Natascha Kampusch, ontvoerd en 8 jaar in een kelder opgesloten. Hoe gaat het nu met haar?

Jarenlang ontvoerd
Wat gebeurde op 2 maart 1998
De dader: Wolfgang Přiklopil
De kelderkamer
De ontsnapping
De opvang
De onophoudelijke media-aandacht
Interviews om haar verhaal te doen
Een eigen talkshow en huis
Eerste autobiografie
Tegenspraak van haar vader
Tweede autobiografie
Sociale betrokkenheid op gebied van misbruik
Haar sieradencollectie 'Fiore'
Liefdadigheid
Wonen en werken in Wenen
Positiviteit, seminars en leiden van gesprekken
Zoektocht naar een partner blijkt een uitdaging
Media zijn onontkoombaar in haar leven
Dagelijkse routine en nieuwe uitdagingen
Veerkracht voor zichzelf en voor anderen
Jarenlang ontvoerd

De media had het er in 2006 non-stop over. Een gewoon meisje dat op een dag, onderweg naar school ontvoerd werd en jarenlang opgesloten werd, tot de dag waarop ze wist te ontsnappen. Haar ontvoering is inmiddels meer dan 25 jaar geleden. Laten we eens kijken naar hoe de zaak zich ontwikkelde en hoe het nu met Natascha gaat.

Wat gebeurde op 2 maart 1998

Op 2 maart 1998, op slechts tienjarige leeftijd, werd Natascha Kampusch ontvoerd op weg naar school. Ze werd acht jaar lang gevangen gehouden door Wolfgang Přiklopil in een kelderkerker.

De dader: Wolfgang Přiklopil

De ontvoering vond plaats in Wenen, waar Natascha op weg was naar school. Ze werd slechts 300 meter van de school vandaan in een witte bestelbus gesleurd door Přiklopil, destijds een 36-jarige werkloze communicatie-ingenieur. Hij hield haar gevangen in een speciaal gebouwde kamer onder de garage van zijn huis in het noordoosten van Oostenrijk.

De kelderkamer

Natascha verbleef acht jaar in deze kamer, die slechts 1,80 meter breed, 2,50 meter lang en 2,30 meter hoog was. Hoewel de ingang goed verborgen was, mocht ze af en toe het huis van Přiklopil verlaten, onder strikte controle. Ze werd fysiek mishandeld en moest klusjes opknappen voor haar ontvoerder, tot zelfs zwaar lichamelijk werk zoals een flatrenovatie.

De ontsnapping

Op een dag, na 3096 dagen gevangenschap, wist Natascha te ontsnappen terwijl ze de auto van Přiklopil aan het wassen was. Ze rende naar een naburig huis en werd door de bewoners naar de politie gebracht. Diezelfde dag pleegde Přiklopil zelfmoord door zich voor een trein te werpen, meldde onder andere de Duitse krant FAZ.

De opvang

Na haar ontsnapping werd Natascha opgenomen in een ziekenhuis en daarna in een gedeelde flat waar ze therapie kreeg. Ze zag haar ouders, Brigitta Sirny en haar vader Ludwig Koch, weer. Volgens de krant Der Spiegel hield Natascha haar privéleven afgeschermd en vertrouwde ze slechts enkele onderzoekers.

De onophoudelijke media-aandacht

De media-aandacht na haar ontsnapping was overweldigend. Natascha besloot om haar verhaal openlijk te delen met het publiek door middel van een open brief waarin ze het belang van privacy benadrukte en respect vroeg voor haar persoonlijke grenzen, aldus de Rheinische Post.

Interviews om haar verhaal te doen

Later zou ze pas interviews geven over deze periode, en ze ontwikkelde zich ook als presentator en auteur.

Een eigen talkshow en huis

In 2008 kreeg Natascha haar eigen talkshow waarin ze bekende gasten interviewde. In datzelfde jaar verwierf ze tweederde van het huis van haar ontvoerder en kocht ze het resterende deel. Volgens de krant Bild heeft ze momenteel geen plannen voor het huis.

Eerste autobiografie

In 2010 werd door Kampusch het autobiografische boek '3096 Tage' (Nederlandse vertaling: 'De diefstal van mijn jeugd') uitgebracht, en een documentairefilm. Later, in 2013 zou er een boekverfilming uitkomen van dit boek: '3096 Days'.

Tegenspraak van haar vader

Ook haar vader, Ludwig Koch, klom in de pen en schreef, met de hulp van Alan Hall, een boek waarin hij zijn twijfels uitte over het verhaal van de ontvoering van zijn dochter, aldus Der Spiegel. De ontvoering heeft ervoor gezorgd dat ze nooit een goede relatie hebben kunnen herstellen.

"Het meisje uit de kelder is een mythe"

Volgens Der Spiegel en oe24.at, stelt een passage uit het boek van haar vader Ludwich Koch: "Het meisje uit de kelder is een mythe." En later: "Ze wachtte met ontsnappen tot ze achttien was omdat ze niet naar een tehuis wilde of terug wilde naar haar familie."

Tweede autobiografie

Tien jaar na haar ontsnapping, in 2016, publiceerde Natascha haar tweede autobiografie, '10 Jahre Freiheit' (Nederlandse vertaling: '10 jaar vrijheid'), waarin ze haar leven na de gevangenschap beschrijft.

Sociale betrokkenheid op gebied van misbruik

In 2019 zette Natascha Kampusch haar schrijftalent in een andere richting en werkte ze samen met Niki Uzelax aan het non-fictieboek 'Cyberneider - Diskriminierung im Internet'. Hiermee toonde ze haar betrokkenheid bij het aanpakken van kwesties van discriminatie en online misbruik.

Haar sieradencollectie 'Fiore'

Haar droom van een eigen sieradencollectie ging in vervulling in 2017, die uitgebracht werd onder de naam 'Fiore' (Italiaans voor bloem). Ze ontwerpt de sieraden zelf, die vervolgens worden vervaardigd door goudsmid Gerda Guggenberger met behulp van sterling zilver. Het motief van de bloem staat symbool voor Natascha's eigen levensverhaal van veerkracht en wedergeboorte.

Liefdadigheid

Naast haar persoonlijke reis heeft Natascha Kampusch ook een liefdadigheidsproject omarmd. Samen met 'Youth One World' opende ze in 2011 een kinderziekenhuis in Sri Lanka. Hiermee heeft ze haar platform en middelen ingezet om anderen te helpen en een positief effect te maken.

Wonen en werken in Wenen

Op dit moment, op 35-jarige leeftijd, woont en werkt Natascha Kampusch in Wenen. Hoewel ze openstaat voor nieuwe mogelijkheden en uitdagingen, heeft ze aangegeven dat ze liever alleen is en dat ze geen concrete plannen heeft om een gezin te stichten.

Positiviteit, seminars en leiden van gesprekken

Natascha Kampusch blijft actief en is op zoek naar andere inkomstenbronnen, zoals seminars en spreken in het openbaar. Ze heeft een sterke wilskracht en heeft zichzelf bevrijd van haar traumatische ervaring, en nu bloeit ze op in haar vrijheid en straalt ze positiviteit uit.

Zoektocht naar een partner blijkt een uitdaging

In 2022, tijdens een interview in het Oostenrijkse tv-programma 'Frühstück bei mir', sprak Natascha Kampusch over haar uitdagingen bij het vinden van een partner. Mensen twijfelen vaak aan haar verhaal, wat het moeilijk maakt om iemand te ontmoeten.

Media zijn onontkoombaar in haar leven

Hoewel ze voor een eventuele partner openstaat, heeft ze aangegeven dat ze liever alleen is en dat ze geen concrete plannen heeft om een gezin te stichten. Ze benadrukte dat ze niet op zoek is naar roem en dat niet iedereen in de schijnwerpers wil staan, maar dat ze er niets aan kan doen.

Dagelijkse routine en nieuwe uitdagingen

Natascha deelde ook haar dagelijkse routine. Ze brengt bijna elke dag tijd door in de stal en geniet van paardrijden. Haar boeken zijn haar belangrijkste bron van inkomsten, maar zoekt altijd nieuwe uitdagingen.

Veerkracht voor zichzelf en voor anderen

Na traumatische ervaringen heeft Natascha Kampusch een leven van vrijheid en groei opgebouwd. Ze toont veerkracht en inspireert anderen, behoudt een positieve houding. Haar reis van ontvoering naar vrijheid en veerkracht is buitengewoon, en ze blijft anderen inspireren en positieve verandering nastreven.