Koningin Rania van Jordanië: een leven van rijkdom en schoonheid
Koningin Rania is al in de vijftig, maar ze ziet er nog even jong uit als altijd.
De koningin ziet er misschien uit als een model, maar ze heeft altijd iets zinnigs te zeggen.
Afbeelding: Koningin Rania / Facebook, via het Koninklijk Hasjemitisch Hof
Rania van Jordan kwam begin 1993 in de schijnwerpers, toen haar relatie met prins (nu koning) Abdullah II bekend werd. Rania, de dochter van een Palestijnse arts, was meteen het doelwit van veel verslaggevers en fotografen.
Bijna drie decennia en duizenden voorpagina's en koppen later kunnen we zeggen dat koningin Rania van Jordanië een leven vol veranderingen heeft geleid. Zij en Abdullah trouwden in juni 1993 en kregen vier kinderen.
De koningin is vanwege haar stijl vaak te zien geweest in modebladen. De Jordaanse monarchie en haar rijkdom maakten haar tot een icoon vanaf het moment dat ze bij de familie kwam.
Rania van Jordanië is regelmatig de meest elegante monarch ter wereld genoemd. Met haar lange haar en grote ogen werd Rania bekend als de Cindy Crawford van Jordanië.
In de laatste jaren krijgt de koningin nog wel eens kritiek op haar stijl vanuit sociaal en politiek oogpunt. Zo zou ze haar rijkdom tentoonspreiden in een land dat onder aanzienlijke economische ongelijkheid lijdt.
Afbeelding: Koningin Rania / Facebook, via het Koninklijk Hasjemitisch Hof
"Tijdens de Arabische lente werd Rania bekritiseerd vanwege haar levensstijl en haar ontmoetingen met miljonairs en beroemdheden," zegt El País.
Media benadrukten dat Rania al haar zomers aan de Franse Côte d'Azur doorbracht met de jetset van Europa. Het is "heel normaal om haar te zien op het superjacht van Bono van U2," zo meldde het tijdschrift Hello.
Rania's koninklijke uitgaven werden in 2018 geschat op meer dan 250.000 euro per jaar. Volgens Vanity Fair "werd koningin Rania gedwongen zich te verdedigen tegen de media die haar beschuldigden van frivoliteit en verspilling."
"Naar verluidt heeft Rania uit Jordanië 267.000 euro aan kleding uitgegeven in 2018," aldus Vanity Fair.
Het blijkt echter dat veel jurken, pakken en accessoires van koningin Rania van Jordanië "leningen of kledingstukken zijn die door modehuizen als cadeau worden aangeboden," voegt Vanity Fair eraan toe. En zo niet, dan werden ze "gekocht tegen speciale kortingsprijzen."
In privékringen heeft koningin Rania van Jordanië haar ergernis geuit over het feit dat de media meer over haar stijl praten dan over haar maatschappelijk werk.
Dit vermeende ongemak is vergelijkbaar met dat van een andere koninklijke schoonheid: koningin Letizia van Spanje. Het uiterlijk van de twee koninginnen wordt vaak vergeleken en ze krijgen allebei meer aandacht voor hun jurken dan voor hun intellect.
Elke keer dat Letizia en Rania elkaar ontmoeten, wordt hun uiterlijk geanalyseerd met een vergrootglas. De media hebben het over een "duel of stijlen," een "rivaliteit" met "winnaars en verliezers" in een "strijd" om de "best geklede" te zijn. Een dergelijke focus in de media is seksistisch, zegt Vanity Fair.
Vanity Fair stelt dat "de koninginnen een taak van institutionele en publieke vertegenwoordiging vervullen en niet in een permanente modeshow zouden moeten leven."
Rania of Jordan sprak zelf over deze kwestie in een interview met Harper's Bazaar Arabia. "Een van de nadelen van vrouw zijn in de publieke belangstelling is dat er altijd opmerkingen zijn (en zullen zijn) over hoe ik me kleed of over mijn uiterlijk."
Afbeelding: Koningin Rania / Facebook, via het Koninklijk Hasjemitisch Hof
Rania geeft toe dat ze zich graag mooi kleedt en mode gebruikt om bepaalde doelen te bereiken. Maar het is niet het belangrijkste. Ze zegt: "Ik zou graag willen dat mijn baan me definieert. Niet mijn garderobe."
Er zijn interessante kanten aan de Jordaanse koningin die de meeste media over het hoofd lijken te zien. Bijvoorbeeld haar werk met vluchtelingen. "We kunnen geen onschuldige mensen afwijzen die op de vlucht zijn voor oorlog, voor situaties van dood en wanhoop", zegt ze tegen Harper's Bazaar.
Afbeelding: Koningin Rania / Facebook, via het Koninklijk Hasjemitisch Hof
Jordanië heeft sinds 2011 meer dan een miljoen Syrische vluchtelingen opgevangen. Dat gaat niet zonder kritiek. Terwijl de asielzoekers vrezen voor hun leven in hun thuisland, hebben critici in Jordanië het gevoel dat ze overweldigd worden door de vluchtelingencrisis.
"Angst is een zeer krachtige emotie die in een onzekere wereld als de onze een krachtige politieke kracht is geworden," zegt Rania. Een heel diplomatieke uitspraak, een koningin waardig.
Net als andere beroemdheden, zoals prinses Mette-Marit van Noorwegen en Angelina Jolie, werkt koningin Rania van Jordanië samen met UNICEF.
De koningin zet zich ook in voor andere zaken, zoals de afschaffing van de eerwraak in haar land en de verbetering van het onderwijs van de jongsten.
Afbeelding: Koningin Rania / Facebook, via het Koninklijk Hasjemitisch Hof
Rania spreekt namens de vrouwen wier stemmen soms "tot zwijgen worden gebracht" door culturele beperkingen in de Arabische wereld. "Vrouwen worden meestal geschilderd met twee eenvoudige penseelstreken", zegt Rania tegen Harper's Bazaar, "ofwel als gevaarlijke extremisten ofwel als onderdrukte slachtoffers."
Afbeelding: Koningin Rania / Facebook, via het Koninklijk Hasjemitisch Hof
"Er zijn maar weinig authentieke vrouwenstemmen in het Midden-Oosten", zegt ze, "maar we kunnen niet ontkennen dat er vrouwen zijn die voor zichzelf kunnen spreken en die elke dag worstelen om deze stereotypen te doorbreken."
Afbeelding: Koningin Rania / Facebook, via het Koninklijk Hasjemitisch Hof
Volgens Rania zijn Arabische vrouwen "sterk, vastberaden, ambitieus en veerkrachtig. Bovendien zijn ze steeds beter voorbereid en beter opgeleid."
De moderne koningin concludeert daarom: "We kunnen niet wachten tot de rest van de wereld onze successen en prestaties erkent; we moeten ze eerst zelf erkennen. En we moeten allemaal samenwerken om de wereldwijde perceptie van Arabische vrouwen in de wereld te verbeteren."
Afbeelding: Koningin Rania / Facebook, via het Koninklijk Hasjemitisch Hof