Moord in adellijk België: Hoe barones Mimi haar stiefzoon tot wanhoop dreef
Op 29 maart werd de filantropische miljardair, kunstverzamelaar en barones Myriam 'Mimi' Ullens, 70 jaar oud, zes keer beschoten voor haar huis in Ohain, België. Ze zat in de auto met haar man Guy Ullens, die ook gewond raakte bij de schietpartij.
Nicolas Ullens, 57, gaf zichzelf de volgende dag aan bij de autoriteiten. Daar gaf hij toe dat hij zijn stiefmoeder Mimi had vermoord.
Afbeelding: Nicolas Ullens, Youtube
Nicolas beweert dat hij de moord pleegde vanwege een aanhoudend geschil over de erfenisstructuur van de Ullens-familie. Myriam bemoeide er zich volgens hem te veel mee.
Nicolas is de zoon van Guy Ullens en diens ex-vrouw, Micheline Franckx. Nicolas was vroeger een Belgische spion, maar hij raakte betrokken bij een schandaal. Op dramatische wijze beweerde de man dat de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders corrupt was. Hij had een actief YouTube-account waar hij sprak over deze theorieën.
Afbeelding: Nicolas Ullens, Youtube
Brigitte Ullens, de zus van Nicolas, verdedigde haar broer in een interview met Het Nieuwsblad. Ze beweerde dat Mimi Guy's fortuin voor zichzelf probeerde te houden en dat ze hun vader zelfs verbood om contact met hen op te nemen. "We staan achter onze broer; Mimi maakte onze familie kapot," zei ze.
Brigitte zei dat er iets in haar broer knapte toen hij hoorde over de plannen om het ouderlijk huis te verkopen. "Ze had het huis net te koop gezet. Wat ging ze met het geld doen? Ik weet het niet, maar ik denk dat ze het voor zichzelf zou hebben gehouden," zei ze.
Foto: Pavel Danilyuk / Pexels
Baron Guy Ullens, de echtgenoot van Mimi, spande na de moord samen met de Belgische advocaat Nathalie Buisseret een civiele rechtszaak aan tegen zijn zoon Nicolas, aldus De Standaard.
De begrafenis van de barones vond plaats in het stadje Ohain, waar ze woonde en werd vermoord. Er waren heel veel bekende vrienden en familie aanwezig.
Ze werd geboren in een Belgisch gezin uit de middenklasse in Duitsland. Ze trouwde en kreeg twee kinderen die nu in de twintig zijn. Daarnaast runde ze ook een restaurant. Later begon ze taarten te maken om vanuit huis te verkopen en uiteindelijk opende ze een banketbakkerij genaamd 'Sweetly' in Brussel.
Guy, 88, werd geboren in San Francisco in de Nederlandse adellijke familie Ullens. Hij verdiende zijn fortuin door het familie suikerbedrijf te runnen. Daarnaast hielp hij ook om de rijkdom te laten groeien door in 1999 Weight Watchers te kopen voor $735 miljoen. Dit noemde Forbes 'een van de beste private equity-deals ooit.'
Guy en Myriam ontmoetten elkaar in 1991 toen Mimi haar twee kinderen alleen opvoedde. Ze trouwden in 1999, nadat Guy scheidde van zijn eerste vrouw van 44 jaar, met wie hij vier kinderen kreeg (waaronder Nicolas en Brigitte). Guy en Mimi hadden samen geen kinderen.
Nadat ze getrouwd waren, besloten zowel Guy als Mimi om afstand te nemen van het bedrijfsleven. Volgens Forbes betekende dat voor Guy dat hij miljarden aan potentiële inkomsten misliep. Maar ze waren al miljardairs en besloten in plaats daarvan geld uit te geven aan liefdadigheid, zoals de New York Times het beschreef.
In 2007 openden Guy en Myriam het Ullens Centre for Contemporary Art in Beijing, China. Sindsdien is dit een wereldberoemd instituut geworden. Het was het eerste grote museum in China dat was gewijd aan hedendaagse kunst.
Veel Europese leiders hebben het Ullens Centre for Contemporary Art bezocht. Hier is Myriam te zien met de voormalige Franse president Nicolas Sarkozy tijdens zijn staatsbezoek aan China in 2007. Naast Mimi was ook de Belgische leider Charles Michel aanwezig.
Nog voordat ze Guy ontmoette, bood Mimi zich vrijwillig aan om kinderen te helpen. Uiteindelijk vestigde het echtpaar een weeshuis en de Ullens School in Kathmandu, die onderwijs tot op universitair niveau biedt.
Nadat ze borstkanker had overleefd, richtte Mimi in 2006 haar eigen stichting op om kankerpatiënten psychologische ondersteuning te bieden tijdens hun behandeling in ziekenhuizen. De stichting ondersteunt ook onderzoek.
Afbeelding: mimifoundation / Instagram
Myriam Ullens richtte Maison Ullens op. Een luxe kledinglijn gericht op het creëren van 'de perfecte reisgarderobe', met winkels in Parijs, New York en Aspen. Het werd gedragen door het koningshuis en Mimi streefde ernaar dat de verkoop de kosten van de Mimi Foundation zou dekken.
Afbeelding: Maison Ullens / Instagram
Het paar omarmde ook Guy's hobby om kunst te verzamelen. Ze hebben zelfs de Guy & Myriam Ullens Foundation, die hun oogverblindende en dure collectie beheert. De collectie bezit een van de grootste digitale kunstcollecties ter wereld.
Naast het gebruik van hun rijkdom om kunst, gezondheid en onderwijs te verspreiden, stonden ze ook bekend om hun vriendschap met rijke mensen en beroemdheden. Volgens de Daily Mail genoten ze tijdens hun skivakantie van het gezelschap van de Belgische koning Filip en koningin Mathilde in hun Zwitserse chalet.
Hier zijn ze afgebeeld op een kunstbeurs in Venetië.
Volgens lokale media waren de bedrijfsopbrengsten onvoldoende om hun geschatte $3 miljard intact te houden. Hiermee kwam het familiedrama. De kinderen van Guy zouden Mimi ervan hebben beschuldigd het familiefortuin jarenlang aan persoonlijke projecten te verspillen.
Volgens een verklaring van Maison Ullens, "herinnerde Mimi ons er constant aan dat het belangrijkste is om elke dag het leven te bedanken. Zo zou ze willen dat iedereen zich haar herinnert."
Afbeelding: Maison Ullens / Instagram