld. Om die reden zat er enige tijd tussen Elizabeth's dood en de bekendmaking aan het publiek. Het koninklijk huis heeft dat zelf gedaan met een bericht op sociale media, de website, en een ouderwets plakkaat.
Er was enige bezorgdheid dat de vlag mogelijk niet binnen de verplichte tien minuten na het bekendmaken van de dood van de koningin gestreken zou worden. Men vreesde dat er geen officiële 'vlagofficier' beschikbaar zou zijn en dat het publiek kwaad zou worden als de vlag niet snel halfstok zou hangen. Downing Street heeft dit probleem blijkbaar verholpen, want toen de dag daar was, werd de vlag op tijd gestreken.
Een groot deel van Operation London Bridge gaat over sociale media. Volgens POLITICO was het geschetste plan met betrekking tot sociale media als volgt: "De website van de koninklijke familie zal veranderen in een zwarte homepage met een korte verklaring die de dood van de koningin bevestigt."
Foto: The Royal Family / Instagram
Dit plan is niet helemaal zo uitgevoerd. De afgelopen dagen is het beeld van de koninklijke website een kleurrijkere viering van het ongelofelijke verhaal van de koningin geworden.
Afbeelding: royal.uk
Volgens het plan zijn er ook verschillende saluutschoten afgevuurd. In plaatsen als het Londense Hyde Park, de Tower of London (foto) en in Gibraltar werden kanonschoten afgevuurd ter ere van de koningin. De HMS Queen Elizabeth vuurde bijvoorbeeld een saluut van 96 ronden af, ter ere van de 96 jaren die de koningin had geleefd.
De dag van het overlijden van koningin Elizabeth wordt intern 'D-Day' genoemd. Elke dag na haar sterfdag, tot en met haar begrafenis, wordt aangeduid 'D-Day+1, D-Day+2,' etcetera.
Aan het einde van 'D-Day' sprak de nieuwe koning, Charles, het volk toe.
De regering kwam anderhalve dag na de dood van de koningin bijeen om Charles formeel tot nieuwe soeverein uit te roepen. Honderden belangrijke Britten waren aanwezig en allen werden geïnstrueerd over hun kleding: donkere kleuren en geen versieringen. De proclamatie werd voorgelezen in St James' Palace en koning Charles werd officieel de nieuwe monarch.
Zittingen van het Lagerhuis en Hogerhuis werden voor tien dagen na de dood van de koningin afgelast. Het Lagerhuis opent op 21 september weer. Op 9 september hield het wel een speciale zitting, tot 22.00 uur, waarin de parlementsleden hulde brachten aan de overleden koningin.
Nadat de koningin overleden was in haar huis in Balmoral, begon haar reis in een kist terug naar London. De eerste etappe van de reis vond bijna drie dagen na haar dood plaats. De kist van Wijlen Hare Majesteit vertrok van Balmoral Castle voor de reis naar het paleis Holyroodhouse in Edinburgh. Bij aankomst was er een saluut van 21 schoten vanuit Edinburgh Castle.
De nieuwe koning Charles moest volgens de plannen een tournee maken door het Verenigd Koninkrijk. Hij begon maandagochtend in Londen om condoleances in ontvangst te nemen. Daarna vloog hij naar Edinburgh om zich bij zijn broers en zus (prinses Anne en de prinsen Andrew en Edward) te voegen. Er was ook een plechtige processie naar de historische St. Giles-kathedraal van de stad.
Koning Charles III had een audiëntie bij de Schotse minister-president Nicola Sturgeon. Samen met de Queen Consort, Camilla, ontvingen ze vervolgens condoleances van het Schotse parlement.
Tijdens de processie gebeurde er iets dat in geen enkel plan van 'Operation London Bridge' was voorzien. Naast de verwachte, geïsoleerde protesten tegen de monarchie was er ook een luide criticus langs de kant van het parcours die prins Andrew aansprak op zijn misdragingen rondom de Jeffrey Epstein-zaak. De man werd door de politie verwijderd.
Terwijl de koning en Camilla Noord-Ierland bezoeken en een gebed bijwonen in Anne's Cathedral, wordt de kist van de koningin per vliegtuig verplaatst naar Londen. De Princess Royal, prinses Anne, neemt de vlucht met het stoffelijk overschot van de koningin en arriveert 's avonds op Buckingham Palace. Rond diezelfde tijd zullen ook Charles en Camilla daar arriveren.
De koning en andere leden van de koninklijke familie lopen mee in de processie die de koningin van Buckingham Palace naar Westminster brengt. Ze zal dan vier dagen opgebaard blijven in het paleis van Westminster. Dit deel van de Operatie London Bridge heeft de codenaam FEATHER.
Terwijl de koningin opgebaard is en honderdduizenden mensen naar verwachting afscheid zullen komen nemen, gaan koning Charles en Camilla naar Wales om daar de laatste van de vier naties (Engeland, Schotland, Noord-Ierland en Wales) als koning te bezoeken.
Er is een 'Dag van Nationale Rouw' aangekondigd voor de dag van de begrafenis van koningin Elizabeth. Alles zal gesloten zijn op maandag 19 september. Volgens de koninklijke website wil de regering "helpen om het voor zoveel mogelijk mensen mogelijk te maken om op de dag van de staatsbegrafenis het overlijden van Hare Majesteit en haar regeringstijd te herdenken."
Foto: Getty (ontkleuring: Showbizz Daily)
De staatsbegrafenis vindt plaats in Westminster Abbey. Na de dienst - om 12.00 uur - zal er in het hele land twee minuten stilte zijn. Hierna zullen processies plaatsvinden in Londen en Windsor.
De periode van rouw wordt afgesloten met een dienst in St George's Chapel in Windsor Castle, waarbij de monarch op haar laatste rustplaats wordt gelegd, bij haar overleden man Philip, in de King George VI Memorial Chapel.
(Op de foto: de begrafenisceremonie van Prins Philip op 17 april 2021)