Lovebombing: wat is daar gevaarlijk aan?

Relatieperikelen
Romantisch of lovebombing?
De betekenis van 'lovebombing'
Manipulatie, net als in een sekte
Een hot topic
Hoe herken je het?
Heel snel willen gaan
Algemene complimenten
Heel veel aandacht
Verstikking
Ze willen voortdurend bij je zijn
Heel veel aan elkaar vertellen
Let op de negatieve signalen
Bespreek je gevoelens
Vraag wat anderen ervan vinden
Laat je niet verleiden
Bijzonder gevaarlijk
Bewustwording
Relatieperikelen

Heb je wel eens een romantische partner gehad die na een tijdje heel anders bleek te zijn dan in het begin? Zou het kunnen dat deze persoon je versierde op een overdreven manier en dat dat later niet helemaal oprecht leek te zijn geweest?

Romantisch of lovebombing?

Het lijkt misschien allemaal heel romantisch, maar dit soort 'lovebombing' kan het begin zijn van een abusieve relatie.

De betekenis van 'lovebombing'

Bij daten is het fijn om complimenten te ontvangen, maar te veel aandacht kan een waarschuwingssignaal zijn. Dit heet "lovebombing," een term bedacht door psychotherapeut Steven Hassan.

Manipulatie, net als in een sekte

Lovebombing is een term die oorspronkelijk gebruikt wordt om manipulatieve technieken van sektes te beschrijven, meldt Jan Magazine. Het is het overspoelen van iemand met genegenheid om controle te krijgen.

Foto: Oziel Gomez / Unsplash

Een hot topic

Volgens Harpers Bazaar is de term een hot topic op sociale media. De hashtag #LoveBombing is op TikTok alleen al 360 miljoen keer bekeken. Het herkennen van love bombing is cruciaal, aangezien het gedrag snel kan veranderen in stalking of psychologisch misbruik.

Foto: Everton Vila / Unsplash

Hoe herken je het?

Deze extreme aandacht, die vaak samengaat met beloftes die later niet waargemaakt worden, is een serieus probleem volgens de geestelijke gezondheidszorg. In de komende dia's zul je lezen hoe je het herkent en wat je eraan kunt doen!

Foto: Michael Fenton / Unsplash

Heel snel willen gaan

Quest schrijft dat Love bombers graag heel snel heel veel willen. Ze bespreken vanaf de eerste date een gezamenlijke toekomst of plannen direct vakanties.

Foto: Freestocks / Unsplash

Algemene complimenten

Ze gebruiken algemene complimenten en zeggen dingen als "Je bent fantastisch," in plaats van specifieke kwaliteiten te benoemen. Ze weten precies hoe ze je kunnen vleien, maar als je hun complimenten kritisch tegen het licht houdt, zul je zien dat ze heel algemeen en eigenlijk nietszeggend zijn.

Foto: Mayur Gala / Unsplash

Heel veel aandacht

Veel telefoontjes, veel berichten en een hoop cadeaus lijken aanvankelijk heel leuk. Toch kunnen deze signalen wijzen op lovebombing.

Foto: Jez Timms / Unsplash

Verstikking

Dit gedrag kan leiden tot verstikking, waarbij je steeds meer aandacht moet geven aan je nieuwe vlam. Het maakt niet uit hoe veel complimenten en aandacht je aan je geliefde geeft, ze willen altijd meer. Daardoor kun je uitgeput raken.

Foto: Nathan Dumlao / Unsplash

Ze willen voortdurend bij je zijn

Daarnaast willen ze voortdurend bij je zijn, waardoor je weinig tijd voor jezelf hebt. Dit betekent ook dat je weinig kansen hebt om rustig over je relatie na te denken of die te bespreken met familie of vrienden. Iets dat een abusieve partner goed uitkomt.

Foto: Jiroe Matia Rengel / Unsplash

Heel veel aan elkaar vertellen

Ze onthullen al snel hun diepste geheimen, mogelijk om een onecht gevoel van intimiteit te creëren. Ze moedigen je aan om dingen over jezelf te vertellen, maar je weet nog niet of ze eigenlijk wel te vertrouwen zijn met die geheimen. In een abusieve relatie kunnen ze later je geheimen tegen je gebruiken.

Foto: Element5 Digital / Unsplash

Let op de negatieve signalen

Inzicht in de 'rode vlaggen' of waarschuwingssignalen van lovebombing is cruciaal. Let op buitensporige complimenten, overdreven toekomstplannen en een gebrek aan respect voor je grenzen.

Foto: Jamez Picard / Unsplash

Bespreek je gevoelens

Als je het gevoel hebt dat je verstikt wordt in je nieuwe relatie, ook al is het maar een vaag vermoeden, bespreek je gevoelens met je partner. De reactie van je partner, afwijzend of empathisch, geeft je al een indruk of dit een goede kant op gaat.

Foto: Joanna Kosinska / Unsplash

Vraag wat anderen ervan vinden

Als je nog steeds twijfelt, zoek dan steun bij vrienden, familie, of een professional. Het bespreken van je ervaring kan verhelderend zijn. Voor verdere ondersteuning, raadpleeg betrouwbare boeken of artikelen en overweeg therapie.

Laat je niet verleiden

Vermijd snelle toezeggingen en geniet van het rustig leren kennen van elkaar. Laat je niet verleiden door beloftes over de toekomst totdat je zeker weet dat de gevoelens oprecht zijn.

Foto: Jamie Street / Unsplash

Bijzonder gevaarlijk

Lovebombing is bijzonder gevaarlijk omdat het vaak moeilijk te detecteren is. In het begin voelt het als een normale verliefdheid, maar het kan leiden tot ernstige emotionele schade.

Foto: Hush Naidoo Jade / Unsplash

Bewustwording

Als je een nieuwe vlam hebt, houd dan altijd je eigen welzijn in de gaten. De beste manier om je te beschermen tegen manipulatief gedrag is om de kenmerken te herkennen en te weten waarom lovebombing gevaarlijk is.

Foto: Scott Broome / Unsplash

Volg ons op MSN om elke dag de beste artikelen te ontvangen