Koningin Mary Donaldson: via de kroeg naar het Deense paleis
Het leven van Mary Donaldson veranderde volledig toen ze Prins Frederik van Denemarken ontmoette in een café. Nu is ze de koningin van Denemarken.
Voordat Mary Donaldson het koninklijke huis betrad, had ze al heel wat indrukwekkende opleidingen gedaan op verschillende plekken in de wereld. Australië was toen haar thuisbasis. Laten we eens kijken hoe ze van zakenvrouw tot koningin transformeerde.
Foto: Deens Koninklijk Paleis
Prinses Mary van Denemarken werd op 5 februari 1972 geboren in de stad Hobart, Australië. Haar ouders zijn Schots. Haar moeder, Henrietta Clark Donaldson, werkte als uitvoerend assistent en haar vader, John Dalgleish Donaldson, als hoogleraar wiskunde en decaan.
In het gezin Donaldson waren er vier kinderen: Jane Alison Stephens (1965), Patricia Anne Bailey (1968), John Stuart Donaldson (1970) en Mary (1972), de jongste. De twee oudere zussen van de prinses staan links en in het midden van deze foto.
Als jong kind woonde Mary in Houston, Texas. In 1975 keerde het gezin terug naar Hobart. Ze ging daar naar de middelbare school en de universiteit.
Ze begon met studeren in 1989, en in 1994 studeerde ze af met een dubbele major in rechten en bedrijfskunde. Daarna behaalde ze tussen 1994 en 1996 twee diploma's, één in reclame en één in direct marketing.
Ten tijde van haar studie had Mary een relatie met Brent Annells. De Daily Telegraph omschrijft hem als 'een normale Aussie'. Ze waren zeven jaar bij elkaar.
Mary Donaldson was 25 jaar oud toen haar moeder in 1997 stierf na een hartoperatie. Ze vertelde later aan Australia Women's Weekly dat ze graag meer tijd met haar moeder had willen doorbrengen. "Ze is een deel van mij."
Mary's vader John Donaldson hertrouwde in 2001, vier jaar na de dood van Henrietta. Zijn nieuwe vrouw was Susan Moody, een Britse schrijver.
Na haar studie bleef Mary Donaldson nooit lang op één plek. Na een jaar in Schotland doorgebracht te hebben verhuisde ze terug naar Australië om als account- en salesmanager voor verschillende bedrijven te werken. In 2002 ging ze naar Parijs om Engelse les te geven aan de Business School.
Mary Donaldson kreeg een baan bij Microsoft, gevestigd in Denemarken. Het leek erop alsof ze gewoon weer een stap zette in haar carrière vol internationale wendingen.
Foto: Keld Navntoft, Deens Koninklijk Huis
Maar zoals we nu weten, ging ze natuurlijk niet alleen naar Denemarken voor Microsoft... Ze had daar een vriend.
Mary Donaldson had Prins Frederik in 2000 ontmoet, toen hij Australië bezocht voor de Olympische Zomerspelen. De burger en de prins hadden elkaar voor het eerst gesproken in de Slip Inn, een bekende pub in Sydney.
Prins Frederik en Maria hadden een tijdlang een lat-relatie. Hij bezocht haar af en toe in Australië.
In 2001 bracht het Deense tijdschrift Billed Bladet als eerste het nieuws over de nieuwe vriendin van de prins naar buiten.
Net als in een echt sprookje trouwden de burger en de prins in 2014, waardoor Mary Donaldson de kroonprinses van Denemarken en de gravin van Monpezat werd.
Foto: Deens Koninklijk Paleis
De jurk die Mary droeg op het koninklijk huwelijk is gemaakt door de Deense ontwerper Uffe Frank. Haar sluier was al meer dan 100 jaar eigendom van het Deense koningshuis. De tiara, gemaakt van diamanten, was een geschenk van de Deense koningin Margaret.
Het koninklijk paar kreeg al snel hun eerste kind. In 2005 werd prins Christian Valdemar Henri John geboren.
Foto: Deens Koninklijk Paleis
In 2007 werd prinses Isabella Henrietta Ingrid Margareta geboren.
Foto: Deens Koninklijk Paleis
In 2010 kwam de spectaculaire aankondiging dat Mary zwanger was van een tweeling. In 2011 werden prins Vincent Frederik Minik Alexander en prinses Josephine Sophia Ivalo Mathilde geboren.
Foto: Deens Koninklijk Paleis
Mary heeft zich verdiept in muziek en speelt met plezier piano en klarinet. Daarnaast is ze een bedreven sportvrouw. Als Deense prinses leidde ze het dameshockeyteam, beoefende ze basketbal en hield ze zich bezig met zwemmen.
De prinses van Denemarken maakt zich zorgen over sociale kwesties zoals vaccinatie, obesitas en kanker. Daarom initieerde ze de Europese Vaccinatieweek in Slovenië en was ze de oprichter van de Deense Vereniging tegen Huidkanker.
Afbeelding: De prinses ontmoet vertegenwoordigers van de Wereldgezondheidsorganisatie, foto via Deense koninklijke familie
In 2007 richtte de prinses de Mary Foundation (Mary Fonden) op met als doel een einde te maken aan het sociale isolement. Het gaat over kwesties als welzijn en huiselijk geweld. “Geweld tegen vrouwen is de meest voorkomende schending van de mensenrechten”, vertelde ze aan de Deense krant Berlingske.
Afbeelding: De prinses op de Euro Games, door Steen Brogaard, Deens Koninklijk Paleis
Mary is altijd geïnteresseerd geweest in sociale kwesties. Tijdens haar studie schreef ze een verhandeling over huiselijk geweld genaamd 'The Battered Wives Syndrome'. In 2008 werd ze door het tijdschrift 'Alt for Damerne' uitgeroepen tot Vrouw van het Jaar.
Als lid van de Deense Vluchtelingenraad en vertegenwoordiger van het Bevolkingsfonds van de Verenigde Naties heeft de prinses tevens vluchtelingenkampen in Oost-Afrika en Oeganda bezocht.
Afbeelding: De koninklijke familie ontving de Oekraïense president Zelensky en een groep vluchtelingen uit zijn land in het paleis. Door Theis Poulsen, Koninklijk Paleis
Bovendien heeft ze een programma voor kleuterscholen opgezet met als doel een pestvrije omgeving te bevorderen. De prinses hecht er waarde aan om kinderen al op zeer jonge leeftijd bewust te maken van het belang van een pestvrije omgeving.
Daarnaast werd ze ook nog eens benoemd tot kapitein van de Deense Nationale Garde. Naast haar rol als marketingexpert en prinses verschijnt ze nu ook gekleed in camouflagekleuren.
Over kleding gesproken: Mary wordt beschouwd als een echt mode-icoon. In 2016 noemde het tijdschrift Vanity Fair haar één van de best geklede vrouwen ter wereld. Internationaal stond ze op de vierde plaats. Mary is ook gefotografeerd door Vogue Australië en Duitsland.
Of het nu in Denemarken is, haar geboorteland Australië, of elders, ze blijft het publiek keer op keer boeien. Ze was een normale vrouw totdat ze onverwachts haar Prins Charming, Frederik van Denemarken, tegenkwam in een pub. Ze is nu een wereldwijde bekendheid.